Djetinjstvo iz kojega nikada nije izišao

Slika korisnika valentinam
IN MEMORIAM Branko Čakarun (1931.-2017.)
Osim što je ušao u školske čitanke i u antologiju dječje poezije (Zalarovu), Branko Čakarun je i autor igrokaza, satira i romana
Branko Čakarun

Sedmog srpnja napustio nas je u 87. godini života naš poznati književnik Branko Čakarun. Kao hommage i sjećanje na dragog sugrađanina i njegovo književno stvaralaštvo koje je ostavio za sobom, objavljujemo poglavlje iz još neobjavljene knjige Zadru za dar našeg suradnika Drage Marića, koje je pod naslovom "Djetinjstvo" Branka Čakaruna posvećeno njemu posvećeno.

"Čitajući, tek nedavno, samo desetak dana prije nego nas je napustio, prvi put poeziju zadarskog književnika Branka Čakaruna (moj grijeh!), ostao sam u dvojbi, a i danas sam: je li se Branko vratio u djetinjstvo ili nikada iz njega nije ni izašao. Na pitanja mnogih kako i zašto, Branko je odgovarao:

- Svaki pjesnik ima bar jednu pjesmu kojom otkriva sebe.

Mišljenja sam, kako se Branko Čakarun otkrivao mnogim svojim pjesmama i stalno potvrđivao kao dječji pjesnik, autor pjesama za djecu i ljubavi prema djeci, čak i u 87. godini života. To mu nije smetalo da obilazi školske razrede i bolnice, kako bi djeci dočarao svijet kojeg je stvarao i tako uljepšavao njihovo življenje. Osim što je ušao u školske čitanke i u antologiju dječje poezije (Zalarovu), Branko Čakarun je i autor igrokaza, satira i romana. Knjiga iz 2014. Do ljubavi i natrag (Čitajući Jesenjina), razlikuje se od ostalog njegovog opusa s pristupom bližim odraslima. Dojam je, kako je Branko ipak najsretniji bio kad se vraćao u djetinjstvo ("opet sam malo bezbrižno dijete", govorio je) , a u tome se stvaralačkom svijetu i najbolje snalazio. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)