Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Turiste zanimaju znamenitosti, restorani, zabava…

Autor: Irena Jurjević

10.07.2013. 22:00
Turiste zanimaju znamenitosti, restorani, zabava…

Foto: Marin GOSPIĆ



Evo prošli tjedan sam tri puta pričala o tome što je napravljeno sve u rekonstrukciji Foruma, kazuje Dragoje, koja radeći u TIC-u mora poznavati brojne detalje, pa tako i koja rent-a-car tvrtka ima opciju kupljenja svojih automobila nakon što ih turist ostavi u drugom gradu


Zadarske turiste interesira uglavnom ono što obilaze, centar grada, mjesta za razgledavanje, događanja… Za sve to daju im i preporuke, ipak one restoranske izbjegavaju jer se uvijek nađe neki ugostitelj kojemu nije pravo što su turisti „poslani u drugi restoran, a ne njegov”, pojašnjavaju u zadarskom Turističkom informativnom centru.
– Zanima ih što mogu raditi, što se trenutačno događa, što razgledati u okolici Zadra, otkriva Andrea Dragoje iz TIC-a. Ove godine nije bio neobičnih pitanja, poput onog: „Rade li Morske orgulje na struju?”, a jedini problem tu i tamo predstavljaju jezične barijere pa tako možda početno nastaju nešto čudnije formulacije pitanja, pojašnjava. Ipak, razlike između nacija postoje, dodaje, pa tako Česi uglavnom dolaze samo po planove, bez dodatnih pitanja.
– Oni se snalaze sami. S druge strane Francuzi najviše pitaju, no to je možda i zbog jezične barijere, pa dok se sjete kako se neka riječ kaže potrebno je malo duže vremena, kazuje.
Austrijanci i Šveđani najviše se pak zanimaju za kulturne i povijesne znamenitosti. Zanima ih gdje se što nalazi, pa čak i prepravci na spomenicima.
– Evo prošli tjedan sam tri puta pričala o tome što je napravljeno sve u rekonstrukciji Foruma, kazuje Dragoje, koja radeći u TIC-u mora poznavati brojne detalje, pa tako i koja rent-a-car tvrtka ima opciju kupljenja svojih automobila nakon što ih turist ostavi u drugom gradu. Za sve ostalo tu je svemoćni Google koji redovito spašava stvar, odgovara uz smiješak.