Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

KULTURNA POLITIKA Hoće li spomen ploča »Zadarski mir« čekati do 2026. godine?

11.07.2019. 10:13
KULTURNA POLITIKA Hoće li spomen ploča »Zadarski mir« čekati do 2026. godine?


Prof.dr.sc. Vjekoslav Ćosić, prof.dr.sc. Stijepo Obad, dr.sc. Radomir Jurić i dipl. inž. Zvonimir Pandžić – inicijatori postavljanja spomen ploče u središtu grada posvećene Zadarskom miru iz 1358. godine – dobili su ovih dana odgovor od gradonačelnika Branka Dukića.
U gradonačelnikovu odgovoru stoji kako se do studenoga ove godine, pod nadzorom i vodstvom Upravnog odjela za kulturu i šport očekuje svršetak izrade Strategije razvoja kulture Grada Zadra za razdoblje 2019.-2026. Prema toj Strategiji, odnosno Akcijskom planu koji iz nje proizlazi, predviđa se integralni pristup brojnim temama pa tako i kulturnoj promidžbi Zadra na javnim površinama – objašnjava Dukić inicijatorima projekta »Zadarski mir 1358.«
Birokratsko-diplomatski narativ pisma
Sve te aktivnosti, dodaje gradonačelnik, provest će se u suradnji s radnom skupinom, tj. povjerenstvom koje će se tek formirati, a koje će biti zaduženo za izradu prijedloga cjelovite prezentacije povijesti Zadra na javnim površinama, te će isti biti upućen na javnu raspravu.
Kada se ovaj birokratsko-diplomatski narativ pisma prevede na jednostavan i funkcionalno razumljiv jezik – to u prijevodu znači da je gradonačelnik Dukić inicijatorima poručio, otprilike ovo: »Dečki, o tom – potom«. Štoviše, Dukić čak u pismu eksplicitno poziva inicijatore da »uvaže sve korake koje moramo napraviti prije nego što krenemo u aktivnu provedbu i realizaciju promidžbe i prezentacije Zadra na javnim površinama…«, a ti su koraci – najprije dovršetak Strategije, imenovanje povjerenstva, javna rasprava, pa usvajanje Strategije i onda njezina realizacija kroz sedam godina.
Naravno, vodstvo Grada ima pravo na odabir i provedbu svoje kulturne politike, ali isto tako inicijatori projekta Zadarski mir smatraju da za konkretne i neupitne promidžbene projekte poput ovog nema potrebe čekati godinama provedbu neke strategije (u ovom slučaju do 2026. godine) te da realizacija »Zadarskog mira 1358.« ničim ne dovodi u pitanje postavljanje spomen ploče o tako važnom povijesnom događaju koji je označio oslobađanje cjelokupne današnje hrvatske obale od mletačke vlasti.
Ime Zadra i povijesna prekretnica
Primjerice, kada je lani na zgradi »pegla« postavljena spomen ploča Udruge antifašista posvećena odluci ZAVNOH-a iz 1943. o pripojenju Zadra matici zemlji, ili pak spomen ploča albanskom junaku Skenderbegu ispred Gradske vijećnice, nije se upućivalo na »kulturnu strategiju« za razdoblje 2019.-2026. nego je jednostavno, na temelju procjene o opravdanosti, donesena odluka.
A Zadarski mir, osim što je povijesno prvenstveno značajan zbog svog sadržaja i promjena koje je donio, on u sebi nosi ime Zadra! Ime Zadra na jednom međunarodnom mirovnom ugovoru koji je označio povijesnu prekretnicu na našim prostorima!
E sad, treba li za njegovu promidžbu slijediti »strategiju« koje još nema ili samo zdravu logiku – neka svatko procijeni za sebe!?
 


Sažetak Ugovora Zadarskog mira 1358.
Inicijatori predlažu da se u unutrašnjosti Novih vrata grada Zadra ugradi spomen ploča koja će, između ostalog sadržavati, na više jezika, sažetak Ugovora Zadarskog mira 1358. koji glasi:
U Zadru je u crkvi sv. Frane potpisan »Zadarski mir 1358.« dana Gospodnjega 18. veljače 1358. godine, između Mletačke Republike i hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. (Ljudevit I.).
Mirovnim sporazumom Mletačka Republika odrekla se prava na Jadranu od Kvarnera do Drača, a mletački dužd i naslova »Dux Dalmatiae et Croatiae« – Kralja Dalmacije i Hrvatske.
Na taj način Ludovik I. (Ljudevit I.) pod svoju je vlast vratio cijelu Dalmaciju sa svim gradovima i otocima i grad Zadar.
Zadarskim mirom prvi put je hrvatska obala bila oslobođena od mletačke vlasti, a iste godine proglašena je i Dubrovačka Republika.
 
 


Podrška muzeja, sveučilišta, benediktinki…
Inicijativu o spomen ploči »Zadarski mir 1358.« podržalo je niz ustanova i udruga među kojima Arheološki muzej Zadar, Muzej antičkog stakla, Državni arhiv Zadar, Sveučilište u Zadru, benediktinke svete Marije Zadar, niz udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Hrvatsko društvo političkih zatvorenika, i drugi.