Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kosor: Mamić ne može biti zaštićeni građanin

10.08.2010. 22:00
Kosor: Mamić ne može biti zaštićeni građanin


Od plaćanja poreza i obveza prema državi nitko ne može biti zaštićen. Vrijeme da oni koji imaju veliki novac plaćaju poreze, poručila je premijerka Jadranka Kosor
Predsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je uvođenje reda u sportskim klubovima pri transferima igrača, rekavši kako nitko ne može biti oslobođen plaćanja poreza, bez obzira na ime i prezime.
– Zdravko Mamić nije i ne može biti zaštićeni građanin. Svaki građanin mora biti zaštićen od bilo kakve vrste diskriminacije i progona, ali od plaćanja poreza i svojih obveza prema državi nitko ne može biti zaštićen, poručila je jučer premijerka Jadranka Kosor komentirajući poziv predsjednika RH Ive Josipovića Poreznoj upravi da na temelju postojećeg zakona, ubere novac od transfera, kako od nogometnih klubova, tako i igrača.
Jedino pravedno
Premijerka je istaknula kako o tomu nije razgovarala s predsjednikom Josipovićem ali da jesu, kazala je, “na istom tragu, što nije čudo budući smo oboje pravnici”.
– Moje stajalište je na istom tragu i, nažalost, na tragu ovih velikih afera kojih smo svjedoci u nogometu. Tu ima još prostora u kojem možemo zahvatiti u smislu uvođenja reda za sve, ne samo zbog ubiranja poreza. Zaista je vrijeme da oni koji imaju veliki novac i koji raspolažu s velikim novcem, plaćaju poreze. To je jedino pravedno, istaknula je Kosor.
Iako se u Splitu sastala s predsjednicima gradske i županijske organizacije HDZ-a, Dujomirom Marasovićem i Krunoslavom Peronjom te županom Antom Sanaderom, nije komentirala razlaz HDZ-a s Kerumovom Hrvatskom građanskom strankom na županijskoj razini, ali se zato osvrnula na Kerumove političke ambicije.
Kava bez Keruma
– Mi ćemo kao stranka vrlo brzo zauzeti stav o tome, pogotovo s obzirom na činjenicu da Kerum ima ambicije utjecati na formiranje Vlade u budućnosti. Žao mi je što se on nije odazvao na svečanosti otvorenja gata sv. Duje i puštanja u promet novog trajekta u Splitu da makar popijemo kavu. Dobro je da gradonačelnici velikih gradova razgovaraju s predsjednicom Vlade jer iz toga uvijek može izaći nešto dobro za sve, kazala je Kosor.
Premijerka Kosor je sa svojim splitskim stranačkim kolegama razgovarala o nastavku radova na županijskim infrastrukturnim projektima u skladu s antirecesijskim mjerama, sudbini Brodosplita za koju se nada da će biti uspješno riješena te kadrovskim pitanjima povratka rodilišta u Sinju.
 


Do oporavka uz nepopularne mjere


Odgovarajući na novinarska pitanja, premijerka je rekla kako će se nastaviti odlučna provedba programa gospodarskog oporavka. “Do kraja ove godine tim programom je predviđeno još nekoliko teških odluka”, istaknula je, ocjenivši kako neke mjere neće biti popularne, ali je radi jačanja gospodarstva nužna suglasnost, to jest konsenzus za njihovu provedbu.
“Ima još nekoliko mjera do kraja ove godine, a tu treba ubrojiti i rebalans proračuna”, rekla je i s tim u vezi istaknula kako već sada ima pozitivnih pokazatelja gospodarskog oporavka.




 


Kerum spreman odazvati se na poziv


Ured splitskoga gradonačelnika Željka Keruma reagirao je na izjavu predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor u kojoj izražava žaljenje što se za njezina dva-tri zadnja posjeta Splitu “gospodin gradonačelnik nije odazvao da makar popiju kavu” te je naveo kako gradonačelnik poručuje da je spreman odazvati se njezinu pozivu na sastanak.
Grad Split nije dosad iz Ureda predsjednice Vlade RH primio ni službeni ni neslužbeni poziv za sastanak ili kavu na koji premijerka Kosor poziva splitskoga gradonačelnika Željka Keruma, priopćio je Kerumov ured kasno poslijepodne.
Kerumov ured u priopćenju podsjeća kako je u Splitu u Vili Dalmaciji 11. svibnja ove godine održan sastanak gradonačelnika osam dalmatinskih gradova: Splita, Dubrovnika, Korčule, Hvara, Visa, Kaštela, Trogira i Šibenika na kojem su raspravljali o Nacrtu prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. “S tog sastanka predsjednici vlade gospođi Jadranki Kosor poslano je otvoreno pismo u kojemu gradonačelnici izražavaju želju da ih što prije primi na sastanak kako bi razgovarali o spomenutoj temi”, tvrdi se u priopćenju i dodaje kako “od tada do danas predsjednica Vlade RH na pismo nije odgovorila”.