Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pijanist Pogorelić i planinar Crljenko s Paga osvojili najviše vrhove Dolomita

12.07.2018. 19:24
Pijanist Pogorelić i planinar Crljenko s Paga osvojili najviše vrhove Dolomita


Proslavljeni pijanist Lovro Pogorelić i njegov dugogodišnji prijatelj, planinar Alan Crljenko, ovih su dana krenuli u novu avanturu i osvojili vrhove u masivu Monte Rose – Piramide Vicent na nadmorskoj visini od 4215 metara i Balmenhorn/Cristo delle Vette te najviši vrh Dolomita, Marmolada – Punta Penia na 3343 matara.
Paški dvojac u planu je imao i uspone na Zumsteinspitze i Signalkuppe koji su s visinom od 4561 metara te 4554 metara četvrti i peti najviši vrh Alpa, no zbog nevremena koje je te krajeve zahvatilo morali su odustati pa su sa Monte Rose otišli prema Dolomitima, gdje su uspješno ispeli uspon na Marmoladu, Punta Penia na 3343 metara, via Ferrata Cresta Ovest.
Ferrate su klinčani vrtoglavi planinarski putevi po kojima su Dolomiti poznati i veliki su izazov svim ljubiteljima penjnja. Paški dvojac ovih su dana dosanjali penjački san – uspeti se na najviši vrh Dolomita ferratom postavljenom sa zapadne strane Marmolade.
Planinski masiv Monte Rosa smješten je u istočnom dijelu Peninskih Alpa. Nalazi se između Švicarske (Valais) i Italije (Pijemont i Valle Aoste). Vrh Monte Rose, Dufourspitze na 4634 metara, drugi je najviši vrh u Alpama i zapadnoj Europi, odmah iza Mont Blanca sa 4810 metara. Vrhovi Monte Rose tehnički nisu preteški za uspon, ali mogu biti prilično opasni zbog visoke nadmorske visine i iznenadnih promjena vremena, kao i pukotina u velikim ledenjacima po kojima je Monte Rosa poznata. Stoga svi planinari koji posjećuju Monte Rosu moraju biti iznimno dobro upućeni u planinarske i alpinističke vještine što ujedno predstavlja i izazov.
Odmah po povratku s planina Lovro Pogorilić uhvatio se posla i krenuo u pripremanje 20. izdanja PagArtFestivala kojemu je utemeljitelj i umjetnički direktor. Na tom će festivalu ovog ljeta nastupit s violistom Aleksandrom Miloševim u Pagu i Vrtovima lunjskih maslina. Festival se posljednjih godina održava ne samo u Pagu nego i u Kolanu i prelijepim lunjskim maslinicima gdje će pod vedrim nebom nastupiti i gitarist Krešimir Bedek s češkim orkestrom Epoque pod ravnanjem maestra Jana Kučere. Na festivalu se očekuju i udaraljkaš Filip Merčep (marimba i vibarfon), francuski pijanist Nicolas Bourdoncle te dvije mlade glazbenice – orguljašica Tea Kulaš i sopranistica Antonia Dunjko, koje će izvesti program sakralne glazbe u paškoj katedrali. Festival će se odvijati od 31. srpnja do 17. kolovoza.