Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mušćet: Snaga Tkona je u marljivim ljudima i našoj mladosti

11.07.2018. 11:08


 Svečanom sjednicom Općinskog vijeća pod predsjedanjem predsjednika Branka Smoljana i dodjelom godišnjih priznanja jučer je u popularnoj kristalnoj dvorani Škraping centra započelo obilježavanje Dana općine Tkon na otoku Pašmanu, mjesta u narodu zvanog Kun.
Danom općine ujedno se obilježava i nebeski zaštitnik sv. Benedikta, zaštitnika Europe. Sveta misa u Benediktinskom samostanu sv. Kuzme i Damjana na brdu Ćokovac održat će se danas s početkom u 10.30 sati. Zbog nogometne utakmice Hrvatska-Engleska u Rusiji koncert Tomislava Bralića i klape Intrade umjesto večeras održat će se u petak navečer.


Demografske i razvojne mjere
– Općina Tkon se razvija stalno, malo pomalo, ali sigurno. Njena snaga je u njenim marljivim ljudima, njena snaga je u njenoj mladosti. U tom duhu smo povećali porodiljske naknade za 50 posto, smanjili roditeljima cijenu dječjeg vrtića i sada 90 posto te cijene ide na trošak Općine te donijeli odluku o oslobađanju plaćanja komunalnog doprinosa za osobe do 40 godina starosti koje žive na području naše općine pri gradnji ili kupovini prve nekretnine. Isto tako smo smanjili komunalni doprinos na iznos od 10 kn po metru kubnom za objekte socijalne zaštite i zdravstva, obrazovne ustanove, udruge te objekte i ustanove u kulturi. Ove školske godine smo imali 17 učenika i studenata koji su primali stipendije a to je tri puta više nego prošle godine, što nas posebno veseli, kazao je Goran Mušćet, načelnik Općine Tkon.
Od vitalne važnosti za razvoj ne samo Općine Tkon i otoka Pašmana nego i cijele županije su, kaže Mušćet, tri kapitalna projekta.
– Prvi je Aglomeracija Biograd- Pašman- Tkon, projekt vrijedan 110 milijuna eura ili 820 milijuna kuna, čiji završetak je planiran 2023. godine. Drugi je izgradnja nove trajektne luke Tkon, a za završetak radova je osigurano bespovratnih 32 milijuna kuna. Treći projekt je izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje vrijedan oko 400 milijuna kuna, gdje će se na površini od oko 46 hektara prikupljati otpad nastao na području naše županije te dijela Ličko-senjske županije, U tijeku je nabava komunalne opreme kako bi se tehnološki pripremili za ispunjavanje postavljenih ciljeva, a oni su, između ostalog, završetak radova i opremanje reciklažnog dvorišta te do 2022. odvajanje 60 posto ukupnog otpada na području Tkona i Ugrinića, rekao je Mušćet.


