Etnogastro manifestacija Dragarske bumbete u Dragama ušla je u petu godinu održavanja. Prva od pet ovoljetnih Bumbeta na Dugovači privukla je brojne izlagače, nepregledno mnoštvo Dragara, turista i dobronamjernika koji su bili dijelom ovog neodoljivog ljetnog šušura.
– Manifestacija se zove Dragarske bumbete, zato što su brojni Dragari dobri ribari, zaljubljenici u more i ribolov, a kad se riba lovi noću potrebna je velika svića koja se ovdje naziva “bumbeta”, kazala je Dijana Vukoja, koja s Nives Marić vodi Udrugu “DAN” koja u suradnji s Turističkom zajednicom i mještanima i organiziraju Dragarske bumbete.
Žitelji Draga su otvorili dušu i srce gostima i turistima prezentacijama ovdašnjih specifičnosti: gastronomije, poljoprivrede, mora, jezera, vinograda, maslinika i šušura.
– Manifestacija Dragarske bumbete je zapravo gastro, etno i eko putovanje u prošlost i sadašnjost mjesta na obali Jadranskog mora i Vranskog jezera, u kojem pokazujemo ono najvrijednije čime se može podičiti naš kraj, istaknula je Jelica Barešić Jela.
Uvijek nasmijana i gostoljubiva Jela je jedan od zaštitnih znakova Bumbete, a dosad nije propustila niti jednu manifestaciju.
– U Dragama se osjeća dašak prošlosti. Presretne smo, ovdje sve odiše ponosom, dušom i radošću, uvjerljivo govori Irena, koja je pripremala paštu i fažol. S njom se složila i Ivana koja je bila zadužena za palačinke.
Odazvalo se čak 22 izlagača koji su turistima ponudili tradicijske suvenire i delicije od inćuna, sira i ulja, ali i degustaciju starih dragarskih jela.
– Ono što predstavlja naše Drage, našu ribarsku Bumbetu, to je čisto i prekrasno more, brojne uvale i plaže, skrivene vale. Predstavljamo se i svojom kuhinjom, proizvodima i običajima, poručuje Mirjana Lujanac, rođena Barešić, koja je sa suprugom Mihaelom iz Korčule, također neizostavna na Bumbetama.
Brojni posjetitelji su mogli uz miris mora osjetiti i istinske okuse Draga i Dalmacije. Božena i Ivan su pripremali hobotnicu na salatu, dagnje i grope, Božur je neumorno pekao srdele, Rosanda i Danijel brudet od hobotnice s purom ili palentom, Ive i ekipa pekli su tunjevinu, Milica i Anka su na licu mjesta pripremale kroštule i fritule, a Melinda i Sandra fritule.
Lara i Lea izložile su Barešićevo maslinovo ulje, kuhani i pečeni kukuruz su nudili Ivana, Zoran, Toni i Ante, Ivanka i Ivan suvenire i domaće proizvode, a Marijana je izložila razne delicije i proizvode. Tete iz Dječjeg vrtića Gardelin nisu čuvale djecu, već su prezentirale suvenire od morskih školjki, kamena i levade.
Maksova i Rokova ekipa su za po pet kuna nudili šaku školjki, Gricko, Zorana i Petra imali su raznorazne likere, od višnjevače do čičindrače, kreativna udruga “Karta Kanta” imala je cijeli štand sa suvenirima…
najnovije
najčitanije
Style
Antidepresiv
Iznimna svojstva eteričnog ulja bergamota za dobrobit fizičkog i mentalnog blagostanja
Gastro
Kraljica vikenda
Ne može brže i jednostavnije od tijesta za pizzu sa samo 3 sastojka
Košarka
NBA liga
Poznati su svi sudionici doigravanja NBA lige, Pelicansi i Heatsi uhvatili zadnji vlak
Nogomet
Serie A
Juventusu samo bod na gostovanju kod Cagliarija, domaćin poveo iz dva kaznena udarca
Županija
Dr. Dubravka Finka
Jačanjem uloge profesionalaca jača se zaštita prava pacijenata
Zadar
U CARSTVU SIRA
GLIGORA O ŠIRENJU PROIZVODNJE: ‘Čobani će biti Nepalci, plan je da stado sirane naraste do tisuću ovaca…’
Zadar
pojačan promet
OBAVIJEST MORH-a Kroz Zadar će proći hrvatska i španjolska vojna vozila, očekuju se gužve
Zadar
POČIVAO U MIRU
OD ‘SKITE’ SE OPRAŠTAJU BROJNI ZADRANI: ‘Veliki košarkaški virtuoz, zaljubljenik u košarku…’
Nogomet
MOHAMMED ALIYU OKECHUKWU
Nigerijac s biogradskom adresom: ‘Ako igraš u Hrvatskoj, moraš govoriti hrvatski’
Županija
velika stvar