Hrvoju Kneževiću 30 godina zatvora za brutalno ubojstvo Josipe Božić

Slika korisnika valentinam
Jedna od najvećih kazni zadarskoga suda
Kneževiću se u izdržavanje izrečene kazne ubraja vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 27. prosinca 2015. godine. Istražni zatvor mu se ujedno i produljuje do pravomoćnosti presude i upućivanja na izdržavanje kazne
Facebook
Hrvoje je Josipu ubio u obiteljskoj kući u kojoj su zajedno stanovali

Na 30 godina zatvora  na Županijskom sudu u Zadru osuđen je u ponedjeljak Hrvoje Domobran Knežević, 23-godišnji mladić koji je u noći sa  26. na 27. prosinca 2015. godine, u obiteljskoj kući u Modriču, na brutalan način usmrtio 21-godišnju Josipu Božić, djevojku s kojom je živio u  izvanbračnoj zajednici. 

- Sporna je u ovom slučaju bila kvalifikacija kaznenog djela, odnosno  je li riječ o teškom ubojstvu. Ovo vijeće je jednoglasno donijelo odluku i  zaključilo da jeste, jer je žrtva trpila veliku patnju zbog načina izvršenja  kaznenog djela, u obrazloženju presude kazao je predsjednik Sudskog  vijeća Hrvoje Visković dodavši kako je nesporno da je Knežević u vrijeme  izvršenja kaznenog djela bio u stanju bitno smanjene ubrojivosti u koje  se, međutim, sam doveo konzumacijom opojnih droga, konkretno amfetamina - "speeda".

- Dakle, nije u pitanju bila neka duševna bol da bi se smanjena ubrojivost uzela kao olakotna okolnost i ublažila kazna, pojasnio je sudac Visković i dodao kako je Sudsko vijeće Kneževiću pri odmjeravanju kazne  kao olakotnu okolnost uzelo njegovu mladu životnu dob, no na strani  otegotnih okolnosti našli su mu i raniju osuđivanost zbog imovinskih  delikata.

- Optuženiku se u izdržavanje izrečene kazne ubraja vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 27. prosinca 2015. godine. Istražni zatvor mu  se ujedno i produljuje do pravomoćnosti presude i upućivanja na izdržavanje kazne, a u roku od 15 dana po pravomoćnosti presude nalaže  mu se i da plati troškove sudskog postupka u visini od 42.497 kuna,  paušalni trošak od tri tisuće kuna te troškove odvjetničkih usluga odvjetniku koji ga je zastupao po službenoj dužnosti, sve pod prijetnjom ovrhe, presudio je Visković koji je Kneževića proglasio krivim za teško ubojstvo s direktnom namjerom upravo na način kako mu je to zadarsko  Županijsko državno odvjetništvo optužnicom od 25. veljače 2016. godine stavljalo na teret.  

U optužnici je navedeno kako se Knežević kobne noći, nakon konzumacije opojne droge, prvo žestoko posvađao s djevojkom, a potom da je  i fizički nasrnuo na nju. Bacao ju je uokolo te joj uporabom kuhinjskih  noževa i šila zadao veći broj ozljeda po cijelom tijelu. Najviše ozljeda zadao joj je u predjelu vrata i glave, među kojima i ubodnu ranu na lijevoj  strani vrata, pri čemu je došlo do razdora velike krvne arterije, iskrvarenja i smrti.

Na ovu presudu sve strane u postupku imaju pravo žalbe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)