Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ni korona ni paklena vrućina ne mogu ništa Benkovačkom sajmu

11.07.2020. 17:45


Ništa kontra Benkovačkog sajma. Ni inflacija oboljelih od koronavirusa ni paklena vrućina oko 32 stupnjeva Celzijusa nije mogla zaustaviti tisuće prodavača, nakupaca, kupaca, znatiželjnika i dokoličara te turiste da i ovog desetog u mjesecu, 10. srpnja 2020., pohode ovaj veliki trgovački centar na otvorenom u Benkovačkom Selu iznad Benkovca, na površini od 5,9 hektara.
Dobro da ga još nisu otkrili Kinezi. Naime, na ovom prvom ovogodišnjem ljetnom sajmu bilo je vidno manje domaćih ljudi nego proteklih godina ali je, vjerovali ili ne, zasigurno bio rekordan po broju stranih posjetitelja, turista.


Svi došli osim Kineza
Kroz sajam smo susretali Nijemce, Čehe, Slovake, Mađare, Talijane, Slovence, Engleze, Austrijance, Poljake, srećom ili nesrećom nismo naišli na Kineze kojih ima oko 1,5 milijardi.
– Prvi puta smo na sajmu, oduševljeni smo iako jako malo posjetitelja nose zaštitne maske. Ipak, sve je tako čarobno, šaroliki šušur na kojem se možeš cjenkati. Slike su već na Facebooku i Instagramu, svakako dolazimo i dogodine, u jednom će dahu atraktivna Čehinja Zdislava koja s obitelji i prijateljima ljetuje u Biogradu na Moru
Dok se mladi bračni par iz Slovenije s djetetom pokušava probiti do dijela sa pernatim životinjama i psićima, poveliko društvo iz Njemačke zaustavlja novinara Zadarskog lista, htjeli bi se slikati.
– Živim i radim u Njemačkoj. Odmor mi je toliki da dva puta idem na sajam. Bez odlaska na sajam dolazak u Hrvatsku ne bi bio to, uvjerava nas Ante, »Nijemac« iz okolice Benkovca.


Po kile janjetine
Djelatnici benkovačkog komunalnog poduzeća Benković direktora Ivana Mitrovića i »plavci« načelnika Marija Brzoje činili su odličan posao i na prilaznim prometnicama i na sajmenom prostoru.
– Doći na benkovački sajam a ne marendati po kile janjetine, isto je kao doći u Vatikan, a ne vidjeti Papu, tvrdi Surać iz Murvice.
Benkovački sajam u prošlosti je bio isključivo stočni, a onaj tko je po prvi puta bio na ovoj najvećoj seoskoj burzi na otvorenom u Lijepoj Našoj dočekale su ga i starine, rabljene stvari, alati, gume i drugi autodijelovi, traktori, bijela tehnika, razna odjeća i obuća, sadnice, presadnice, hrana…
– Pilići, krave, svinje, sve u pola cijene. Glazbeni plagijati, od »cajki« do Mozarta, kao i rabljene knjige možete kupiti za 10 kuna. Ovdje možete pronaći, sve što poželite, od igle do aviona. To je ta sila koja moju obitelj svakog desetog u mjesecu vuče na sajam, to je ta razlika između trgovačkih centara i ove najveće seoske burze na otvorenom, kaže mladolika Ana iz Sinja.




»Ovdje možete pronaći, sve što poželite, od igle do aviona. To je ta sila koja moju obitelj svakog desetog u mjesecu vuče na sajam, to je ta razlika između trgovačkih centara i ove najveće seoske burze na otvorenom