Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Hrvatska ukrotila tri lava: Idemo do kraja!

11.07.2018. 21:18
Hrvatska ukrotila tri lava: Idemo do kraja!


Hrvatska je u finalu Svjetskog prvenstva u kojem će u nedjelju 15.  srpnja u 17 sati u Moskvi igrati protiv Francuske. Bravo Hrvatska, bravo  "vatreni", bravo Luka, bravo Danijele, bravo Šime, ma bravo svi…
Nakon Danske, koja nam je zabila u prvoj minuti, Engleska je loptu iza  Subašićevih leđa poslala u petoj minuti. Bio je to šok od kojeg se nije lako  oporaviti. Ipak, izbjegla je Hrvatska potpuni pad u prvoj fazi dvoboja, i  malo-pomalo počela pokazivati napadačku odlučnost. Nisu to bili "vatreni" iz nekih (boljih) dvoboja, ali bilo je očito da ni Englezi nisu "drugi  svijet", što je podgrijavalo nadu u brzi povratak u utakmicu. To se u prvom poluvremenu nije dogodilo, realno nije bilo ni prave opasnosti pred  vratarom Pickfordom. Englezi su svi pažnju usmjerili na Modrića, Rakitića i Brozovića, što je ostavljalo puno prostora Vrsaljku na desnoj i Striniću na lijevoj strani. Rastrčan je ponovno bio Rebić, no kad se sve zbroji  s bočnih pozicija nije stigla prava lopta, a jedina konkretnija prilika u prvih 45 minuta, osim pogotka, dogodila se u 30. minuti. Kane je izbio sam  ispred Subašića koji u dva navrata sjajno brani. Pred kraj poluvremena  Modrić je povukao nekoliko akcija, značilo je to puno više opasnosti  pred engleskim golom, ali uspjeli su "otočani" blokirati svaku potencijalnu opasnost.
Izbornici Zlatko Dalić i Gareth Southgate u drugo poluvrijeme ušli su  bez novih igrača, a shodno tome ni situacija na terenu u prvih 15-ak minuta nastavka nije se puno promijenila. Hrvatska je više imala loptu u  svojim nogama, ali engleski bedem je bio neprobojan. Modrić je imao  nekoliko "policajaca" oko sebe, a bez njegovog dirigiranja izvedba "vatrenog" orkestra nije bila na željnoj razini. Bila je to voda na mlin Englezima koji su se mogli povući i (pre)oprezno čekali nalet iz kontre koji bi  ih približio povećanju vodstva. No, takav pristup ima i svoju cijenu jer ni  "vatreni" nisu "veslo sisali" i kada je bilo očito da su "tri lava" vrlo rano  pokušali zatvoriti utakmicu Hrvatska je potpuno preuzela igru. A kada je  tako onda se svakom protivniku loše piše. Osjetili su to i Englezi. Najprije  je Perišić sjajnom bravurom izjednačio, što je bio "okidač" za hrvatski  uragan. Izrazita dominacija Dalićevih igrača donijela je Perišićevu vratnicu u 72. minute te Mandžukićev volej koji je Pickford u 84. minuti uspio ukrotiti. Posljednjih 20 minuta Engleska je bila "na konopcima", Hrvatska je potpuno prebacila igru na protivničku polovicu, ali Pickford je  uspio sačuvati svoju mrežu i odvesti Englesku u druge, a Hrvatsku u  treće produžetke na SP-u. Zanimljivo, Dalić u 90 minuta nije napravio  nijednu izmjenu. Očito je vjerovao postavi s kojom je i stigao među četiri  najbolje reprezentacije svijeta. I nije pogriješio.
Englezi su malo došlo do daha u prvom produžetku (Vrsaljko nas je  spasio s gol linije u 109. minuti) i onda se u 109. minuti još jednom pojavio Super Mario Mandžukiiiiiiiiiiiić. Hrvatska u nedjelju može postati  svjetski prvak. Ne, nije san…


Golovi
0:1 (85') – Modrić je srušio Delea Allija na 20-ak metara od Subašićevog gola.  Slobodan udarac sjajno je izveo Trippier koji je pogodio preko živog zida gornji kut i  doveo Englesku u vodstvo.
1:1 (68') – Jedno od brojnih naših ubacivanja s boka ovaj put završilo je na pravom mjestu. Perišić je "karate" potezom nogom skinuo loptu s Walkerove glave i donio izjednačenje.
2:1 (109') – Perišić je nakon odbijanca odlično skočio i leđima okrenut prema golu poslao loptu u sredinu. Utrčao je Mandžukić i s vrha peterca ljevicom snažnim  udarcem pogodio suprotni kut Pickfordovog gola.


HRVATSKA 2




ENGLESKA 1
MOSKVA – Stadion Lužniki. Gledatelja: 80.000. Sudac: Cuneyt Cakir.  Pomoćnici: Duran, Ongun (svi Turska). Strijelci 0:1 Trippier (5'), 1:1  Perišić (68'), 2:1 Mandžukić (109'). Žuti kartoni: Mandžukić, Rakitić,  Rebić (Hrvatska); Walker (Engleska).
HRVATSKA: Subašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić (od 95' Pivarić),  Rakitić, Modrić (od 119' Badelj), Brozović, Perišić, Mandžukić (od 119'  Ćorluka), Rebić (od 101' Kramarić). Izbornik: Zlatko Dalić.
ENGLESKA: Pickford, Walker (od 112' Vardy), Stones, Maguire, Trippier, Young (od 91' Rose), Lingard, Henderson (od 97' Dier), Dele, Kane,  Sterling (od 74' Rashford). Izbornik: Gareth Southgate.