Na izložbi "Leonardo da Vinci - Inventions" izume možete i isprobati

Slika korisnika valentinam
U NARODNOM MUZEJU
Izložba nije prodajnog karaktera, a cijena ulaznice iznosi 20 kuna za djecu do 16 godina i studente te 25 kuna za odrasle
Vedran SITNICA
Petra Pavlić, suradnica izložbe "Leonardo da Vinci - inventions"

 Pomalo ispod radara prošlo je otvorenje izložbe "Leonardo da Vinci - inventions" koja od 11. lipnja do 7. rujna gostuje u Odjelu grada Narodnog muzeja Zadar. Autor izložbe, koja je do sada predstavljena samo u Zagrebu gdje je bilježila odličnu posjećenost, je Slovenac Gašpar Kunčić, a svi izlošci njegov su ručni rad, uz pomoć još jednog talijanskog majstora, nastali po nacrtima i mjerama renesansnog genija.

- Svi izloženi modeli napravljeni su od drveta, a za razliku od izložbi u kojima se ništa ne smije dirati posjetitelji slobodno mogu isprobati ove izume. Izložba je upravo zbog toga jako prikladna za roditelje s djecom, ali i sve ostale zaljubljenike u rad Leonarda da Vincija, čovjeka ispred svog vremena, rekla nam je Petra Pavlić, suradnica ove izložbe.

Leonardo da Vinci rođen je 15. travnja 1452. u malenom gradiću Vinci, blizu Firence u Toskani. Bio je talijanski slikar, arhitekt, izumitelj, glazbenik, kipar, mislilac, matematičar i inženjer. Doprinose je dao i u anatomiji, botanici, geologiji, matematici, optici, mehanici, astronomiji, hidraulici, niskogradnji, tehnici proizvodnje oružja, urbanistici.

U Muzeju su tako izloženi neki od najzanimljivijih Da Vincijevih izuma, kao što je padobran, mehanizam za utovar katapulta, sustav zupčanika za kontrolu spuštanja težine, top, higrometar - stroj za mjerenje vodene pare u atmosferi i slično.

Izložba nije prodajnog karaktera, a cijena ulaznice iznosi 20 kuna za djecu do 16 godina i studente te 25 kuna za odrasle. Može se razgledati od ponedjeljka do petka od 9 do 20 sati i subotom od 9 do 14 sati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno