Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mesić zaustavlja najveću pljačku?!

Autor:

10.08.2009. 22:00
Mesić zaustavlja najveću pljačku?!


Nebitno je ima li ovaj Zakon osnova za ustavnu tužbu ili ne. Bit je da je ovim potezom Mesić htio podsjetiti na pljačku, čije posljedice siromašni hrvatski narod ponovno mora snositi, a nikako ne svi oni tajkuni i mafija. To je najžalosnija slika hrvatskog naroda, ističe Željko Kurtov-Buš iz HNS-a
Tek nekoliko dana nakon što je izglasan, takozvani Zakon o kriznom porezu poslan je Ustavnom sudu, kako bi se provjerila ispravnost svih njegovih dijelova. Naime, iako je predsjednik RH Stjepan Mesić supotpisao ovaj Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke koji je izglasao Hrvatski sabor, ipak je, koristeći se ovlastima koje mu omogućuje Ustav, poslao Ustavnome sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti.
Podsjetimo stoga kako spomenuti Zakon podrazumijeva poseban porez na plaće, mirovine i druge primitke koji će se plaćati po dvije stope i to 2 posto na primitke u iznosima od tri do šest tisuća kuna, a na iznose iznad šest tisuća po stopi 4 posto. Oporezovat će se cjelokupni primitak iznad tri tisuće kuna.
Mesić koristi ustavne ovlasti
Uz obrazloženje kako Zakon ne uređuje na Ustavom propisan način sudjelovanje svih u podmirivanju javnih troškova te kako se ne poštuju načela pravednosti, jednakosti i razmjernosti, jer se u odredbama Zakona uvodi nejednakost i neravnopravnost u podmirivanju javnih troškova, predsjednik je pokrenuo postupak za ocjenu njegove ustavnosti.
S obzirom da je, nakon Zakona o trgovini, Zakona o zabrani pušenja u zatvorenim javnim prostorima te Zakona o umjetnoj oplodnji, ovo tek jedan u nizu zakona koji su ubrzo po stupanju na snagu završili na Ustavnom sudu, za komentar na još jedan ovakav potez zamolili smo zadarske čelnike političkih stranaka.
Željko Lončar (HDZ) u ovom je slučaju istaknuo da smatra da je riječ tek o tipičnom provođenju još jednog Predsjednikova prava.
– Svatko obavlja svoj dio posla, a predsjednik Mesić u ovom slučaju iskorištava svoje pravo da i na Ustavnom sudu provjeri ispravnost novog Zakona. Mi ne znamo hoće li Ustavni sud prihvatiti ovaj Zakon i ima li on uopće osnova za tužbu, ali vjerujemo u rad ustavnih sudaca. Za mene je to prestručno područje da bih se upuštao u nagađanja, o tome odlučuju pravni stručnjaci, kazao je Lončar, naglasivši kako ipak Vladi nikako nije ugodno kada Ustavni sud odbaci novoizglasani zakon.
Nema osnova za tužbu
No, Damir Kasap (HSLS), pak, navodi kako Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke nema osnova za ustavnu tužbu zbog čega ne vjeruje da će kao takav na Ustavnom sudu “pasti”.
– Za razliku od Zakona o trgovini ili Zakona o zabrani pušenja, čije su odredbe kršile neka ljudska prava, mislim da ovaj Zakon nema osnova za tužbu. Smatram da su razlozi koje je Predsjednik naveo preopširni te da se na Sudu ne bi trebali smatrati protuustavnima, kazao je Kasap, naglasivši kako je ovo samo pokazatelj da Predsjednik koristi svoje ustavne ovlasti.
Kao pozitivan pokazatelj iz svega ovoga Kasap je iznio činjenicu da je Predsjednik, unatoč skorašnjem kraju mandata, još uvijek aktivan.
Istaknuvši kako se ova vlast specijalizirala u donošenju neustavnih zakona, što dokazuje koliko ista drži do zakona, svoj je komentar na ovu situaciju dala Ingrid Antičević-Marinović (SDP).
– Ovakav način vladavine je čista ignoracija prava, a ne njegovo sredstvo. Ovo je samo još jedan dokaz da se ova vlada ne zna zakonito ponašati te da je toliko ogrezla da zna samo “derati kožu” ljudima i u tome je svo njihovo znanje, istaknula je Antičević-Marinović.
Jednako je mišljenja i Željko Kurtov-Buš (HNS), koji navodi kako je ovakav potez samo jedan Predsjednikov revolt na Vladu koja nije pokušala ništa da zaista izvuče građane iz krize. Kurtov-Buš je stoga izričito naglasio kako je evidentno da je trenutačno izvršena najveća pljačka u povijesti hrvatskog naroda, zbog čega Mesić nastoji ukazati kako se ne mora oduzimanjem od najpotrebitijih spašavati država.
Žalosna slika hrvatskog naroda
– Nebitno je ima li ovaj Zakon osnova za ustavnu tužbu ili ne. Bit je da je ovim potezom Mesić htio podsjetiti na pljačku, čije posljedice siromašni hrvatski narod ponovno mora snositi, a nikako ne svi oni tajkuni i mafija. To je najžalosnija slika hrvatskog naroda, istaknuo je Kurtov-Buš.
Naglasivši kako su svi ovi protuustavno doneseni zakoni dokaz da u državi nije sve u redu te kako će svoj doprinos protiv Zakona o umjetnoj oplodnji biti primorane dati i žene HSS-a, obratila se i Irena Devčić Buzov (HSS).
– Predsjednik Mesić ima pravo poslati Zakon Ustavnom sudu da provjeri jesu li svi dijelovi Zakona ispravni. Također smatram da će Ustavni sud pokazati njegovu ispravnost. Istina je da se u posljednje vrijeme donose nevaljani zakoni, a sve to je pokazatelj da se u državi nešto događa, kazala je Buzov.
Branislav Jelenić (HSU) kazao je pak kako podržava predsjednika Mesića, no ipak smatra da bi trebao pokazati malo više odgovornosti te ne potpisati svaki novoizglasani Zakon, koji će potom slati Ustavnom sudu.
– Kada bi predsjednik katkad odbio potpisati dokument i saborski zastupnici bi se drugačije ponašali i zasigurno bi malo bolje pripremili sjednice. Mislim da je i u ovom slučaju, osobito zato jer je riječ o zakonu koji izravno utječe na standard građana, trebao unaprijed odbiti potpis i time u Saboru stvoriti atmosferu s većom respektabilnošću prema građanima, zaključio je Jelenić, naglasivši da bi ovakav način ponašanja zasigurno stvorio drugačiju percepciju građana prema Vladi, a i obrnuto.