Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

NAORUŽANI DO ZUBA Više od četiri tisuće Zadrana legalno posjeduje oružje

11.07.2019. 10:49
NAORUŽANI DO ZUBA Više od četiri tisuće Zadrana legalno posjeduje oružje


Više od četiri tisuće Zadrana u ovom je trenutku legalno naoružano i posjeduju ukupno 6.704 komada raznog vatrenog oružja.
Prema podacima o vrstama oružja kojima raspolaže PU zadarska najviše je pušaka i to: 2328 puški s glatkim cijevima, 1425 s užljebljenim cijevima, 664 poluautomatske s glatkim cijevima, 342 poluautomatske s užljebljenim cijevima, 55 zračnih te 83 s kombiniranim cijevima. Jedan je oružani list za tzv. mužar, po dva za plinski revolver i zračni pištolj, tri za reprodukciju revolvera, 11 za plinski pištolj, 189 za revolver te 1599 za pištolj.


I stranci mogu posjedovati oružje
U PU zadarskoj kažu kako je člankom 3. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana propisano da posjedovati oružje mogu hrvatski državljani i državljani treće zemlje, odnosno državljani države članice Europskoga gospodarskog prostora (EGP) ili Švicarske konfederacije koji u Republici Hrvatskoj borave na temelju odobrenja za privremeni ili stalni boravak i ispunjavaju uvjete iz čl. 11. stavaka 2. i 3. ovoga Zakona, a ako je riječ o strancima o tome se onda obavještavaju policije država čiji su državljani.
Većina vlasnika oružja su lovci ili sportaši, a ima i kolekcionara. Člankom 6. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana propisano je da je kolekcionar fizička osoba kojoj je izdano odobrenje za sakupljanje oružja kategorije B ili C, te pravna osoba kojoj je izdano odobrenje za sakupljanje starog oružja prema posebnom propisu i koja sakuplja vatreno oružje ili bitne dijelove vatrenog oružja u povijesne, kulturne, znanstvene, tehničke i obrazovne svrhe ili u svrhu očuvanja nasljeđa.
U PU zadarskoj imaju evidentirane tri fizičke osobe koje imaju odobrenje za sakupljanje starog oružja, od kojih jedna ima 19 komada takvog oružja.


Drastično smanjenje količine oružja
Prema važećem zakonu o nabavi i posjedovanju oružja određeni su opći i posebni uvjeti za izdavanje odobrenja za nabavu vatrenog oružja, a jedan od općih uvjeta je da ima navršenu 21 godinu života ili 18 u slučaju kada se radi o policijskim službenicima ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske, pravosudne policije, drugih državnih tijela te zaštitara koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje, a punoljetnost je uvjet članovima sportske streljačke organizacije koji se aktivno natječu u streljaštvu i osobama s položenim lovačkim ispitom.
Iako se brojka od 6.704 komada oružja čini velika, situacija je nakon rata na zadarskom području bila drugačija. Godine 2010.
nešto više od četiri tisuće Zadrana u rukama je imalo 8.366 komada oružja. Od tog ukupnog broja većina su bili muškarci, ali je legalni oružani list posjedovalo i 98 žena. Četri godine ranije 2006., u evidencijama PU zadarske bilo je registrirano 16.736 komada oružja kod 10.398 vlasnika, a već sljedeće godine taj se broj spustio na 5.114 vlasnika. Taj nagli pad pripisuje se promjeni zakona zbog kojeg je u kratko vrijeme oko šest tisuća Zadrana ostalo bez dozvole. Nekima od njih istekla je valjanost dozvole, s obzirom da oružani list vrijedi deset godina, neki su zbog raznih zdravstvenih problema izgubili pravo na posjed oružja, a nekima je zbog sukoba sa zakonom oružje oduzeto. Na pozitivnu statističku sliku utjecale su i učestale policijske akcije s ciljem podizanja svijesti građana kao što su primjerice »Manje oružja – manje tragedija« i »Zbogom oružje«, koje se i danas provode. Tako su građani samo tijekom 2017. godine predali ukupno 28 komada vatrenog oružja, 409 komada rasprskavajućeg oružja, 15.852 komada streljiva za dugo i kratko naoružanje i 7,3 kilograma eksploziva.
 
 




Četvorica privedeni s arsenalom oružja
U sklopu akcije Brava koju je provodila policija u siječnju 2018. godine službenici PU zadarske su zbog ilegalnog posjedovanja čitavog arsenala oružja priveli četvoricu muškaraca sa šireg zadarskog područja u dobi od 30, 33, 46 i 70 godina. Najstariji od njih bio je povezan s gospodarskim kriminalitetom, a 46-godišnjak je odslužio zatvorsku kaznu zbog ubojstva kojeg je počinio u ratnom razdoblju. lzvršenim pretragama stambenih i poslovnih objekata, kao i osobnih automobila u Zadru, Dugom otoku, zaleđu i podvelebitskom području, policajci su im pronašli i oduzeli veći broj automatskog, poluautomatskog i kratkog vatrenog oružja, ručnih bombi, sporogorećeg štapina, više tisuća komada streljiva raznog kalibara kao i više komada hladnog oružja. Tada im je bilo ukupno oduzeto: šest automatskih pušaka, šmajser njemačke proizvodnje iz 1943. godine, poluautomatski vojni snajper, četiri karabina, osam lovačkih pušaka, šest pištolja, dvije ručne bombe, 10 metara sporogorećeg štapina, preko 80 kilograma streljiva, tri bajuneta, jedan bokser, po jednu teleskopsku i gumenu palicu, te druge dijelove oružja. Dio pronađenog oružja na Dugom otoku bio je sakriven u zidu. Šef krim policije Bore Mršić kazao je tom prilikom kako je riječ o oružjima kakva se koriste kod najtežih kaznenih djela te da policija osnovano sumnja da je to oružje bilo namijenjeno daljnjoj prodaji. »Plodnu« akciju u PU zadarskoj ocijenili su kao veliki korak k cilju – ukloniti sve ilegalno oružje sa zadarskih ulica.
 


 


Kolekcionari oružja
U PU zadarskoj imaju evidentirane tri fizičke osobe koje imaju odobrenje za sakupljanje starog oružja, od kojih jedna ima 19 komada takvog oružja