Hrebak: Omogućili smo građanima uvid u svaku kunu poreznih obveznika kojom Gradska uprava raspolaže

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
APLIKACIJOM PROTIV KORUPCIJE Bjelovarski gradonačelnik u Zadru predstavio projekt Transparentnosti
Smatramo da je transparentnost rada javne uprave prvi korak ka suzbijanju korupcije. Nakon implementacije naših stavki programa "Smart city" i "Lungo mare", Grad Zadar je javno obznanio Registar gradske imovine na kojemu je zadarski HSLS još 2016. godine inzistirao, te tu stavku uvrstio u svoj predizborni program 2017. godine. Pohvaljujemo objavu Registra od strane gradske uprave, ali isto tako upućujemo i kritiku obzirom da cjeloviti uvid u gradsku imovinu imaju samo djelatnici Gradske uprave, ali ne i javnost, Ivica Žuvela
Zvonko KUCELIN
Potpredsjednik HSLS-a Dario Hrebak i Ivica Žuvela, predsjednik Ogranka HSLS-a Zadar

Nisu svi političari isti. Svojim primjerom to je pokazao gradonačelnik Bjelovara i potpredsjednik HSLS-a Dario Hrebak koji je ujedno napravio i iskorak prema vraćanju povjerenja građana u političare, kazao je Ivica Žuvela, predsjednik Ogranka HSLS-a Zadar na konferenciji za novinare organiziranoj upravo kako bi se svijetli primjer Grada Bjelovara predstavio javnosti. Radi se o web aplikaciji za prikaz transparentnog trošenja javnog novca za koju je Žuvela kazao kako bi trebala postati standard u svakom gradu i županiji, a kako ona funkcionira i koje su sve informacije dostupne građanima pojasnio je bjelovarski gradonačelnik koji je prethodno najavio svoju kandidaturu za predsjednika stranke na redovitom izbornom Saboru HSLS-a koji će se održati u studenom ove godine u Zagrebu.

Za 150 tisuća kuna trošenje javnog novca na dlanu građanima

- Putem aplikacije "Transparentnost" koja je koštala 150 tisuća kuna svi građani u Hrvatskoj mogu vidjeti kako se troši novac poreznih obveznika u Bjelovaru. Aplikaciju smo napravili jer smatram da građani imaju pravo znati kako se troši javni novac, a mi političari imamo obvezu omogućiti svakom građaninu da to može javno i jednostavno vidjeti. Mišljenje građana danas je da su svi gradonačelnici lokalni šerifi. Nisam lokalni šerif i ne želim to biti, a ovim potezom smo u Bjelovaru pokazali da nemamo što skrivati i da građani mogu vidjeti svaki račun koji je plaćen iz gradske blagajne, neovisno radilo se o iznosu od jedne kune, pa do milijun i više kuna, kazao je Hebrak dodajući kako su nedavna istraživanja pokazala kako 90 posto građana smatra da je korupcija najraširenija upravo na lokalnoj razini. Ukazao je na činjenicu da su svima puna usta borbe protiv korupcije te istaknuo kako je jedino u Bjelovaru napravljen konkretan i snažan korak upravo u borbi protiv korupcije upravo na lokalnoj razini.
- Danas je mišljenje građana o političarima izuzetno loše, a povjerenje u službene institucije najlošije u hrvatskoj povijesti. Upravo ovakvim projektima, mi ponovno počinjemo vraćati povjerenje građana u političare, pokazujemo da nisu svi političari isti i dokazujemo da je postojeći model potrošen i da mu treba redizajn. Ne možemo novo, moderno te dinamično društvo i gospodarstvo 21. stoljeća graditi na starom, potrošenom birokratskom, pa ako hoćete i socijalističkom modelu iz prošlog stoljeća. Hrvatskoj treba redizajn postojećeg sustava, a naš primjer iz Bjelovara dokaz je da se to može jednostavno i učiniti, poručio je Hebrak jučer iz Zadra, a njegov domaćin Žuvela njegovo izlaganje dopunio je riječima kako se HSLS ne bavi populizmom već konkretnim rješenjima.

Građani prvoga i drugoga reda u Zadru

- Nakon predstavljanja Nacrta korjenite reforme zdravstva, danas smo ovdje predstavili aplikaciju koja građanima omogućuje da imaju uvid u svaku kunu poreznih obveznika kojom Gradska uprava raspolaže. Smatramo da je transparentnost rada javne uprave prvi korak ka suzbijanju korupcije. Nakon implementacije naših stavki programa "Smart city" i "Lungo mare", Grad Zadar je javno obznanio Registar gradske imovine na kojemu je zadarski HSLS još 2016. godine inzistirao, te tu stavku uvrstio u svoj predizborni program 2017. godine. Pohvaljujemo objavu Registra od strane gradske uprave, ali isto tako upućujemo i kritiku obzirom da cjeloviti uvid u gradsku imovinu imaju samo djelatnici Gradske uprave, ali ne i javnost. Prvi su građani prvoga, a drugi drugoga reda. Mi smo u HSLS-u već napravili korak dalje i pokazali da građani mogu do zadnje lipe kontrolirati kako gradska uprava raspolaže njihovim sredstvima.
Smatramo da bi ovakav način komunikacije trebao biti standard te da bi time umanjili mogućnost malverzacija i vratili povjerenje građana u političare. Kamo sreće da je ovakva aplikacija bila aktivna u Nerežišću ili Škabrnji poručio je Žuvela.
 

 

Svi govore o korupciji ali ne traže aplikaciju "Transparentnost"

Bjelovarski gradonačelnik i potpredsjednik HSLS-a Dario Hebrak kazao je kako je nakon preuzimanja gradonačelničkog mandata smanjio broj zaposlenih u Gradu za 12. Radi se, kako je kazao, o ljudima koji su otišli u mirovinu nakon čega je dobio mjeru zabrane zapošljavanja i tako osigurao prihod u gradsku blagajnu na godišnjoj razini od 2,5 milijuna kuna. Pohvalio se i privlačenjem europskih sredstava i iznio podatak kako su samo u prošloj godini odobrena 92 milijuna kuna, što je veliki iznos za mali grad poput Bjelovara.
Unoseći svoje ime u pretraživač aplikacije "Transparentnost" pretraživač novinarima je pokazao kako ona funkcionira, nakon čega je utipkao i riječ "Zadar" koja je otkrila četiri isplate i to za prijevoz na Wings for Life, opremanje vatrogasne mladeži za natjecanje u Zadru, 22 tisuće kuna tvrtki ARTA-ZIP Željka Mikina za košare za smeće na gradskom bazenu te 7.330 kuna Eleni Stelli za nastup na Jazzica festivalu.

- Žao mi je što su me samo gradonačelnici Vrgorca i Križevaca pitali za aplikaciju, a potporu sam dobio samo od Udruge gradonačelnika i Antikorupcijskog vijeća. Tko ne želi ništa skrivati trebao bi uvesti ovu aplikaciju i otvoriti sve troškove prema građanima, da imaju uvid i da mogu pitati za svaku stavku zašto je tolika, poručio je Hrebak.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno