Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ribarske feštice privukle turiste – da su svaki dan bilo bi malo

12.07.2018. 10:00
Ribarske feštice privukle turiste – da su svaki dan bilo bi malo


 U sezoni tradicionalnih Ribarskih feštica četvrtkom održana je u Sukošanu druga od pet ovoljetnih primamljivih feštica. A prva od pet Ribarskih feštica utorkom održat će se večeras kod La Bocce u zaselku Makarska.
– Među brojnim turističkim događanjima koja nas očekuju u srpnju i kolovozu, a završavaju 22. rujna velikom međunarodnom utrkom Magunja trail, Ribarske feštice četvrtkom na trgu Gornja vrata i Trgu Ruševac održat će se još 19. srpnja te 2. i 16 kolovoza. Ribarske feštice utorkom kod La Bocce održat će se 17., 24. i 31. srpnja te 7. kolovoza, precizna je Mirjana Veleslavić Nadinić, prva dama sukošanskog turizma.


Slavio se i uspjeh Vatrenih
Više od tisuću i pol ljudi, mještana, znatiželjnika i turista, uz zvuke dalmatinske pjesme osjetilo je domaći ugođaj na trgu i među sukošanskim kalama i kaletama kroz feštu od mora, ribe, vina, pjesme i plesa.
– Sukošan je spremno dočekao ovu turističku sezonu. Rezultat je to izuzetno plodonosne suradnje Turističke zajednice, Općine i komunalnog poduzeća Zlatna luka d.o.o. Sukošan, koja može poslužiti mnogima za primjer, kazao je Nikola Milošević, direktor Turističke zajednice općine Sukošan.
Najviše posjetitelja našlo se oko štandova gdje su se mijesile sukošanske frite i bubice, popularni uštipci. Ništa manja gužva nije bila ni oko daganja na buzaru i Ramićevog pršuta te oko roštilja, pa se desetak kašeta srdela pokazalo nedovoljnim za brojne posjetitelje.
– Vrijedni članovi dviju udruga Zlatna luka, KUD-a i nogometnog kluba, svojski su se potrudili. Velika hvala i voditeljicama kreativnih radionica i svima u organizaciji te Općini Sukošan, načelniku Anti Martincu i našim komunalcima direktorice Katarine Bebek koji će iznijeti ovoljetna brojna gastro-kulturno-zabavna i sportska događanja, zahvalio se Milošević.
Druga od deset ovoljetnih Ribarskih feštica izazvala je veliku pozornost Sukošanaca i turista. U pitomom pejsažu srednjovjekovnog Sukošana fešta od ribe i dobre kapljice, pjesme i plesa potrajala je do kasno u noć. Sukošanska noć bila je začinjena i uspjesima Vatrenih u Rusiji.
– U velikom broju kulturno zabavnih i sportskih događanja, kojima je cilj obogaćivanje turističke sezone, a koja se održavaju pod zajedničkim nazivom 'Sukošansko lito', Ribarske feštice utorkom i četvrtkom zauzimaju posebno mjesto, poručio je Niko Milošević.


Bogat ljetni program
Ispred Sukošana su između ostalog Večer starih alata i zanata (12. srpnja), Klapski susret Ispod kampanela (15. srpnja), Akvatlon na plaži Makarska (22. srpnja), 20. Folklorna večer (28. i 29. srpnja), Futsal cup 2018. (finale 27. srpnja), Ljetne maškare (14. srpnja), Kreativna fešta (16. srpnja), Svakodnevne kreativne radionice (od 28. lipnja do 20. kolovoza), Dječji festival (20. srpnja), četvrtfinale Jadranskih igara (21. srpnja), Folklorna večer Matija Gubec (27. srpnja).
U kolovozu domaće i turiste očekuje 18 događanja od kojih izdvajamo: Dan domovinske zahvalnosti (5. kolovoza), Fešta od kumidori Šalša (9. kolovoza), Trke tovarov 50. memorijal kenje Vijole (11. kolovoza), Fešta sv. Kasijana (13. kolovoza), Plivački maraton (19. kolovoza), 10. Brudetijada (23. kolovoza), Večer starih alata i zanata (30. kolovoza).
– Prema prvim statističkim pokazateljima ova turistička sezona je na sasvim dobrom putu da ostvari rekordne rezultate po broju ostvarenih noćenja i dolazaka gostiju u razdoblju nakon Domovinskog rata, optimističan je direktor Milošević.
Svaka kuna uložena u turističku promidžbu tisućljetnog "Sanctus Casanusa", Svetog Kasijana, odnosno Sukošana, mogla bi se višestruko vratiti.