Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Međunarodna smotra folklora u Dobropoljani privukla KUD-ove i publiku

11.07.2018. 14:50
Međunarodna smotra folklora u Dobropoljani privukla KUD-ove i publiku


 Ove subote održana je 17. po redu Međunarodna smotra folklora u Dobropoljani na otoku Pašmanu. Na Smotri je nastupilo trinaest KUD-ova, dvanaest iz Lijepe Naše – šest iz naše županije (KUD Sv. Luka Ždrelac, KUD Kunjka Tkon, KUD Ivan Goran Kovačić Bibinje, KUD Fortuna iz Ražanca, KUD Sloga Sali, KUD Bokolje Dobropoljana) i šest iz ostalih (KUD Ljudevit Gaj Mače, KUD Filip Dević Split, KUD Rakalj Rakalj, BFD Ciciljona Brač, POU Ples Gospić, KUD Vatroslav Lisinski) te jedan iz BIH, HKUD Rodoč iz Mostara.
Članove KUD-ova u Dobropoljanu je dovezao predivni brod Argonaut koji se vezao na rivi, odakle su svi KUD-ovi defileom do pozornice pokazali tradicionalne nošnje svojih krajeva. Smotra je započela ranije nego je uobičajeno, već u 18 sati, a zna se i zašto – zbog najvažnije sporedne stvari na svijetu – četvrtfinalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Rusije. To nije omelo KUD-ove da prikažu svoje tradicionalne plesove i pjesme ispred stručnog žirija u sastavu: Daniel Šota, Jordanko Miloš i Dražen Samardžić.
Nakon smotre je organizator na istoj pozornici pripremio projekciju utakmice na velikom platnu, gdje su članovi svih društava zajedno s publikom i gostima ostali gledati prijenos uz večeru i piće kojim su svi bili počašćeni od domaćina – KUD-a Bokolje. Proslavu smotre i utakmice je začinio vatromet nakon pobjede, a do usijanja doveo koncert Ivana Zaka, koji je u dresu naše reprezentacije oduševio publiku navijačkim pjesmama.
17. Međunarodna smotra folklora je tako ostala u sjeni utakmice, ali se ipak održala i privukla KUD-ove i publiku i ove godine zbog dugogodišnje tradicije koja je ih je već naučila na dobrodošlicu i gostoprimstvo Dobropoljanaca koji im pokažu kako znaju tradicionalno spojiti s modernim i od svega toga napraviti dobru zabavu. (zl)