Misno slavlje na blagdan sv. Benedikta

Slika korisnika mkvanja
U crkvi sv. Marije
Zvonko KUCELIN
Blagdan sv. Benedikta svečano proslavljen kod zadarskih benediktinki

Blagdan sv. Benedikta, utemeljitelja benediktinskog reda, danas je svečano proslavljen u crkvi sv. Marije u Zadru kod benediktinskih koludrica Samostana sv. Marije. Misno slavlje predvodio je mons. Šime Perić, kapelan zadarskih benediktinki.

Sv. Benedikt, rodio se 480. u Nursiji u Sabinskim planinama. Kao mladić pošao je u Rim na studije. Rim je tada već bio izgubio značenje glavnoga grada Carstva i obilježavalo ga je propadanje u svakome smislu. Razočaran i zgađen moralnom propašću grada napušta studije i povlači se u osamu. Uskoro se pridružuje zajednici isposnika u Enfideu. No ubrzo je napušta i na tri se godine povlači u jednu špilju pokraj Subiaca. Tamo je proživio iskustvo istočnog monaštva: post, pokoru, molitvu, borbu protiv napasti demona.
Na brijegu Monte Cassino pokraj Cassina god. 529. zasnovao je Benedikt svoju novu monašku zajednicu i za nju napisao svoje Pravilo (Regula), ono najdragocjenije što je ostavio za sobom. Zahvaljujući Pravilu po kojemu je i sam živio znamo Benediktovu i najdublju bit.

Povijest Benediktova djelovanja navodi nas da se upitamo što nam Benedikt danas može reći, što on danas poručuje ne samo monasima nego i svima onima koji traže Boga. Pritom se mogu izabrati samo one posebnosti njegove poruke koje se čine važne upravo za naše vrijeme. (benediktinke-zadar.com)

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (1 glasova)