Sve što treba znati novopečeni tata

Slika korisnika admin
Iva PERINČIĆ
Ovaj mladi otac odlučio je podijeliti svoje iskustvo s drugim očevima

Kako se nositi sa izazovima očinstva i što aktivnije sudjelovati u obiteljskom životu i ranom razvoju i odgoju djece imali su prilike jučer naučiti zadarski očevi i oni koji će to postati. Naime, u okviru projekta "Budi tata" Udruga Roda iz Zagreba organizirala je u Gradskoj knjižnici Zadar besplatnu radionicu koju je vodio Bernard Ivezić, novinar iz Zagreba koji je i sam prošao ovakvu Rodinu edukativnu radionicu. Namjera Udruge Roda je da voditelji radionice budu upravo očevi koji su prošli radionice i koji na temelju dobivene obuke svoja saznanja mogu prenijeti drugima.

I tata je važan

- Smisao ovih radionica je da se popriča s tatama i onima koji će postati očevi o svemu što prethodi i slijedi nakon rođenja djeteta kako bi što bolje i aktivnije mogli preuzeti ovu važnu ulogu u životu djeteta od prvoga dana njegova rođenja. Naime, uz s pravom naglašenu ulogu majke, uloga očeva i danas je još uvijek pomaknuta u stranu, te je cilj naših radionica da se kod očeva osvijesti značaj njihove uloge koja je jednako važna kao i majčina. Očevima koji dolaze na radionice u sklopu projekta 'Budi tata' ukazujemo na potrebu da uz to što trebaju biti podrška suprugama trebaju s djetetom izgrađivati kvalitetan odnos od rođenja, a ne tek u kasnijoj tinejdžerskoj dobi, pojašnjava Ivezić smisao radionica, te ističe kako je sudjelovanje oba roditelja u odgoju djeteta jako važno za njegov psihički razvoj, pogotovo danas kada djecu uslijed suvremenog načina života od malih dana "odgajaju" Internet i televizija, a kasnije i ulica. Radionica se, inače, sastoji od uvodnog dijela, te razmjene iskustva kroz razgovor i vježbe, te na kraju ispunjavanja evaluacijskog listića.

Na zadarsku radionicu jučer je došao i "friški" zadarski tata Ante koji kaže kako je od prijatelja čuo za njeno održavanje, pa se došao educirati o svemu što, kako kaže, treba kao tata raditi da bi što više sudjelovao u djetetovu odgoju od prvih dana.

Očevi na rodiljnom dopustu

U hrvatskoj sredini je, nažalost, potvrđuje i Ivezić, još uvijek ukorijenjen stav da odgoj djeteta prvenstveno leži na majci, što Udruga Roda ovakvim radionicama želi promijeniti kako u Hrvatskoj više ne bi bio dominantan stav da je majčinstvo najvažnija uloga žene i da je roditeljstvo isključivo posao majke, već je potrebno u roditeljstvo ravnopravno uključiti oba roditelja. Prisutnost oca, naime, pospješuje mentalno zdravlje i intelektualni napredak djeteta, kao i njegov emocionalni i socijalni razvoj.

Osnaživanjem očeva za preuzimanje aktivne i ravnopravne uloge u obitelji, istovremeno zagovarajući promjene praksi i politika kako bi došlo do ravnopravnog sudjelovanja oba roditelja u odgoju djeteta, Roda se počela baviti 2013. godine. Svrha projekta "Budi tata" je stvoriti poticajno okruženje koje će za posljedicu imati povećan broj očeva koji koriste rodiljni dopust i koji aktivnije sudjeluju u obiteljskom životu i ranom razvoju i odgoju djeteta.

Radionice u sklopu projekta, doznajemo još, provode se po gradovima u Hrvatskoj kako bi u svakoj sredini očevi imali prilike uključiti se u ovaj vid edukacije, bilo kao sudionici radionice ili voditelji koji stečena znanja i iskustva prenose dalje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno