Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ambulante pretrpane, hitna na intervencije izlazi do 70 puta dnevno

11.07.2017. 08:30
Ambulante pretrpane, hitna na intervencije izlazi do 70 puta dnevno


Prognoze za naredne dane nisu niti malo optimistične jer će se razdoblje visokih temperatura, koje će u pojedinim dijelovima Hrvatske ići i do 38 stupnjeva, nastaviti i tijekom sljedećih dana pa valja biti na oprezu
Toplinski val koji je krajem prošlog tjedna zahvatio Hrvatsku ne prestaje, a visoke temperature negativno utječu na zdravlje građana, posebice starijih osoba, kroničnih bolesnika, trudnica i male djece.


Kronični bolesnici najugroženiji
– Posljednjih dana bilježimo veći broj intervencija hitne pomoći. U prosjeku, na razini cijele županije dnevno imamo 70 intervencija, ali paralelno imamo velik broj ambulantnih pregled. Primjerice, 8. srpnja zabilježeno je od 250 do 300 ambulantnih pregleda, izjavio je Predrag Orlović, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.
Ističe kako već sada, početkom srpnja, bilježe veći broj intervencija u odnosu na prošlu godinu, ali istovremeno u našoj županiji boravi i veći broj turista.
A interevencije hitne pomoći većinom su zbog gušenja u prsima, otežanog disanja, srčanih tegoba, pretjerano izlaganje i boravak na suncu…
– Nije na odmet ponoviti da osobe, kronični boelsnici, stariji ljudi, trudnice i djeca moraju izbjegavati boravak na suncu u vremenu od 10 ujutro do 18 sati popodne, u najtoplijem djelu dana. Također, kronični bolesnici moraju redovito uzimati terapiju, a svima se preporuča što veća konzumacija tekućine, najbolje vode i lagane hrane. Treba izbjegavati alkohol i kavu, savjetovao je Orlović, napomenuvši kako imaju zabilježene intervencije i kod mlađih osoba zbog vrućina, ali dodaje kako je većinom riječ o nešto opuštenijem i lagodnijem načinu života kod te populacije u ljetnim mjesecima.


Simptomi koji alarmiraju
Visoke temperature mogu biti opasne po život, stoga upozorenja i sajete liječnika treba shvatiti vrlo ozbiljno.
More daje osvježenje, međutim i boravaka na plažama treba izbjegavati u najtoplijem djelu dana. Stanove i kuće preporuča se rashladiti klima uređajima ili tijekom dana zamračiti prozore kako sunčeve zrake ne bi dopirale unutra. Pri boravku na otvorenom u vremenu od 10 do 18 sati preporuča se glavu zaštititi kapom, oči sunčevim naočalama, tijelo namazati kremom za sunčanje za visokim zaštitnim faktorom te odabrati laganu i prozračnu odjeću.
Prognoze za naredne dane nisu niti malo optimistične jer će se razdoblje visokih temperatura, koje će u pojedinim dijelovima Hrvatske ići i do 38 stupnjeva, nastaviti i tijekom sljedećih dana pa valja biti na oprezu.
A pomoć treba potražiti kada se osjete simptomi vrtoglavice, glavobolje, jake žeđi, nemoći…