Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Štulić: Moja autorska prava su mi ukradena, oteta

Autor: Ivana Kocijan

10.07.2013. 22:00
Štulić: Moja autorska prava su mi ukradena, oteta


Od prvog dana otkad sam ja u tom poslu, još od 80-ih, ne mogu naplatiti svoja autorska honorare. Ne radi se tu o novcu – to je moje vlasništvo i to je meni ukradeno, eksploatira se, oteto je i nitko se ne obazire na to, kaže Štulić
Poznati glazbenik i osnivač grupe Azra, Branimir Johnny Štulić, koji već dugi niz godina živi u Nizozemskoj i izbjegava kontakt s medijima, u ekskluzivnom je intervjuu za srbijanski B92 progovorio o tužbi protiv izdavačke kuće Plato Books, tužbi protiv Croatia Recordsa, mogućnostima povratka na glazbenu scenu i sličnim intrigantnim temama. Plato books tužio je zbog kršenja autorskih prava. Riječ je o 14 knjiga izabranih djela, Štulićevih prijevoda antičke književnosti na srpski jezik, kao i o tekstovima pjesama Azre, autobiografiji s komentarima i knjizi nastaloj od novinskih tekstova.
Moralna prava
– Taj posao je bio 2010. godine. Dogovor je bio da se objavi 1000 kompleta i to je otišlo sve te godine, znači već u pretprodaji, međutim Plato se na to ne obazire. Oni kažu da su prodali samo 500 komada i evo već tri sajma to pokrivaju, prodaju to do dana današnjeg. A sada mimo toga, ugovor još nisu potpisali, mada su obećali. Ja sam potpisao i oni su obećali da će ovjeriti to i nikad ga nisu potpisali. Na tom komadu papira su četiri točke koje su sve pogazili i s cijenama i s rokovima izdavanja i o zaštiti mojih moralnih prava, izjavio je Štulić koji za kršenje ovih autorskih prava traži odštetu u iznosu od 75.000 eura.
Iako iz optužene izdavačke kuće tvrde kako je prodana samo polovica dogovorene tiraže te da dodatnih tiskanja nije bilo, Štulić misli drukčije. Suđenje je, inače, trebalo započeti jučer, ali je odgođeno i to gotovo godinu dana nakon podizanja tužbe.
Milijun primjeraka
Štulić je otkrio i kako je dogovor s izdavačem bio da se knjige distribuiraju samo u Srbiji, a one su slane na sajmove, a može ih se pronaći i u Hrvatskoj.
– Sad u Beogradu imate već 15 godina HiFi koji ne samo da mi je ukrao takozvani blaze, već je napravio kompilaciju. City Records sedam-osam. U Zagrebu imam dva izdavača. Od prvog dana otkad sam ja u tom poslu, još od 80-ih, ne mogu naplatiti svoja autorska honorare. Ne radi se tu o novcu – to je moje vlasništvo i to je meni ukradeno, eksploatira se, oteto je i nitko se ne obazire na to, kaže Štulić.
Štulić je najavio i da priprema tužbu protiv Croatia Recordsa koja je, tvrdi, objavljivala njegove radove bez njegove dozvole u razdoblju od 1985. godine do danas.
– Ja sam do početka devedesetih prodao milijun albuma. Tada je prosječna cijena bila 25 maraka – jedna kaseta. To se okrenulo bruto 25 milijuna samo do početka devedesetih, rekao je.
Srbijanski novinari Štulića su upitali i planira li se vratiti na glazbenu scenu te jesu li istinite tvrdnje da priprema koncert u Beogradu na što je on dao niječan odgovor. Ipak, otkrio je da mu se ponekad javljaju organizatori koncerata koji ga žele dovesti u Srbiju.
Svira da ne zaboravi
U ekskluzivnom intervjuu rekao je i da nije vježbao četrdeset godina te kako svira da ne zaboravi. S druge strane, na pitanje kako putuje, s obzirom na to da nema putovnicu, i hoće li prihvatiti ponudu srbijanskog premijera Ivice Dačića i uzeti srbijansku putovnicu nije dao odgovor.
Govoreći o tome koliko prati događanja u Hrvatskoj i Srbiji, rekao je da mu gledanje vijesti pokvari raspoloženje te da je puno sretniji kada se ne informira.
– Postoje duševne boli. Meni je to velika bol. Moguće da zato i radin knjige iz povijesti, dodao je.
Neizostavno pitanje bilo je i ono vezano uz njegove fanove koji godinama čekaju njegov povratak na scenu.
– O tome bi se mogao voditi poseban razgovor. Ja ne gledam tako na stvari. Ja ne mislim da itko čeka. Ne mislim da sada netko ne može spavati ako ja ne sviram. Svakog tjedna netko svira u Beogradu, jel da? Arena radi non stop. Stvarno ne mislim da je to toliko važno, zaključio je Štulić.