Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pag na trenutak postao srednjovjekovni grad

11.07.2018. 10:46
Pag na trenutak postao srednjovjekovni grad


– Umjesto „Paškog srednjovjekovnog sajma“ koji se gradu Pagu trebao održati u subotu, u nedjelju je održan program „Pag –srednjovjekovni grad“. Program čiji je organizator i pokrovitelj Grad Pag održava se već sedmu godinu u sklopu manifestacije „Paško kulturno ljeto“.
Naime, kako financijska sredstva nisu dozvolila održavanje manifestacije u formi u kojoj se održavala do sada, Udruga Paška alka promijenila je naziv kao i sam program kako bi se prilagodili situaciji i nastavili tradiciju održavanja te turistički vrlo vrijedne manifestacije, rekla nam je to u razgovoru predsjednica Udruge Paška alka, Ivana Portada.
-Kako ove godine nismo imali nikoga od gostiju, već je samo Udruga Paška čipka bila domaćin, odlučili smo promijeniti naziv programa jer nije bio u formi kao do sada. Prošle godine imali smo čak 7 udruga. Također, promijenili smo i sam program, a sve kako ne bismo izgubili kontinuitet manifestacije, kazala je.
U sklopu programa “Pag –srednjovjekovni grad”, članovi Udruge Paška alka prikazali su srednjovjekovno ruho, običaje i obrtništvo s posebnim naglaskom na pašku čipku. U promenadnoj šetnji gradom prikazane su atraktivne odore koje svake godine plijene pažnju turista. Plesna skupina Udruge otplesala je niz srednjovjekovnih i renesansnih plesova na raznim lokacijama unutar stare gradske jezgre Paga, a sve uz pratnju dobošara.
Atraktivnost manifestacije i ove je godine okupila mnoštvo turista, kazala je Portada.
-Turisti su i ove godine vrlo rado dočekali ovaj program. Jako vole te naše šarene kostime, vesele plesove i kola, te su cijelo vrijeme šetali uz nas. Bilo je jako veselo i dobro popraćeno, već sedmu godinu zaredom pokazalo se kao pravi turistički program, kazala je dodavši kako se dogodine nada većoj financijskoj podršci kako bi se ponovno mogao organizirati pravi Srednjovjekovni sajam uz gostovanje mnogih udruga.
Što se tiče interesa za članstvom u Udruzi paška alka, za to nema straha, dodala je Portada.
– Ove godine imamo 10-tak novih članova. Uvijek se prijavljuju novi, mladi članovi. Puno radimo, putujemo i nastupamo tijekom cijele godine i zato se novi članovi uvijek rado uključuju u našu djelatnost, zaključila je.
 
 
 
— Slika
Ovaj program se održava sedmu godinu u sklopu manifestacije „Paško kulturno ljeto“
Jure ORLIĆ