Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mala flota Ive Marafata na izložbi “Ciloga života mi volimo more”

13.07.2018. 19:26
Mala flota Ive Marafata na izložbi “Ciloga života mi volimo more”


 Trinaest starih drvenih brodova, kao sjećanje na djetinjstvo, obiteljsku tradiciju i povijest hrvatskoga graditeljstva, „uplovilo“ je u ugljansku Galeriju Baul.
Maketar Ivo Marfat, kapetan te male flote, izradio ih je i izložio kako bi ih sačuvao od zaborava jer riječ je o brodovima koji su nekad plovili duž istočne obale Jadrana i bili usidreni u svakom otočnom portu.
Danas su, kaže, u maloj ugljanskoj lučici tek tri drvena broda, a i njegova obiteljska gajeta promijenila je vlasnika i otplovila put Preka.
-Cijeli sam život vezan uz more i te brodove, ali maketarstvom se bavim posljednjih šest, sedam godina. Najviše ih radim zimi, dok sam na kontinentu i oni su mi tada poveznica s morem, kaže autor izložbe „Ciloga života mi volimo more“, Ugljanac rođenjem, koji pola godine živi na otoku, a pola na kopnu.
Makete brodova, a izložio ih je ukupno 13 – štilac, gajetu, trabakul, braceru, pasaru, batelu, schooner-gulet, loger, plivaricu i leuta – radi po nacrtima koje pronalazi u knjigama, na Internetu ili se savjetuje s kolegama modelarima. Većinu dijelova za brodove izrađuje sam, a u prezentaciji je toliko detaljan da ne propušta napraviti i, primjerice, udice ili mreže odbačene na provi.
Za izradu pojedinog broda potrebno mu je od mjesec i pol do šest mjeseci kontinuiranoga rada.
-Naravno, to ovisi i o volji. Nekad sjednem i ne mičem se od makete dok je ne završim, a nekad otežem. Ali to izbjegavam jer ne volim raditi na silu, dodaje.
Kad se počeo baviti maketarstvom, ideja mu je bila napraviti sve jadranske brodove. Stari, povijesni jedrenjaci iz Engleske ili Španjolske nikada ga nisu zanimali, kao ni komercijalizacija i izrada brodova po narudžbi.
Svaku maketu na izložbi prate i detaljne informacije, a jadranski drveni brodovi Ive Marfata mogu se razgledati do 19. kolovoza.