ZA NOVE GENERACIJE »Gardelin« s jaslicama vrijedan 7,2 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U Pakoštanima niče moderan vrtić
Dječji vrtić s jaslicama bit će moderno zdanje, projektirano i izgrađeno prema najvišim pedagoškim, ekološkim i energetskim standardima, kazao je Milivoj Kurtov, načelnik
Velimir BRKIĆ
Vrtić će se otvoriti 1. listopada, a moći će primiti 90 djece

U Pakoštanima nedaleko osnovne škole i nogometnog igrališta na Krču u tijeku je rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića Gardelin. Nova zgrada dječjeg vrtića imat će jaslice i dodatne prostorije.

Stari vrtić izgrađen 1985.

- Novi vrtić s jaslicama bit će moderno zdanje, projektirano i izgrađeno prema najvišim pedagoškim, ekološkim i energetskim standardima, kazao je Milivoj Kurtov, načelnik dodajući kako je vrijednost gradnje modernog vrtića s jaslicama, suvremeno opremljenog i s kuhinjom, iznosi 7,2 milijuna kuna. Radovi koje izvodi tvrtka AG Barešić & sinovi d.o.o. Drage potrajat će do kraja rujna.
- Dječji vrtić je otvoren na jesen 1985. godine. Međutim, uz to što je postao gotovo pretijesan i bez jaslica, sad su i neka druga vremena i potrebe. Kako bismo povećali smještajne kapacitete i zadovoljili potrebe roditelja za smještajem djece te da bi osigurali djeci najbolje uvjete sukladno standardima i njihovim potrebama donesena je odluka o rekonstrukciji, dogradnji i opremanju postojećeg vrtića u moderni dječji vrtić s jaslicama, rekao je Kurtov.

U bivšoj stomatološkoj ambulanti

Reakcije žitelja na novi vrtić su i više nego pozitivne, kaže Kurtov, izrazivši nadu da će i to doprinijeti boljim demografskim pokazateljima.
- Jedan od najvećih interesa Općine je stalna briga za djecu i mladež, kao i briga za obitelj, poručio je Milivoj Kurtov.
Projekt koji je vrijedan 7,2 milijuna kuna odnosi se na projektnu dokumentaciju, radove, opremanje i nadzor.
- Bespovratna sredstva EU fondova Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju iznose 6.209,93 kune ili 85 posto, dok je iz općinskog proračuna oko jedan milijun kuna ili 15 posto u što je uračunata projektna dokumentacija i nadzor. Radovi iznose 6.114.405,75 kuna, a opremanje vrtića 768.429, 03 kune, precizan je Slave Stojanov, voditelj referade za gospodarstvo i održivi razvoj Općine Pakoštane.
Vrtićka djeca do otvaranja novoobnovljenog modernog vrtića s jaslicama koriste prostor u bivšoj stomatološkoj ambulanti nasuprot Općinske uprave, u zgradi u vlasništvu Luke Bakije u Ulici kraljice Jelene.

Jaslice za 15 djece

- Moderan vrtić po mjeri novih generacija otvorit će se 1. listopada, najavio je Stojanov.
U pakoški vrtić u protekloj pedagoškoj godini 2018./2019. polazilo je 60 djece, a prema Državnim pedagoškim standardima predškolskog odgoja i naobrazbe znatno prošireni vrtić će nakon otvaranja moći primiti 90 djece, od čega 12 do 15 djece jasličke dobi.
- Dječji vrtić nije tek čuvalište već institucija koja dijete priprema na cjeloživotno učenje. To je odgojno-obrazovna ustanova s vlastitim kurikulumom, planom i programom koji doprinosi razvoju djeteta i daje potporu roditeljima, kazala je Marija Miočić, ravnateljica DV Gardelin.

Zapošljavanje četiri tete - odgojiteljice

Namjena dječjeg vrtića je odgoj, briga i čuvanje djece. Cilj je pripremiti dijete za osnovnu školu, naučiti ga komunicirati, sklapati prijateljstva i pripremiti ga za daljnji život.
- Uz roditeljski dom dječji vrtići su one sredine koje svojim djelovanjem omogućuju zdrav rast i razvoj djeteta u predškolskoj dobi, od šest mjeseci ili prve godine života do polaska u osnovnu školu, istaknula je Miočić dodajući kako će se vrtić pojačati s još dvije odgojiteljice za mješovite skupine kao i za dvije odgojiteljice za jasličku skupinu.
Dječji vrtić ima pet teta - odgojiteljica te kuharicu, administrativnu djelatnicu, zdravstvenu djelatnicu te spremačicu.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno