Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Turisti najviše troše na ribu, tjesteninu i vino

10.08.2010. 22:00
Turisti najviše troše na ribu, tjesteninu i vino


Talijani su uvijek najbolji potrošači, najmanje gledaju na cijenu, a jedino njima je važna isključivo kvaliteta hrane. Ono što oni najviše traže su jela specifična za našu zemlju, vole domaću hranu, pa tako u najvećoj mjeri traže ribu, školjke, tjesteninu i vino, kazao je Stipe Knežević
Vijesti o gužvama na graničnim prijelazima u Hrvatsku koje dokazuju masovno naviranje turista na hrvatsku obalu razveslile su sve turističke djelatnike. Poznato je da se takvoj situaciji najviše vesele ugostitelji, odnosno vlasnici izvanpansionske ponude, restorana i kafića. Jer, poznato je da od ovdašnjeg turizma najveću korist imaju kampovi, apartmani i ponuđači privatnog smještaja, dok u restoranima i kafićima turisti troše minimalno.
Poslovično dobri gosti
No, imajući na umu tisuće talijanskih turista, poznatih pod pojmom najboljih potrošača, koji su ovih dana ušli u Hrvatsku te konkretno i u Zadar, vlasnici restorana u iščekivanju su konačnog procvata sezone. Doznajemo to i u razgovoru s nekoliko zadarskih ugostitelja, koji već tradicionalno svoju ponudu prilagođavaju stranim i domaćim gostima. Kako navodi Stipe Knežević, vlasnik restorana “Stipe”, najveći je posao krenuo tek prije nekoliko dana, od kad su stigli Talijani, u njegovu restoranu poznati kao najbolji konzumenti.
– Prva dva mjeseca sezone, lipanj i srpanj, su bili dosta loši i tek sad osjećamo poboljšanje i to zahvaljujući Talijanima čiji je dolazak kod nas zaista uočljiv. Oni su uvijek najbolji potrošači, najmanje gledaju na cijenu, a jedino njima je važna isključivo kvaliteta hrane. Ono što oni najviše traže su jela specifična za našu zemlju, vole domaću hranu, pa tako u najvećoj mjeri traže ribu, školjke, tjesteninu i vino, kazao je Knežević, naglasivši da je prije njihova dolaska bilo teško, sezona je bila upitna, ali sad se nada da će uspješan kolovoz anulirati prethodne minuse i da sezone neće biti lošija od prošlogodišnje.
No, kako navodi Erik Pavin, vlasnik restorana “Niko”, istina je da Talijana trenutačno ima najviše, i da su oni već poslovično “dobri” gosti koji vole “dobro pojesti”, ali ipak ove sezone od njih ne treba puno očekivati, jer gospodarska je kriza zahvatila i Italiju.
Optimistične prognoze
– Kod mene posla ima jednako kao i prošle godine, a gostiju je do sad bilo podjednako iz svih zemalja svijeta, pa osim naših standardnih gostiju iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Češke, bilo ih je i iz Novog Zelanda i Japana. Ne bih nikog od njih posebno izdvajao, jer gotovo svi imaju podjednake zahtjeve, pa tako svi oni uglavnom traže ribu. Trenutačno ima najviše Talijana, ali mislim da ih je ipak došlo manje nego inače i da se od njih ne treba nadati nekoj dobiti, kazao je Pavin, napomenuvši kako se to vidi i po tome što ove sezone samo rijetki i nakon večere ostaju na “živoj glazbi” koja je u ovom restoranu organizirana skoro svaku večer. Kako navodi Pavin, nekada su upravo Talijani uz glazbu ostajali još dugo, pa bi naručili još jednu večeru, a sada nakon jela odmah odlaze.
U konobi “Griblja” u Sukošanu ističu kako su upravo Hrvati najveći potrošači, jer, kako kažu, jedino oni cijene domaće i autohtono, dok dolazak obećavajućih Talijana tamo još nisu ni naslutili.
– Imamo nešto malo Talijana i Nijemaca, ali nije to ništa osobito, a najveći potrošači su naši ljudi. Oni jedu sve, tako da podjednako prodajemo i mesna i riblja jela, a zahvaljujući također njima, jako dobro prodajemo i vino. Od Talijana ne očekujemo ništa, jer mislim da 15. kolovoza oni odlaze, pa ako nisu došli do sad i neće, zaključila je Nada Dokoza iz konobe Griblja.
Optimistične prognoze stižu iz restorana “Dva ribara”, odakle navode kako sezona nije loša, a njih u najvećoj mjeri posjećuju Rusi, Nijemci i Talijani koji također najviše traže ribu i školjke.