Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Turistički vodiči vide spas u dolasku kulturnih turista u posezoni

11.07.2021. 07:20


Nakon iznimno neizvjesne i teške godine i pol za turističke vodiče, kada zbog pandemije koronavirusa nisu imali kome ponuditi svoje usluge, ove se godine situacija pomalo mijenja. Turista je u gradu svakim danom sve više, ali turistički vodiči i dalje nisu zadovoljni. Zbog orijentiranosti Zadarske županije na sezonski i kupališni turizam turistički vodiči mogu ostati bez velikog dijela prihoda pošto takav tip turista ne traži duboka doživljajna iskustva u destinaciji. U slučaju da posezona podbaci i izostanu tradicionalni kulturni turisti dubljih džepova, vodiči će ponovno pretrpjeti velike gubitke.
Sabina Eškinja, turistički vodič za španjolsko govorno područje kazala nam je kako zasada nema upita i tura po gradu.
– U ovome razdoblju i dalje nema upita za vođene ture po gradu, naročito za mene, koja radim s turistima iz španjolskog govornog područja. Među ono malo tura što se ipak odradi, prevladavaju individualne ture i privatni aranžmani malih grupa, te tzv. walking ture, koje su iznimno popularne u ovo doba kada se i dalje ne preporuča okupljanje u zatvorenim prostorima, a naročito na Poluotoku, gdje su uvijek velike gužve, poručila je Eškinja te dodala kako se nadaju da će se turističko tržište, a time i sektor turističkog vođenja stabilizirati do početka sljedeće ljetne sezone.
– Struktura gostiju koji posjećuju grad stubokom se promijenila. Za nas vodiče su najatraktivniji kulturni turisti veće platežne moći, koji najčešće putuju u vrijeme pred i postsezone, kako bi uz što manje gužve mogli uživati u kulturno-povijesnim ljepotama destinacije koju posjećuju. Ovogodišnja predsezona, iako je bila puno bolja u odnosu na prošlu godine, nije ispunila naša očekivanja. Ukoliko se isto, zbog nepovoljne epidemiološke slike ponovi i u posezoni, ponovno ćemo se naći u iznimno teškoj situaciji, zaključila je Eškinja i navela kako su zadarske suvenirnice napokon počele bolje raditi te kako je uvjerena da se mogu približiti i dobiti iz rekordne 2019. godine ukoliko se ovakav trend nastavi.
Prvi lockdown, u koji smo stupili u doba predsezone 2020. godine, potpuno je uništio djelatnost turističkih vodiča. Iako se situacija s vremenom popravila, turistički vodiči su izvukli deblji kraj jer je najviše turista koji su tada boravili u Zadru bilo orijentirano na plažni turizam, što turističkim vodičima ne ide u prilog. Pandemija koronavirusa još je više promijenila strukturu turista koji posjećuju grad i županiju jer se turistički vodiči za uspjeh najviše oslanjaju na kulturne turiste željne znanja i novih informacija o destinaciji u kojoj borave.