Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Majdan izuzet iz ornitološkog rezervata

10.08.2011. 22:00
Majdan izuzet iz ornitološkog rezervata


Ministarstvo  zaštite okoliša, prostornog  uređenja i graditeljstva objavilo je javnu raspravu o Prijedlogu Prostornog plana Parka prirode Vransko jezero.  Javna rasprava provodit će se  u razdoblju od 19. kolovoza  do 17. rujna 2011. godine.  Javni uvid u prijedlog  Prostornog plana može se obaviti  u navedenom razdoblju, svakim radnim danom od 9 do 13  sati u Općini Pakoštane i  Općini Tisno. Javno izlaganje  o predmetnom prijedlogu  Prostornog plana održat će se  12. rujna 2011. godine u prostorijama Općine Pakoštane.
Ovim prijedlogom predviđena je legalizacija gradnje  na Majdanu, nekad spornom  dijelu parka prirode i ornitološkog rezervata. Podsjetimo, prije desetak godina  Općina Pakoštane podijelila  je parcele mještanima Vrane  na Majdanu, a kad su vlasnici  počeli graditi njihova gradnja  proglašena je bespravnom jer  je tadašnja uprava PP Vransko jezero inzistirala na činjenici da se radi o dijelu ornitološkog rezervata. U konačnici, pristup bagerima moralo je osiguravati preko 200  policajaca, jer nezadovoljni  vlasnici nisu pristajali na  rušenje njihovih započetih  gradnji.
Kao i prije deset godina, i  sad u kartografskom opisu postoji paradoks da je dio parka  u kojem se, po novom, eko-etno naselje Majdan, kao jedina  građevinska zona u obuhvatu,  nalazi unutar ornitološkog rezervata gdje vladaju posebne  mjere zaštite. Načelnik  Općine Pakoštane Milivoj  Kurtov objašnjava da je prije  nekoliko mjeseci Vlada RH  izuzela Majdan iz obuhvata  ornitološkog rezervata te da  su karte stare i samo dio prijedloga koji je podložan izmjenama. Stoga će se u daljnjoj raspravi morati dobro definirati stanje u prostoru Majdana, kako se ne bi ponovio  slučaj s početka, odnosno  obračuna s bespravnom gradnjom.