Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Tri domaće klape nagrađene ovacijama bibinjske publike

Autor: Katina Vrsaljko

10.08.2008. 22:00
Tri domaće klape nagrađene ovacijama bibinjske publike

Foto: Sebastian GOVORČIN



Uoči festivala na Obali bibinjski iseljenikov svečano je otkriven spomenik Pozdrav moru, na kojem je isklesana pjesma poznatog bibinjskog pjesnika Ante Sikirića Krivina, a večer je završila ribarskom feštom oko spomenika
Besprijekorna organizacija, prekrasan ambijent, krcata publika i najugodniji klapski glasovi obilježili su ovogodišnji 28. susret klapa Raspivano Bibinje koji se održao u subotu na Trgu sri Sela. Uoči festivala na Obali bibinjski iseljenikov  svečano je otkriven spomenik Pozdrav moru, na kojem je isklesana pjesma poznatog bibinjskog pjesnika Ante Sikirića Krivina, a večer je završila ribarskom feštom oko spomenika.
Pjesma u srcu
Festival je otvorio upravo Ante Sikirić recitacijom svoje pjesme isklesane na spomeniku pod nazivom Ako zaspem probudi me, more. Potom je svaka klapa otpjevala po dvije ili tri pjesme među kojima su i Tija bi te zaboravit, O pasiko moja, Ćakule, Moj did, Pismo moja, Dalmacijo i brojne druge. Na pozornici ukrašenoj velikim jedrom, svjetionikom, kormilom, sidrom, ribarskom mrežom i konopom svoje su glasovne mogućnosti pokazale ženske klape Volosko iz Opatije, Anima Maris iz Zadra i Garofuli iz Bibinja, muške klape Bunari iz Vodica, Brodarica iz Šibenika, Solin iz Solina, Filip Dević iz Splita, te Bibinje i Bibanum iz Bibinja i jedna mješana klapa Versi iz Splita. O kvaliteti klapa svjedoči i to što su čak tri klape Bunari, Brodarica i Garofuli finalisti ovogodišnjeg Omiškog festivala, a najveće ovacije kod publike ipak su dobile tri domaće klape.
Kroz ovo događanje se pokazuje ljubav Bibinjaca prema klapskoj pjesmi, što dokazuje i to što kod nas djeluju čak tri klape. Ovo radimo već tridesetak godina i Raspivano Bibinje je zasigurno inicijator brojnih sličnih događanja na našem području, rekao je Petar Šimunić, voditelj programa.
Uz brojnu publiku, u prvim redovima sjedili su i saborski zastupnici Ivanka Roksandić i Tomislav Čuljak, državni tajnik Željko Tufegđić, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak, načelnik Općine Bibnje Nino Šimunić i drugi.
Nakon nastupa svih klapa na pozornicu je opet izašao Ante Sikirić te s nekoliko svojih pjesama nasmijao publiku, a sa svojim umjetnički izrazom upoznao ih je i iški pjesnik Zvonimir Sutlović.
Svi sudionici su dobili repliku novootvorenog kamenog spomenika, koju im je uručio načelnik Nino Šimunić, a potom su svi zajedno otpjevali pjesmu Croatio, iz duše te ljubim. U tom je trenutku zaista cijelo Bibnje postalo raspivano, uključujući i prezadovoljnog načelnika Općine Bibnje, koja je zajedno sa TZO Bibinje organizirala festival.
Ovaj susret je prepoznatljiv i ima dušu, a nije natjecateljskog karaktera i baš zato su svi ovako opušteni. Bibinjcima je pjesma u srcu jer ona liči, rani i ljubi. Svake godine je festival poseban i drugačiji i uvijek naučimo nešto novo kako bi bio sve bolji, rekao je načelnik Šimunić.
Ljubav prema klapskoj pjesmi
Ovaj festival se ove godine održava 28. put, a prvi put je održan 1976. godine, što ga čini najstarijim festivalom u Zadarskoj županiji. Tijekom Domovinskog rata se nije održao samo dvije godine. Dugogodišnje iskustvo i ljubav Bibinjaca prema klapskoj pjesmi rezultirali su još jednim odličnim festivalom za koji se definitivno tražila karta više.
Da su Bibinjci dobri domaćini potvrdila je i Irena Radovanović, voditeljica klape Volosko koja je ove godine prvi put nastupila u Bibnju.
Inače se u Dalmaciji jako ugodno osjećamo, a tako je i u Bibinju. Festival je jako interesantan i rado bi opet došle, rekla je.
Po završetku festivala svi sudionici su se još više zbližili i opustili uz večeru, a njihovi glasovi su se nastavili slagati tvoreći harmoniju u kojoj svi znali jako dobro uživati. Za to vrijeme je na Obali bibnjski iseljenikov koja je vrvila turistima i mještanima trajala ribarska fešta na kojoj su domaći ribari dijelili sve popularniju i zdravu plavu ribu, a grupa Quatros zabavljala je prisutne dugo u noć.


Otkriven spomenik Pozdrav moru
Uoči velikog klapskog događaja „Raspivano Bibinje”, na Obali bibinjski iseljenikov na kojoj je uređena nova šetnica otkriven je spomenik akademskog kipara Petra Dolića Pozdrav moru. Radi se o masivnom spomeniku u obliku vala, koji predstavlja buđenje mora, a visok je tri metra. Na spomeniku je isklesana pjesma Ante Sikirića Krivina Ako zaspem probudi me, more koju je prilikom otvorenja otpjevao Davor Pekota. Na onoj strani spomenika koji gleda prema Bibinju pjesma je isklesana na dijalektu, to jest izvorno kako ju je pjesnik i napisao, a na strani koja gleda prema Zadru isklesana je na engleskom. I za to je zaslužan Dolić koji je dan i noć prije svečanog otkrivanja spomenika klesao stihove, čak dok je padala kiša. Spomenik je osvijetljen pa su tijekom cijele večeri oko njega kružili ljudi, shvaćajući njegovu simboliku.
– Glazbu i tekst za ovu pjesmu sam napisao u dvadesetak minuta i to za Davora Pekotu. Nisam ni mislio da bi mogla završiti na ovako značajnom spomeniku, no jako sam sretan i čast mi je što su u općini Bibnje prepoznali njenu vrijednost, zadovoljan je Sikirić.