Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

I na sniženjima se kupuje promišljeno

10.08.2011. 22:00
I na sniženjima se kupuje promišljeno


Jedan od razloga zašto i Talijani kupuju u Zadru je zato što u njihovoj zemlji trenutačno traje ferragosto, a kada se vrate na police u trgovinama već će stići nova kolekcija jesen-zima po skupljim cijenama, pojašnjava prodavačica


Kao što je već  uobičajeno, početkom srpnja  počinju sniženja od desetak i  dvadeset posto da bi maksimum doživjela u kolovozu.  Izlozi gradskih trgovina oblijepljeni su natpisima koji poručuju da je odjeća snižena  od 50 pa čak i do 70 posto.  Tako se omiljene “krpice” mogu kupiti po doista pristupačnim cijenama u odnosu  na prvotnu.
Roba s greškom
U jednoj od trgovina doznali smo da je trenutačno  maksimalno snižena cijena  odjeće, tako da najjeftiniji  komad košta 29, a najskuplji  149 kuna.
– Cijene smo snizili na najnižu moguću razinu jer jedino se ovako mogu prodati.  Naime, odjevni komadi prije  sniženja prodavali su se po  cijeni od 359 do 499 kuna.  Muške hlače i majice sada se  mogu kupiti za 29 kuna. Moram naglasiti da se ne radi o  odjeći koja je s greškom ili je  poderana. Riječ o kvalitetnoj  talijanskoj robnoj marki,  kaže prodavačica.
Nadalje, prodavačica kaže  da kupci promišljeno kupuju, a ne stihijski, nošeni niskom cijenom.
– Ne može se naći kupac  koji će kupiti hlače malog  broja, jer planira smršavjeti  pa će onda moći ući u odjevni  predmet kupljen na sniženju.  Danas kupci uzmu odjeću  koja im se sviđa, isprobaju je  u kabini i odluče hoće li je  kupiti ili ne, navodi sugovornica.
Sudeći prema dosadašnjem iskustvu prodavača,  inozemni turisti vrlo rijetko i  gotovo nikad ne ulaze u trgovinu.
– Za razliku od mene koja  kad god odem u inozemstvo,  uvijek volim zaviriti u trgovine i kupiti neki komad odjeće koji me, poput kakvog  suvenira, podsjeti na grad u  kojem sam boravila, inozemni gosti nemaju naviku obaviti šoping u Zadru. No, svakako, izvrsni su kupci gosti s  područja bivše Jugoslavije.  Srbi i Bosanci vole kupovati  u našoj trgovini, ističe trgovkinja.
Obilazeći gradske trgovine, ušli smo u jednu koja je  poznata po prodaji skupocjene i vrlo kvalitetne muške i  ženske odjeće.
– Cijene smo snizili od 40  do 50 posto i mogu reći da  smo prodali mnogo odjeće,  tako da su ostali uglavnom  samo veliki brojevi. Prodali  smo ženske i muške polo majice, cijeli asortiman od lana i  trapera, košulje, odnosno sve  što je bilo vrlo skupocjeno,  tijekom sniženja je prodano,  dodaje prodavačica.
Cipele po 99 kuna
Trgovina cipela također je  stavila plakat obavještavajući cijenjene kupce da je u  tijeku sniženje. Ljubazna  prodavačica kazala je da  uglavnom sugrađani kupuju  cipele, torbe i remenja koja  su na sniženju, dok turisti  zaziru od kupovine cipela po  99 kuna.
– Svakodnevno vidim da  turisti u širokom luku izbjegavaju ući u trgovinu, govori  sugovornica.
No, zato u trgovinu dječje  odjeće turisti, a osobito Talijani vrlo često svraćaju i  kupuju.
– Inozemni gosti dosta često kupuju, ali ipak uspoređujući s prošlogodišnjom  sezonom osjeća se lagani pad  prodaje. Trenutačno imamo  sniženja ljetne i zimske kolekcije. Odjeća iz ljetne kolekcije može se kupiti od 38  do 58 kuna, dok je ona iz  zimske u prodaji po cijeni od  50 do 120 kuna, priča prodavačica
Razlog zašto talijanski turisti kupuju dječju odjeću talijanske modne marke je zato  što je ista ta odjeća u Italiji  vrlo skupa, dok je u Hrvatskoj jeftinija.
– Pa čak je jeftinija nego u  Americi. Inače, talijanska roba na tržištu doseže vrlo visoku cijenu. Još jedan od razloga zašto Talijani kupuju u  Zadru je i zato što u njihovoj  zemlji trenutačno traje ferragosto i kada se vrate svojim  kućama nakon ljetovanja, na  police u trgovinama je već  stigla nova kolekcija jesen-zima po skupljim cijenama, pojašnjava prodavačica.
Također, stranci kupuju  dječju odjeću jer im je to lijep  dar za djecu i unuke, a istovremeno znaju da kupuju  kvalitetne odjevne predmete.