Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

FOTOGALERIJA: Benkovački sajam – “sve po malo kuna”

11.07.2018. 08:38
FOTOGALERIJA: Benkovački sajam – “sve po malo kuna”


Unatoč tome što je bio radni dan i jučer je u Benkovcu  vladao pravi šušur, jer kao i svakog 10. u mjesecu održan je Benkovački  sajam. Već na samom ulazu mogli su se čuti pozivi na kupnju svega i  svačega pa je prvo što smo čuli bio poziv razdraganog trgovca odjećom  „sve po malo kuna, gospodo birajte“ te pokušaj da nam za 50 kuna proda  „troje gaće na peglu“.


Uz mnoštvo domaćih posjetitelja iz benkovačke okolice, Bukovice i  Ravnih Kotara sajam privlači i brojne prodavače iz cijele Hrvatske, a  među posjetiteljima su nerijetko u ljetnim mjesecima i turisti.


Bogata ponuda različitog blaga




Na ovom sajmu koji se održava više od stotinu godina i započeo je tradiciju kao stočni sajam i danas se mogu kupiti razne životinje. Najveća je  bila ponuda različite peradi, od običnih domaćih kokoši do egzotičnijih  primjeraka, a cijena pilića kretala se već od tri kune. Tu su bile i patke s  pačićima, prepelice, fazani. Najmlađi su se mogli okušati u jahanju ponija ili razgledati magarce, a u prodaji je bio i veliki rasplodni bik. S vlasnikom bika teškog 900 kila pokušali smo doznati koja bi mu bila cijena, a  odgovor je bio „ a kol'ko se dogovorimo, prijo“. Nakon toga prolazimo  kroz dio gdje se prodaju životinje, ali pečene. Mnoštvo janjaca i svinja  platilo je životom kako bi postali zalogaj s kojim se zaključuju malo veći  poslovi ili traži odmor od kupnje.


Mnoštvo je asortimana koji će zaokupiti pažnju, a cijene su pristupačne i podložne dogovoru. Posebno su interesantni bili ponuđeni gramofoni i šivaće mašine singerice koje su u dobrom stanju prodavane za  petstotinjak kuna. Naletjeli smo i na štand s velikom ponudom stripova,  a pažljiviji promatrači mogli su pronaći neka od rijetkih izdanja Lunov  Magnus stripa te stare Politikine i Mikijeve zabavnike, ali i kultne Alan  Fordove.


Tradicijski proizvodi 


Među tradicijskim proizvodima isticale su se bukare, stolovi i sjedalice, razna kućanska pomagala, peke, a jedan prodavač nudio je i diple  vjerno pokazujući način na koji se svira taj instrument. Naletjeli smo i na  starinske plugove te obnovljenu konjsku zapregu koju je prodavač nudio  za 500 eura. Na štandu na kojemu je bilo svega i svačega, od novijih rukotvorina do znački i novca iz bivše države pronašli smo i stari plakat na  kojemu je lik Tita te ponuda kojom se nudi čak 100 tisuća maraka za njegovo hvatanje.


U skladu s navijačkom groznicom koja posljednjih dana trese čitavu  Hrvatsku, navijačko raspoloženje nije zaobišlo ni benkovački sajam pa je  najveća gužva vladala upravo na štandovima gdje su prodavani dresovi i  navijački rekviziti. Kompletan dres hrvatske reprezentacije prodavao se  za stotinjak kuna i najveća pomama bila je, naravno, za dres Luke Modrića. Uz malo pregovaranja cijena za dresove drugih reprezentativaca  mogla je biti i korigirana.


Što je dobro rodilo?


Prolazeći pokraj ponude voća i povrća mogli smo vidjeti da je ove godine posebno dobro rodio češnjak, a jedan od prodavača tvrdio je kako  je njegov najbolji te da se to može lako provjeriti s dodirom – „vid' ga k'o  lip'lo, samo dvi kune glava“ vikao je prodavač.


 


Neki od onih s kojima smo razgovarali tvrde nam kako je uz široki  asortiman, ono glavno što ovaj sajam nudi ta posebna atmosfera koja  vraća u prošlost te da su susreti, poznanstva i poslovi koji se sklapaju  nešto što se ne može pronaći drugdje, nego u Benkovcu svakog 10. u  mjesecu.