Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Fontana mladosti izvire iz pitara

11.07.2020. 10:00


Moj dom nije samo mirisna ostava za stotine bočica i vrećica u kojima čuvam različite pripravke od biljaka što ih svake godine skupljam po šumama i livadama Velebita i našeg uzobalja i škoja, već i skromno, svakako pretijesno mjesto za uzgoj biljaka kojih nema u našem prirodnom okružju. Neke od tih egzota me toliko fasciniraju da ih jednostavno moram imati uz sebe. Paracelsus, otac moderne medicine, rekao je da priroda već sadrži sve što čovjeku treba za dobro zdravlje i liječenje, a naše je da to samo pronađemo ili, kao što je slučaj s nama modernim, da slijedimo mudre naputke starih znalaca. Kako odavna već slijedim te naputke tako sam još onomad u poveći pitar posadila aloe veru, koju su Egipćani zvali besmrtnicom, Sumerani magičnim virtuozom, Kinezi harmoničnim lijekom, Rusi eliksirom dugovječnosti a templari jeruzalemskim eliksirom dok su indijanci plemena Seminola u njoj vidjeli fontanu mladosti. Na papirusu koji je star 3600 godina zapisane su točne formule za vanjsku i unutarnju uporabu Aloa vere.
Dakle, niste osuđeni da pripravke od aloa vere nabavljate samo u trgovinama i ljekarnama već je jako uspješno možete uzgajati u našim dalmatinskim domovima. Zapravo, Dalmacija je idealna za uzgoj aloe. Dovoljno je sadnicu posaditi u pitar od najmanje 60 centimetara promjera i ona će se ubrzo narasti do krasnih razmjera. Razmnožava se izdancima iz korijena tako da je možete jednostavno rasaditi u druge pitare. Ugrožena je samo u one rijetke petke kad se kod nas temperatura spusti ispod nule i tada je traži skromni azil u skloništu naših kuća. I to bi bilo to, neznatan trud za obilje koje će vam pružiti čudesna fontana mladosti. Izdašna, tiha vidarka s vašeg balkona ili ulazne terase, vazda je zelena, stasita i na svoj način privlačna, pa je vrijedi imati i zbog ugodne vanjštine a ne samo čudesno ljekovitog soka.
Kad mi se zgodi da zatrebam njezin sok, a to biva poprilično često, jednostavno odrežem jedan od mnogih listova, razrežem ga nožićem po sredini da dođem do blistavo zelenog gela, koji izgleda kao da je u biljci zaleđen sok. Ostružem ga u čašu i odmah mažem iziritiranu kožu, bilo od uboda komaraca ili neopreznog izlaganja suncu. Svrbež i peckanje nestaju kao rukom odneseni
Sok aloe vere sadrži oko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka: vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E, folnu kiselinu, minerale kalcij, kalij, magnezij, željezo, aminokiseline, enzime te saponine. Zbog svih tih supstanci ima sposobnost sprječavanja rasta bakterija i gljivica i ubrzavanja regeneracije stanica, pa je jasno zašto je blagotvorna za kožne iritacije i učinkovita ubrzavanju zacjeljivanja rana. Jedinstvenost pustinjskog ljiljana – kako alou zovu Arapi i to s punim opravdanjem jer je uistinu biljka iz obitelji liliaceae – u njezinu je biokemijskom sastavu koji snažno potiče obnovu stanica. Ako, recimo, sok aloe u pravim omjerima izmiješamo s prirodnim medom, dobivamo pripravak koji u određenom broju slučajeva može biti učinkovit i u liječenju raka.
I samo jedan pitar s fontanom mladosti bit će vam dovoljan da se pomognete za cijeli niz poremećaja i boljetica koje mogu zadesiti vas, vaše prijatelje ili susjede. Magični i svježi smaragdni gel pomaže kod SVAKOG od navedenih problema: kolitisa, proljeva, zatvora i sindroma iritabilnog kolona, regulira probavu i kiselost želuca, pomaže kod žgaravice i bolova u trbuhu. Odličan je i čistač krvi jer uklanja štetne i otrovne tvari iz organizma. Tako regulira razinu šećera u krvi, ubrzava rad metabolizma i pomaže kod mršavljenja, poboljšava cirkulaciju, ubrzava proces zacjeljivanja tkiva, regulira krvni tlak i sprečava bolesti krvnih žila. Izvrstan je i za jačanje imuniteta. Ublažava upale i otekline te simptome astme i alergije. Vrlo je učinkovit i kod očnih bolesti: mrene, trahoma, glaukoma i upale rožnice. A pravi as iz rukava je ne tako davno otkriće da je sok iz fontane mladosti jako dobar pomagač u različitim terapeutskim postupcima odvikavanja od alkohola, nikotina i droga.
Današnja je znanost potvrdila sva blaga aloe za koja su tko zna na koji način znali i stari iscjelitelji, a dodaje i nova do sada nepoznata. Aloina sinergija s biokemijom našeg organizma je zapanjujuća, pa se ne mogu načuditi dobročinstvu moga tihog zelenog sustanara iz kantuna, koji ne traži ništa do pokoju čašu vode s vremena na vrijeme. Čak je toliko obzirna da će vam oprostiti što ste joj zaboravili dati vodu, jer je ksenofit pa će u tom slučaju zatvoriti sve svoje pore i sačuvati elan vital u svojim listovima. Ponekad prema njoj osjetim toliku zahvalnost da joj se blago naklonim. I nemojte misliti da sam prolupala ili tek tako fabuliram, nego mi se pridružite, pa kad i vi budete imali svoju fontanu mladosti sigurna sam da ćete me razumjeti.
A kako nas sada, gadna bagudina od korone gnjavi, napravila sam dezinfekciju za ruke po farmaceutskom receptu. U njemu, da bi zaista ubilo virus (rastopilo proteinsku ovojnicu virusa) MORA biti 70% alkohola i ne manje! No kako takva koncentracija rastvara proteine virusa, radi to i našoj koži. Pa sam dodala sinergije, koje regeneriraju kožu: eterična ulja (neka antiviralna, neka kao regeneracija kože) vitamine, propolis i svašta još ali i-Aloe veru!!! Za ne vjerovati je kako djeluje!!! Ubija virus, no njeguje ruke kao krema! Obožavam ovu biljku!