Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Uhićena Sanaderova PR agentica Nevenka Jurak

10.08.2010. 22:00
Uhićena Sanaderova PR agentica Nevenka Jurak


Nevenki Jurak na teret se stavlja da je naplaćivale fiktivne račune za nepostojeće usluge. Za Sanadera je vežu navodni marketiniški poslovi za dvadesetak državnih trvtki
Osnivačica Fimi-medije Nevenka Jurak privedena je jučer ujutro u prostorije USKOK-a u Gajevoj ulici u Zagrebu uz kaznenu prijavu za zloporabu položaja i ovlasti i udruživanje radi počinjenje kaznenog djela. Osim Nevenke Jurak, uhićen je i Bojan D. iz Zagreba, vlasnik privatne tvrtke, a prijavljena je još i Anita L. iz Fimi Medije. Na teret im se stavlja da su naplaćivali fiktivne račune za nepostojeće usluge, te da su novac u iznosu od najmanje 16.536.737 kuna zadržali za sebe.
Policija je Nevenku Jurak uhitila u ponedjeljak ujutro u 10.30 sati u Splitu, a u utorak u 10.30 sati, nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja, priveli su je u sjedište USKOK-a uz kaznenu prijavu. Premda su mediji navodili da su u vezi istih optužbi bili privedena i dva direktora državnih poduzeća, odvjetnik Nevenke Jurak Krešimir Vilajtović to opovrgava.
Policija šuti
– Ne radi se o javnim i državnim i poduzeća, inkriminacije su vezane uz tri privatne tvrtke, kazao je Vilajtović.
Vilajtović nije htio reći o čemu se radi, a izvori USKOK-a i policije odlučili su šutjeti. Neslužbeno se doznaje da je s Nevenkom Jurak uhićena još jedna osoba. Navodno se radi o Bojanu B., vlasniku privatne tvrtke Onida iz Zagreba s kojim je radila Fimi-media, dok će se Anita L. iz Fimi-medije braniti sa slobode.
Nakon što je iznijela obranu, Nevenki Jurak određen je jednodnevni državnoodvjetnički pritvor, dok se ne sastavi istražni nalog. Danas ujutro u 8.30 sati zakazano je ročište na Županijskom sudu u Zagrebu, na kojem će istražni sudac odlučiti hoće li je zadržati u istražnom zatvoru.
Ime Nevenke Jurak postalo je poznato javnosti početkom ove godine, nakon što je Damir Mihanović iz Croatia Osiguranja progovorio o sastanku u Banskim Dvorima iz proljeća 2007. godine, na kojem su direktori 20-ak državnih poduzeća dobili sugestiju da marketinške poslove povjere tvrtki Fimi-medija.
Dio novca u HDZ?
Na sastanku je, navodno, bio i šef carinske uprave Mladen Barišić, bliski prijatelj Nevenke Jurak, a dio novca se, prema nagađanjima, odlijevao u HDZ. Nakon što je Barišić u stranci smijenjen s mjesta rizničara, činilo da je pitanje dana kad će odletjeti iz Carinske uprave, međutim, on je još i danas na toj poziciji. Zašto? U HDZ-u su sve donedavno tvrdili da nema nikakvih dokaza da je umiješan u bilo kakve nezakonitosti.
Naši sugovornici iz HDZ-a tvrde da se o Fimi-mediji ili o bilo kakvim poslovima njenim nikad nije raspravljalo na stranačkim tijelima, a kamoli na predsjedništvu stranke.
Bliski Sanaderov suradnik i prijatelj Mario Zubović, koji je u njegovo vrijeme bio član predsjedništva stranke i kojeg se u medijima označavalo kao čovjeka zaduženog za prikupljanje donacija, negira bilo kakvu vezu s Fimi-medijom.
– Ne poznajem Nevenku Jurak, niti sam se ikad susreo s njom. Ne znam ništa, niti o bilo kakvom financiranju HDZ-a. Sa Sanaderom nisam nikad razgovarao o stranačkim financijama, rekao nam je saborski zastupnik Zubović.
 


Jarnjak: Ništa nije bilo nezakonito


– Ne znam apsolutno ništa o tome. Bio sam četiri godine glavni tajnik HDZ-a u vrijeme dok je Ivo Sanader bio predsjednik, ali nisam čuo za Nevenku Jurak. Nikad nije dolazila u stranačke prostorije. Mladena Barišića, naravno, poznajem, on je prikupljao donacije za stranku i kad bi mi donio ugovor, ja bih ga kao glavni tajnik potpisao. Što se toga tiče, jamčim da ništa nije bilo nezakonito. Uostalom, državna revizija je to potvrdila, rekao nam je Ivan Jarnjak, potpredsjednik HDZ-a i bivši glavni tajnik.