Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mladu misu predvodio don Ante Dražina

10.07.2016. 22:00
Mladu misu predvodio don Ante Dražina


Veliki dan zbio se u župi sv. Ivana Krstitelja Gorica- Raštane. Pred mnoštvom vjernika, župnika don Darka Marušića i subraće svećenika mladu misu jučer je predvodio mladomisnik don Ante Dražina iz Gorice, starog srednjovjekovnog sela u zaobalju Općine Sukošan, koje broji oko 700 stanovnika. Veličanstveni svečani ručak za čak 850 uzvanika održan je ispod velikog šatora na školskom igralištu.
Za uzvanike je brinulo oko 120 ljudi, od toga preko 40 konobara, 11 sjekača pečenog mesa, 50-ak pomoćnog osoblja i poslužitelja hladnog pića. Tu su bili i oni koji brinu za kamion hladnjaču, za led i drugi. Sve je na volonterskoj bazi, obznanio je Tiho Banić, prvi od jednakih u Organizacijskom odboru.
Za održavanje svečanosti pobrinula se prvenstveno Općina Sukošan, te Zadarska nadbiskupija, rodbina, župljani i donatori. Jedni su sudjelovali novčano a drugi su donijeli janje, odojak, pršut i sir.
Za gotovo tisuću ljudi, 850 uzvanika i oko 120 osoblja između ostalog je pripremljeno 60 pečenih janjaca i 15 odojaka, precizan je Tiho, zahvalivši pritom mještanima Gorice, Raštana, Galovca i drugima, koji su se dragovoljno javili za rad i za pomoć.
Župa koja je uspostavljena prije čak 828 godina sad ima šest svećenika: don Ante Dražina, don Igor Ikić (Puntamika-Zadar), dekan i vikar za pastoral Zadarske nadbiskupije, doc. dr. Marino Ninčević, pročelnik na Hrvatskom studiju Sveučilišta u Zagrebu, mr. Zdravko Katuša, sudski vikar, privremeni upravitelj župe Ist i ravnatelj Svećeničkog doma, don Zvonimir Mikulić, postdiplomski studij duhovnosti u Rimu te don Roko Smokrović (Umag), sin Stipe i Marice rođene Števanja.
Don Ante Dražina rođen je 19. lipnja 1991. godine u Zadru. Teološki studij završio je u Rijeci i Rimu. Za đakona je zaređen u Rimu 10. listopada 2015. godine.
Na veliku radost roditelja Anđela i Marijane, braće Marka i Bože, strica Nikole, baka Toke i Milke te ostale bliže i daljnje rodbine svećeničko ređenje prije 15-ak dana u katedrali svete Stošije u Zadru je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.
Na mladoj misi 25-godišnjeg don Ante u dupkom punoj crkvi nadahnutu propovijed je imao mr. don Stanislav Wielinski, duhovnik Nadbiskupskog sjemeništa u Zadru.
Na kraju misnog slavlja don Ante se zahvalio za neizmjerno Božje milosrđe i neizmjeran dar svećeništva, svojoj obitelji i svima koji su mu na bilo koji način molitvom, ljubavlju, dobrotom i podrškom pomogli na putu prema svećeničkom pozivu.
Mladomisnički blagoslov don Ante udijelio je zajedno s mladomisnicima Borisom Jorgićem, Ljubom Zadrićem i Ilijom Petkovićem. Potom je mladomisnik ponaosob udijelio blagoslov svim nazočnim u crkvi sv. Ivana Krstitelja, koja idući mjesec obilježava vrijedan jubilej, 640 godina posvete.