Putokaz za turiste i hodočasnike

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
pag_stari grad_tabla
Alenka FESTINI
Paški gradonačelnik Ante Fabijanić uz novopostavljenu tablu na ulazu u Stari grad

U organizaciji Grada Paga i Župnog ureda Pag pred ulaz u Stari grad, poznato Marijansko svetište koje je udaljeno oko dva kilometra od centra Paga, postavljena je tabla s vedutom ovog svetišta i grada Paga.

Kako nam je potvrdio paški gradonačelnik Ante Fabijanić na tabli je prikazan Pag kako je izgledao u srednjem vijeku, a vedutu je izradio Marko Lauro Ruić (1736. - 1808.), paški notar i kotarski sudac.

- Tabla je duga četiri metra, a široka dva. Na njoj su prikazani sakralni objekti Paga, a tekstualni dio napisan je na više jezika: hrvatskom, engleskom i talijanskom. Postavljeni su i putokazi i manje table u Starome gradu, i to uz crkvu Sv. Marije, franjevački samostan, izvor vode te ostalim arheološkim ostacima, rekao je gradonačelnik Fabijanić i naveo da je table izradila tvrtka "Putokaz" iz Karlovca.

Važno je reći da je Grad Pag u rujnu prošle godine pokrenuo akciju uređenja Staroga grada. Do sada je napravljeno jako puno posla. Od raslinja i raznog otada očišćeno je oko dva hektara područja oko crkve. Obnovljen je bočni zid uz franjevački samostan. Uređeni su putovi kako bi turisti, ali i hodočasnici mogli doći do raznih lokaliteta koji su arheološki istraženi, a uz crkvu i obnovljeni izvor vode postavljene su drvene klupe. Uređeni Stari grad prema mišljenju mnogih Pažana i gostiju izgleda puno ljepše i uređenije.

Gradonačelnik Fabijanić potvrdio je da će se nakon blagdana Velike i Male Gospe, točnije početkom listopada najvjerojatnije nastaviti arheološka istraživanja u Starome gradu.

- Jako dobro surađujemo s prof. Radomirom Jurićem, muzejskim savjetnikom i voditeljem Srednjovjekovnog odjela Arheološkog muzeja u Zadru, te smo načelno dogovorili nastavak istraživanja, istaknuo je gradonačelnik Fabijanić.

 

Arheološko područje i svetište
Stari grad je od 10. stoljeća do 1474. godine bio naselje grada Paga. Nakon što su ga stari Pažani napustili i naselili se na sadašnjem prostoru grada Paga, Stari grad je danas veliko arheološko područje, ali i svetište poznatom čudotvornom kipu Majke Božje čuvanom u tamošnjoj crkvi Sv. Marije. Kroz povijest je Stari grad dosta uništen te su nestale mnoge građevine. Arheološkim istraživanjima do sada su gotovo sve identificirane - Gradska vijećnica, Kneževa palača, luka, brojne crkve, obiteljske kuće, palače i slično. Cilj Gradske uprave je da se Stari grad jako dobro istraži te sva njegova ljepota i povijest prezentiraju javnosti.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno