Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nezaboravni heavy metal spektakl na Poljudu

Autor: Voljen Korić

10.08.2008. 22:00
Nezaboravni heavy metal spektakl na Poljudu

Foto: Filip BRALA



Vojska vjernih fanova svih uzrasta u četama je gazila sa svih strana prema poljudskoj školjci i svjedočila odličnom koncertu agilnih, svirački gotovo savršeno i izuzetno raspoloženih pedesetogodišnjih junaka
Preksinoć se na  splitskom Poljudu dogodio  punokrvni stadionski heavy  metal spektakl. “Iron Maiden”, jedan od najvažnijih i  svakako najuspješnijih heavy  bendova svih vremena, u svom  su trećem hrvatskom nastupu  okupili na Poljudu preko 25  tisuća fanova koji nisu smjeli,  niti su htjeli propustiti samo  finale sedmomjesečne, prosječnom “Maiden” fanu, tematski vrlo zanimljive te produkcijski ogromne turneje. Vojska vjernih fanova svih uzrasta, s obaveznim “dress codeom” – majicama na “Iron Maiden”, u četama je gazila sa svih  strana prema poljudskoj školjci i, pokazalo se poslije, svjedočila nezaboravnom koncertnom iskustvu koji su im priuštili njihovi još uvijek agilni,  svirački gotovo savršeni i izuzetno raspoloženi pedesetogodišnji junaci.
Zborno pjevanje
No, početnu euforiju, koja  je vonjala već pri samom ulasku na stadion, poprilično je  razvodnila objava o kašnjenju  nastupa glavnih zvijezda. Naime, “Maideni” su se na stageu  trebali pojaviti u 21.30. U otprilike toliko, preko razglasa  se na opće negodovanje javio  ženski glas i priopćio poljudskom mravinjaku da će koncert kasniti.
Usprkos odgodi, obožavatelje to nije previše smetalo, a  uvod u Maiden euforiju, i više  nego dobro je obavila zadarska grupa Rising dream.
Nešto manje od sat vremena kasnije kada su se upalili golemi video zidovi i kada  se sa razglasa zaorio Churcillov govor, dogodila se još  jedna, ovaj puta i konačna  promjena kolektivnog raspoloženja na Poljudu.
S prvim taktovima otvaračice “Aces High” krenulo je  kolektivno zborno navijanje i  pjevanje, a euforija je ponovno uselila u školjku te se zadržala puna dva sata – točno  koliko su Bruce i petorica sipali najvažnije trenutke zlatnog desetljeća u “Maiden” diskorafiji. Njihovi najjači koncertni aduti (“Two Minutes To  Midnight”, “Number of The  Beast”, “The Trooper”, “Wasted Years”, “Run To The Hills”  i nezaobilazna “Fear Of The  Dark”, inače najmlađa pjesma  odsvirana preksinoć) očekivano su dobili najbolji tretman  publike.
Duh osamdesetih
Scenografija, light i pirotehnika poljudskom su heavy  spektaklu za pamćenje dodatno dali na atraktivnosti.
Scenografijom je dominirala staroegipatska ikonografija  s legendarne Egyptian Production iz ’84-’85 “Powerslave  turneje”. Uz samu scenu, vizualnoj atrakciji još više je  pridonio i sam Dickinson koji  se tijekom nastupa presvlačio  nebrojeno puta, a čijih se maštovitih kreacija ne bi posramio  niti Peter Gabriel u Genesis  fazi.
Zastave s motivima pet  ključnih albuma iz osamdesetih, na kojima se bazira “Somewhere Back In Time” turneja, mijenjali su se svakih  deset minuta, svako toliko je  nešto gorjelo, iskrilo i pucalo,  a maskota i glavni motiv bendove ikonografije, Eddie, pojavio se dva puta u različitim  inkarnacijama – kao svemirac i  mumija.
Točno kako smo i predviđali, poljudsko nedjeljno heavy događanje, na koje je, ponoviti ćemo, hodočastilo više  od 25 tisuća ljudi, uz “Manu  Chaov” koncert u pulskoj Areni apsolutni je vrhunac ovogodišnje, nikad bogatije koncertne sezone.