Ove godine bitno je preživjeti sezonu, boreći se za svakog gosta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
U SJENI KORONE - Zadarski ugostitelji imaju tek 30 posto posla u odnosu na lani
Ne mogu reći da je sezona krenula. Iako ima ljudi u gradu, potrošnja je jako slaba. Naime, još se nisu pojavili pravi potrošači. Treba uzeti u obzir kako je kriza svugdje u svijetu te kako turisti dolaze iz zemalja koje su pogođene koronom. Osim toga, oni turisti koji dođu izbjegavaju gužve, radije biraju ostati u kućama ili apartmanima nego se gužvati u kafićima i klubovima, rekao je Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja
Arhiva ZL
Na Kalelargi ima ljudi, no ne čuje se u velikoj mjeri strani jezik

Bliži nam se sredina srpnja, a gledajući situaciju u gradu kao da je početak lipnja. Umjesto prepunih plaža, terasa kafića i restorana, na Kalelargi tek tu i tamo možemo čuti strani jezik, vidimo ponekog gosta, ali poznate slike gužvi još nema.
Lani u ovo vrijeme pronaći parking za automobil bila je nemoguća misija, a sada se parking može naći bez većih problema. Odavno se, primjerice, nije dogodilo da je parking uz bedeme ispod gimnazije prazan, a ovih dana jest.
Isto tako, za razliku od prošlih godina, u velikom broju restorana bez problema se može uhvatiti mjesto i pojesti nešto jer gužve nema.

«Imamo dovoljno zaposlenika, ali nemamo posla«

Provjerili smo s nekoliko zadarskih restoratera i vlasnika kafića je li sezona konačno počela te hoće li na kraju sezone uspjeti »isplivati«.
- Situacija nije dobra, imali smo u Gradu sastanak predstavnika Obrtničke komore, Udruženja obrtnika, Gospodarske komore s Tomislavom Koronom, pročelnikom Upravnog odjela za gradsku imovinu. Razgovarali smo o tome kako bi se moglo olakšati obrtnicima i kako da zadrže radna mjesta. Naš je prijedlog da nam se za 50 posto smanji najam korištenja poslovnih prostora za lipanj i srpanj, a sve kako bismo zadržali ljude u poslovnim prostorima i kako bismo zadržali radna mjesta. Naime, na nedavno objavljeni natječaj koji je raspisao Grad Zadar za najam poslovnih prostora jedva da se netko javio i to govori o tome koliko se ljudi boje ulaziti u najam, rekao nam je Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore, naglasivši kako je poanta svih mjera da ljudi opstanu i ne ostanu bez posla.
Na pitanje znači li nešto više ljudi u gradu da je sezona konačno počela, rekao je kako je to bio dan kada su ljudi zbog lošijeg vremena odustali od plaže i došli su u grad. Kazao je kako je to bio prvi »pravi« dan gdje se osjetio povećan broj ljudi, ali nije siguran je li to bilo iznimno ili će se taj trend nastaviti.
- Mi smo se pripremili za sezonu, imamo dovoljno zaposlenika, ali nemamo posla, odnosno imamo 30 posto posla u odnosu na ovo razdoblje lani, ističe Knežević, a s njim se slaže i Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja koji nam potvrđuje kako gotovo svi ugostitelji bilježe pad prometa i oko 70 posto u odnosu na lani.
- Ne mogu reći da je sezona krenula. Iako ima ljudi u gradu, potrošnja je jako slaba. Naime, još se nisu pojavili pravi potrošači. Treba uzeti u obzir kako je kriza svugdje u svijetu te kako turisti dolaze iz zemalja koje su pogođene koronom. Osim toga, oni turisti koji dođu izbjegavaju gužve, radije biraju ostati u kućama ili apartmanima nego se gužvati u kafićima i klubovima. Mi smo se pripremili za sezonu kao da krize nema, nismo još počeli otpuštati ljude, ali nećemo ni zapošljavati ekstra radnike jer za sada nemamo ni potrebu, ali ni sredstava, rekao je Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja.

Srpanj kao travanj

Naglasio je kako će na kraju ljeta podvući crtu i tek tada moći vidjeti kakvo je stanje, ali kako misli da neće biti dobro. Pojasnio je kako nije lako ni vlasnicima noćnih klubova koji su ove godine orijentirani uglavnom na domaće goste i mlade koji opet ne troše jednako kao stranci. Osim toga, dodao je, ove godine neće biti ni većih fešti, a gdje bi opet ugostitelji dobili dio kolača.
- Ove godine svi imamo samo jedan cilj - preživjeti sezonu da ne bankrotiramo, ističe Kovačević.
S njim se slažu i vlasnici te voditelji nekoliko zadarskih poznatih restorana i kafića. Branimir Ljubičić, šef kuhinje jednog poznatog zadarskog restorana rekao nam je kako je posla manje nego inače te se bore za svakog gosta.
- Sezona kasni i pitanje je hoće li je uopće biti. Ove godine je srpanj kao lani travanj, dakle imamo osjećaj kao da smo u predsezoni, rekao je Ljubičić. S njim se slaže Višeslav Magaš, voditelj drugog poznatog zadarskog restorana koji nam je potvrdio kako bolje rade zadnja dva tri dana. Ipak, on smatra da sezona nije toliko katastrofalna te je optimističan.
- Ne bih baš rekao kako je sezona katastrofa. Teško je, ali treba vidjeti što će biti. Mi za sada radimo i imamo manje stolova nego lani te je kompliciranije raditi zbog svih uvjeta, ali opet radimo, rekao je Magaš dodavši kako vjeruje da će izdržati.
I ostali sugovornici složili su se kako je ovo čudna sezona te se boje kako će velik broj ugostitelja biti primoran davati otkaze, dok najvjerojatnije nitko neće zapošljavati dodatne sezonske radnike.


»Naš je prijedlog da nam se za 50 posto smanji najam korištenja poslovnih prostora za lipanj i srpanj, a sve kako bismo zadržali ljude u poslovnim prostorima i kako bismo zadržali radna mjesta. Naime, na nedavno objavljeni natječaj koji je raspisao Grad Zadar za najam poslovnih prostora jedva da se netko javio i to govori o tome koliko se ljudi boje ulaziti u najam«
Stipe KNEŽEVIĆ

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (2 glasova)