Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Očekivani bodovi svjetskih prvaka

Autor: Kristian Sirotich

10.08.2008. 22:00
Očekivani bodovi svjetskih prvaka

Foto: AP



Hrvatska vaterpolska reprezentacija očekivanom je pobjedom otvorila nastup na Olimpijskim igrama. Izabranici Ratka Rudića nekoliko su puta ove sezone u prijateljskim utakmicama bili uspješniji od talijanske momčadi, jučer su to učinili i u službenom ogledu. Doduše, Rudićevi izabranici nešto su ležernije otvorili ogled, u nekoliko su navrata zaboravili na obveze u obrani što su Talijani znali iskoristiti i u prvih osam minuta tri puta zatresti Vićanovu mrežu.
– Ne bih se složio da smo ležerno otvorili utakmicu. Ovo je prvi nastup na Igrama, ne vjerujem da se u tako važnu utakmicu može ući opuštenije. No, normalno da nije sve odmah sjelo na svoje mjesto – prokomentirao je nakon utakmice Igor Hinić, koji je i ovoga puta odradio ogroman dio posla u igri protiv suparničkih braniča, koji bi gotovo u svakom drugom napadu u obrani protiv Hinića zaradili isključenje. Osim toga, Hinić je započeo jučerašnju hrvatsku golijadu.
Utakmica je odlučena u onom trenutku kada je hrvatska vaterpolska reprezentacija započela igrati obranu. U sedmoj minuti utakmice di Costanzo je prevario Vićana za vodstvo Italije (3:2), već u idućoj minuti po isključenju Binchija Bušlje je izjednačio rezultat i nakon toga se utakmica za “azzurre” pretvorila u jednosmjernu ulicu. U narednih 12 minuta Talijani nisu niti jednom uspjeli svladati inače odličnoga Vićana (10 obrana), čak niti ozbiljnije ugroziti njegova vrata. Hrvatski vaterpolisti gotovo su bez greške odradili defanzivne zadaće, u napadu su se trima uzastopnim pogocima (Marković, Bušlje i Vrdoljak) odvojili na 6:3. Doduše, Talijani su golom Feluga u 19. minuti smanjili rezultat (6:4) i produžili nadu, ali novom mini serijom (Kunac, dva puta Bošković i Smodlaka na otvaranju posljednje četvrtine) pitanje pobjednika bilo je riješeno (10:4). Sve što su Talijani u nastavku utakmice uspjeli bilo je popraviti dojam i malo smanjiti golemi zaostatak.
– Odigrali smo dobru utakmicu i to je činjenica. Naročito u obrani. No, nema tu prevelike filozofije, mi smo jednostavno bolja momčad na svim pozicijama. To je ključno. Ono na što smo protiv Talijana morali naročito obratiti pažnju je pripaziti da ne nasjednemo na te nekakve sitne provokacije, da zbog toga ne izgubimo glavu. To smo također odlično odradili. Osim toga, super smo se prilagodili i na suđenje, s čime smo imali dosta problema u prošlim utakmicama – zaključio je Hinić.
Hrvatska reprezentacija sutra u istom terminu (9.20 sati) igra protiv Srbije, drugu i vjerojatno najvažniju utakmicu u svojoj skupini. Uspiju li Rudićevi izabranici slaviti bit će na najboljem putu da osiguraju jedinicu u B skupini, što će značiti direktan plasman u polufinale i dva dana odmora više. O Srbima, kao i o Talijanima, hrvatski vaterpolisti znaju apsolutno sve. Nepoznanica nema niti na drugoj strani. Sve što će trebati napraviti je ponoviti pristup protiv Italije u obrani, naročito u obrani protiv igrača više, koja je jučer gotovo dovedena do savršenstva. Talijani su iz sedam pokušaja postigli samo dva gola.
HRVATSKA – ITALIJA 11:7
PEKING – Bazen Yingdong. Gledatelja: 5.000. Suci: Mihai Angelo Simion (Rumunjska), Sergej Antsiferov (Rusija).
HRVATSKA: Vićan, Burić, Bušlje 2, Vrdoljak 1, Kunac 1, Joković, Smodlaka 1, Đogaš, Marković 2, Barać, Hinić 1, Bošković 3, Pavić.
ITALIJA: Tempesti, di Costanzo 1, Binchi, Buonocore, Gallo 1, Felugo 3 (2), Mangiante, Angelini, Bencivenga, Calcaterra 2, Sottani, Mistrangelo, Violetti.
Igrač više: Hrvatska 9 (4), Italija 7 (2). Tri osobne pogreške: Burić (24′). Peterci: Hrvatska -, Italija 2 (2).