Trajektna luka Tkon
Općina Tkon ima 32 projekta koja su u raznim fazama izrade, od ideja i skica pa do realizacija.
– Projekte najviše financiramo iz drugih, vanjskih izvora kao što je korištenje bespovratnih sredstava iz fondova EU, resornih ministarstava i državnih institucija te iz proračunskih sredstava Općine. U proteklih pet godina za razne projekte povukli smo 7,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok je iz općinskog proračuna izdvojeno nešto više od tri milijuna kuna, ističe Mušćet dodavši kako su u cilju poticanja održivog razvoja općine izradili Strategiju razvoja.
U ovoj godini su potpisali ugovore za tri projekta: ulica Kuntrata, projektnu dokumentaciju za šetnicu Tkon- Ugrinić te rekonstrukciju Dječjeg vrtića Ćok ukupne vrijednosti od bespovratnih 1.139.000 kuna.
– Četvrti izrađeni projekt je uređenje javne plaže Studenac. Natječaj je od Ministarstva turizma najavljen za mjesec dana, navodi načelnik.
Trenutačno u suradnji sa Sveučilištem u Zadru i Institutom za pomorsku baštinu Ars Nautica u Tkonu rade na projektu Interpretacijskog centra koji će biti u prostoru Škraping centra.
– Radimo na zaštiti i revitalizaciji naše baštine: zvonik župne crkve sv. Tome Apostola, Utvrda Pustogra, lokalitet Crnike- Ugrinić dvori te obnova suhozida. U projektu zaštite arheoloških kulturnih dobara lokalitet Poljane, istraživanje crkve sv. Aleksandra, naša općina je od Ministarstva kulture u protekle dvije godine dobila oko 400 tisuća kuna bespovratnih sredstava, rekao je Mušćet te se zahvalio na bliskoj suradnji i podršci Konzervatorskom odjelu Zadar, Odsjeku za arheologiju i Institutu Ars Nautica.
Briga za baštinu i tradiciju ne ogleda se samo kroz projekte, već i kroz radionice, od kojih se izdvaja radionica " Suhozidi mojih didova " u organizaciji DV Ćok i udruge Dragodid na kojoj je ove godine obnovljeno više od 50 meara suhozida na Glagoljaškoj stazi. Za baštinu su bitne i manifestacije Škraping i Sajam otočnih proizvoda Regate na latinsko idro te kroz udruge poput Pučkih pivača crkve sv. Tome Apostola.
– U prethodnom razdoblju od pet godina uredili smo 11 kilometara putova. Dobili smo i nove kilometre biciklističkih i pješačkih staza i na taj način smo obogatili našu turističku ponudu, ponosno kaže Mušćet.




Odlične turističke brojke
Napravili su i parkiralište sa 50 novih parkirnih mjesta i sada imaju ukupno 100 uređenih parkirnih mjesta sa naplatom.
– U FFK Sovinje uložili smo milijun kuna. Za ovu turističku sezonu imamo do sada 30 posto više noćenja i tri puta više gostiju u kampovima u odnosu na prošlu sezonu. Uz naš brand Škraping uveli smo nova športska događanja poput Akvatlona za Kup Hrvatske i mini maratona u plivanju, naglasio je načelnik.
Pritom ne skrivaju ni probleme s kojima se svakodnevno suočavaju i koje na najbolji način pokušavaju rješavati.
– To su u prvom redu septičke jame i njihovo pražnjenje, zatim neadekvatni trajekti i visoke cijene karata pogotovo za turiste te cijene prehrambenih proizvoda koje su znatno veće od onih na kopnu, potužio se Mušćet.
Nazočnima se obratio i Božidar Longin, zadarski župan, kazavši kako je općina Tkon, kao i veći dio naše županije, orijentirana prema turizmu.
– Došli smo do vremena u kojem nije dovoljno samo ponuditi gostu čisto more i lijepe plaže. Potrebno je ulagati u dodatne sadržaje i staviti u funkciju našu kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu, kao i razvijati selektivne oblike turizma, sa ciljem širenja turističke sezone i izvan ljetnih mjeseci. Općina Tkon vidljivo ostvaruje viziju za bolju sutrašnjicu svih svojih žitelja, poručio je Longin.
U nazočnosti brojnih uzvanika i gostiju za veseli štimung brinuli su se KKU Kunjke i mješovita klapa Škoji.


Laureatima uručene zahvalnice
Općinske zahvalnice su dobili: KUU Kunjke koja obilježava 20-godišnjicu osnutka i uspješnog rada; Vinka Titulić, pučka pjesnikinja, umjetnica, majka petero djece; Radica Vrančić, pučka pjesnikinja i kroničarka; Tomislav Jakovljev, vlasnik obrta Studenac i ribarskog broda Mašun koji zapošljava šestero djelatnika (zahvalnicu preuzela nevjesta Silva); Stipe Ivanović Cipre iz Biograda, brodar, ugostitelj, turistički djelatnik i kolumnist koji je sa svojim brodom Stella Maris uveo ljetne noćne pruge na relaciji Biograd-Tkon-Biograd; Roko Pribilović, prvoligaški rukometaš i Konzervatorski odjel u Zadru.