Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Projekt koji će smanjiti nezaposlenost u ruralnim područjima Zadarske županije

12.07.2018. 10:42
Projekt koji će smanjiti nezaposlenost u ruralnim područjima Zadarske županije


Projekt AlterNET – Edukacijom i umrežavanjem do zaposlenja na ruralnom području, a koji provode Udruga "Eko Zadar" i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA predstavljen je jučer u Gradskoj knjižnici Benkovac.
Voditeljica projekta Nives Rogoznica na predstavljanju je istaknula kako će se kroz ovaj projekt, koji u potpunosti financira Europska unija, educirati najmanje 41 dugotrajno nezaposlena osoba.
– Cilj projekta je edukacijom i umrežavanjem povećati zapošljivost dugotrajno nezaposlenih osoba na ruralnom području Zadarske županije kroz stjecanje kompetencija za obavljanje poslova potrebnih na ruralnom području, umrežavanje s lokalnim dionicima i svladavanje vještina poslovnog komuniciranja. Kroz sljedeće dvije godine, koliko je trajanje projekta, osobe bi trebale dobiti izobrazbu na područjima osnova knjigovodstva i poslovanja OPG-ova, izrade poslovnih planova za mjere iz Programa ruralnog razvoja, prijave projekata na mjere u ruralnom razvoju uz informatičku edukaciju, osnove pisanja projekata. Osim toga održat će se i radionice 'A sad na posao' na kojima će nezaposlene osobe saznati više o samozapošljavanju, poslovnom komuniciranju i prezentacijskim vještinama te radionica 'Prepoznavanjem resursa i potreba zajednice u ruralnom području do osmišljavanja vlastitog posla', kazala je Rogoznica.
Kao glavne aktivnosti projekta navela je i radne posjete relevantnim institucijama za područje ruralnog razvoja, osmišljavanje turističko-prezentacijske rute na području Zadarske županije, motivacijske radionice s učenicima te osam info dana na kojima će se polaznici moći predstaviti.
Ovo je već treći projekt na kojem surađuju Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja "Eko-Zadar" i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA.
Vladimir Kovačević, ravnatelj AGRRA-e pohvalio je tu suradnju rekavši kako su kao agencija prepoznali važnost udruga civilnog društva koje su poveznica između privatnog i javnog sektora te da njihova iskustva kažu kako su civilne udruge nezaobilazan faktor te imaju konstruktivnu ulogu u društvu.
Projekt će trajati dvije godine, a projektne aktivnosti provodit će se na području gradova Benkovca i Obrovca, te općina Gračac, Novigrad, Pakoštane, Polača, Stankovci i Sv. Filip i Jakov.
Projekt vrijedan 957.059,31 HRK u ukupnom iznosu financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.