Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Stvari možemo mijenjati, ali samo pod pritiskom javnosti!

11.07.2019. 10:22
Stvari možemo mijenjati, ali samo pod pritiskom javnosti!


Vjerojatno nema čovjeka u ovoj državi koji se, nakon nemilosrdnog niza užasavajućih vijesti posljednjih dana nije zapitao: »U kakvom mi to stvarno društvu živimo, što nam se to događa?!« Dan za danom, loše vijesti su se nizale i ostavljale tako bolan i gorak okus u ustima.
Umrla djevojčica koju je otac ostavio u automobilu na +40 jer je morao na posao. Ubijena socijalna radnica i teško ranjen njezin kolega – ljudi kojima je i u opisu posla bilo da pomažu drugima i koji su to i činili. I nesretnu ženu ubio je upravo onaj kojemu je nesebično pomagala kad god ju je trebao. Zanemaren i zlostavljan dvogodišnjak koji je živio samo na čokolinu i koji je na svom tijelu imao ožiljke od opušaka. Čuvala ga je 19-godišnja dadilja jer mu je majka otišla sezonski raditi. Zadranin koji je prekjučer usred bijela dana, oko 14 sati, sjekirom krenuo na svog sugrađanina zbog prometne gužve i jer mu je ovaj zatrubio.
Puno bi stručnjaka vjerojatno, na pitanje – što nam se to događa, moglo ponuditi zanimljive odgovore i pokušati dati neka suvisla objašnjenja, a jedna od njih je i poznata zadarska psihijatrica i voditeljica Dnevne bolnice u Psihijatrijskoj bolnici u Ugljanu dr. Renata Sabljar Dračevac koja je najprije naglasila kako nas je zadesio doista niz loših, ali nasumičnih i nepovezanih događaja te se i sama upitala ima li to možda veze i s vremenom?
Kumulacija svega čemu smo izloženi?
– Od prije tri dana imamo prodor polarne fronte. Može li samo vremenska promjena izazvati ovakav niz nesretnih događaja ili se radi o jednoj kumulaciji svega čemu smo izloženi? Temeljno pitanje bi dakle, bilo u kakvom društvu živimo? Jesmo li 1990.godine očekivali ovakav razvoj našeg društva i države u kojoj živimo? Mislim da bi svakako bilo zanimljivo napraviti jednu dobru i detaljnu analizu i komparaciju što je sve učinjeno u razdoblju od 1945. godine, nakon Drugog svjetskog rata, pa do 1970.godine. Onda sve to usporediti s ovim što smo mi sve postigli, od 1995. godine i završetka Domovinskog rata do danas. Radi se o razdoblju od gotovo 25 godina. Zanima me koliko smo proizvodnih radnih mjesta imali 1970. u Zadru i zadarskom kraju odnosno, Zadarskoj županiji, a koliko imamo danas, odgovorila je i protupitanjima dr. Renata Sabljar Dračevac.
Prema njezinim riječima, jako se teško nositi s današnjim sustavom vrijednosti. Građani su u dužničkom ropstvu, prisiljeni dugi niz godina suočavati se sa stvaranjem sve većih i većih razlika među nama, a ozbiljan broj građana je siromašan i prisiljen boriti se s tim na dnevnoj razini.
Ako smo složni, možemo mijenjati neke utabane staze
– Vjerujem da sve ovo, ali i niz drugih stvari koje nas muče, nas guraju na rub. Gotovo svakodnevno se grčevito borimo za samoodržanje. Polako nam nestaju kapaciteti za borbu s ovim surovim realitetom. Ipak, mi smo narod koji može strašno puno izdržati. Nažalost, nismo skloni tražiti pravdu za sebe i svoju zajednicu. Ponekad se usudimo apelirati na zdrav razum. Pokazalo se da, ako smo složni, možemo mijenjati neke utabane staze. Primjerice, u Zadru je skrenuta pažnja na nemilosrdno nasilje nad mladom djevojkom i danas svjedočimo da je zlostavljač dobio pravomoćnu presudu. Pitam se da nije bilo pritiska javnosti, bi li presuda i to pravomoćna, uslijedila ovakvom brzinom? Milan Bandić povukao je promjenu GUP-a pod pritiskom javnosti s dnevnog reda sjednice. Kuščević je dao ostavku. Vjerujem da situaciju možemo mijenjati, ali samo pod pritiskom javnosti. Bez obzira na to boli li nas neka »rana« ili ne, pomozimo ljudima koji trebaju našu pomoć i podršku. Zajednički, svi mi možemo mijenjati ovaj surovi realitet – poručila je ugledna psihijatrica dr. Renata Sabljar Dračevac.