Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Gledatelji sprječavali topljenje leda

Autor: Nikola Markulin

10.08.2008. 22:00
Gledatelji sprječavali topljenje leda

Foto: Nenad MARČEV



Nakon otvaranja Zadar snova, festival suvremenog kazališta, krenuo je svojim tijekom. U petak su se na rasporedu našla po jedna predstva i jedna projekcija kratkih filmova. Nažalost, svi oni koji su u petak izvrsnu predstavu „Bizzarium” u produkciji Les Sages Fous iz Quebeca htjeli pogeldati do kraja ostali su „mokrih” rukava, jer je predstavu pred sam svršetak prekinulo ljetno nevrijeme. Ipak, fantastične lutke i kostimi mnoštvo gledatelja od petka privuklo je da predstavu odgledaju na reprizi u subotu navečer na istom mjestu, na trgu ispred katedrale sv. Stošije. Režiju, izradu lutaka i maski ove predstave potpisuje South Miller, glazbu Christian Laflamme, za rekvizite, ili kako to veseli Kvibečani navode „Wood, Light, Nuts and Bolts” pobrinuo se Sylvain Longpre, asistenti scene su Henri Morissette i Art Miller, a dramaturški asistent je Pierre Robitaille, te, najzad, sjajni izvođači su Jacob Brindamour (krotitelj lutaka) i South Miller.
HMS Bizzarium, istraživački brod u službi Njenog Veličanstva, plovi preko sedam mora u potrazi za bićima iz mitova i legendi. Ulice su bile pretvorene u kanale, zgrade i crkve u fjordove, a stari ljudi na klupama postali su nasukani kitovi. Dva istraživača (Jacob Brindamour i South Miller) uranjaju u dubine mističnog oceanskog akvarija i pročešljavaju dno oceana u gradu ispod mora. Zadatak je otkriti bića koja leže ispod snova, uhvatiti riznicu nepoznatog. Poživjeti i priču ispričati. Les Sages Fous uprizorili su teatar paradoksa: groteskan i poetičan, ceremonijalan i svakodnevan, obiteljski i nevjerovatan. Teatar u kojem slike i geste govore više od riječi, koji iznenađuje i uznemiruje, koji je neobuzdan.
Nedovršenu predstavu u petak su nastavili kratkometražni filmovi sa Berlinskog međunarodnog festivala kratkog filma koji su prikazivani u sv. Donatu. Prikazani su filmovi „Neke činjenice o stanovnicima Berlina” Ralfa Schustera, „Ćorak” Andreasa Samlanda, „Crni jahač” Pepea Dunquarta, „Berlinsko plavo” Hartmuta Jahna, „Leteća dužnost kockaste glave” Stephana Flinta Mullera, „Defa dico film – Berlin” Uwe Belz, „Pogled” Gerda Conradta i „Druga strana” Ellie Land.
Dovršenoj predstavi u subotu je prethodila instalacija/performance „Some things happen all at once” autra Mike Brooksa i Rose Casado postavljena u dvorištu iza crkve sv. Dominika.
„Some things happen all at once” je performance/instalacija o održivosti i obrascima društva. Polazišna točka djela su studije o performansama vode, knjiga Philip Ball „Kritička masa – Kako jedno vodi drugome” i članak Buckminster Fullera „Priručnik za upravljanje svemirskog broda Zemlja”. Radnja se odvija oko nestajanje jedne reprodukcije šume. Model šume izrađene od leda čini 150 ledenih stabala i seoce sa 60 ledenih kuća i crkvom. Toplina koju generira prisustvo i aktivnost gledatelja ubrzava topljenje leda, no postoji mogućnost i njegova održavanja! Gledatelji su tako ima12beli mogućnost, vozeći fiksirane bicikle povezane uređajima s instalacijom, utjecati na prirodu i posljedice performancea.


Večeras tragična ljubavna priča o mladoj ženi poremećenog uma
Večeras na Zadru snova pogledajte predstavu „Hanjo” u produkciji Teatra ITD iz Zagreba. Predstava će se igrati u crkvi sv. Dominika s početkom u 21 sat. „Hanjo” je drama Yukia Mishime, najpoznatijeg japanskog pisca 20. stoljeća. No dramu odlikuje visoko stilizirana izvedba na gotovo ogoljenoj sceni. Tri puta nominiran za Nobelovu nagradu, Mishima je svoje čitatelje navodio na promišljanje sudbine poslijeratnog Japana. Čeznuvši za starim japanskim tradicijama Mishima je u 45 godini života počinio seppuku.
Hanjo je tragična ljubavna priča o Hanako, mladoj ženi poremećenog uma koja svoje dane provodi na kolodvorskoj čekaonici među putnicima tražeći Yoshiu, mladića s kojime je jednom razmijenila lepezu kao znak obećanog ponovnog susreta. Kada se ljubavnici napokon sretnu iscrpljeni um mlade djevojke odbija prepoznati Yoshiu i ona nastavlja život u agoniji čekanja, u žudnji za ljubavlju koju prepoznaje kao jedinu moguću stvarnost. Redateljica predstave je Senka Bulić, a igraju Ana Karić, Ivana Jozić i Mislav Čavajda.
Po svršetku predstave u sv. Donatu započinju projekcije kratkometražnih filmova „Short matters!/Kratki su bitni!”. Prikazat će se filmovi „Adjusment” Iana Mackinnona (2006.), „Tokyo Jim” Jamiea Rafna (2006.), „Alumbramiento” Edurada Chapera – Jacksona (2007.), „Amin” Davida Duse (2006.), „Tommy” Ole Gižver (2007.), „Dad” Daniela Mulloya (2006.) i „Soft” Simona Ellisa (2006.).