Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Procesuiranje ratnih zločina naša je Ahilova peta

10.08.2011. 22:00
Procesuiranje ratnih zločina naša je Ahilova peta


Nitko od nas u Vladi ne bi smio svojim postupcima ni na koji način otvarati prostor nevjerodostojnosti postignutoga na planu našega ukupnog društvenog razvoja, napose u svjetlu eurointegracijskih uspjeha i priznanja koje smo zasluženo dobili od demokratskog svijeta, smatra Uzelac


Paralelno  upućivanje poruka o tome  što akcija “Oluja” jest ili nije  bila na relaciji Jadranka Kosor – Boris Tadić, sa strane  Kosor kulminiralo je objavom odgovora Vlade RH na  Tadićeve izjave, koji, kako  napominje potpredsjednik  Vlade Slobodan Uzelac  (SDSS), nije rezultat konsenzusa članova Vlade, već i  stoga što u njegovu usuglašavanju on, primjerice, nije sudjelovao. Na službenim  stranicama Vlade u naslovu  priopćenja stoji kako je riječ  o odgovoru Vlade, dok se u  samom tekstu može pročitati  kako “u svezi sa stajalištima  srbijanskog predsjednika  Borisa Tadića Ured predsjednice Vlade ponovno ističe  kako je osloboditeljska operacija Oluja bila legitimna i  pravedna akcija kojom je pobijeđena agresorska politika  Slobodana Miloševića”.
“Osim što su Olujom oslobođena okupirana područja u Republici Hrvatskoj, pobjeda nad tiraninom  je i našim susjedima otvorila  put u demokraciju. Vlada Republike Hrvatske će se i dalje  zauzimati za razvoj dobrosusjedskih odnosa temeljenima na načelima slobode i  demokracije, te odbacivanju  svakog oblika rehabilitacije  ili relativizacije Miloševićeve  agresorske politike”, navodi  se nadalje u priopćenju Ureda predsjednice Vlade kojim  se odgovara na poruke  službenog Beograda o tome  kako Srbija tuguje za poginulima i nestalima za vrijeme  i nakon Oluje.
Dokaz  nevjerodostojnosti
– Vlada RH se nije bavila  tim pitanjem. A to što se time  bavio jedan njezin ured ili  pojedini član Vlade, pa i  predsjednica, ne znači da se  time bavila Vlada, zar ne?,  kazao je Uzelac navodeći kako na sjednici Vlade nije bilo  riječi niti o premijerkinom  istupu u Kinu, odnosno pozdravu generalima Gotovini i  Markaču.
– Ne bih dao svoj glas posebnom pozdravu ljudima u  prvostupanjskom postupku  osuđenima za ratni zločin,  jer takav pozdrav u najmanju  ruku otvara sumnju u istinsku suradnju Vlade s  Međunarodnim sudom za  ratne zločine na koju nas obvezuje naše zakonodavstvo.  Još manje bih takav politički  štetan potez pravdao tobožnjim ranijim propustom  SDSS-a kao koalicijskog partnera što tobože nije dovoljno oštro osudio nekadašnje  četništvo u Hrvatskoj, makar  je svakom jasno da SDSS  svoju ukupnu politiku gradi  na antifašizmu i partizanskom, a ne četničkom pokretu u Hrvatskoj, istaknuo  je Uzelac koji smatra da se  takav potez, ne samo ne  može ničim opravdati, pa ni  predizbornim skupljanjem  poena, već niti razumjeti.
– Makar je vrijeme pred  izbore vrijeme u kojemu se  uvijek i svugdje isuviše puno  i nekontrolirano govori, nitko od nas u Vladi ne bi smio  svojim postupcima ni na koji  način otvarati prostor nevjerodostojnosti postignutoga  na planu našega ukupnog  društvenog razvoja, napose  u svjetlu eurointegracijskih  uspjeha i priznanja koja smo  zasluženo dobili od demokratskog svijeta. I nama, i  svijetu je jasno da je  pravosuđe i, u njegovu okviru,  naše procesuiranje ratnih  zločina baš naša Ahilova peta. Zar nam je trebao veći  dokaz da je to baš i dalje tako,  makar smo pred našom javnošću i svijetom do jučer tvrdili suprotno?, istaknuo je  Uzelac po kojem se pitanje  ostanka SDSS-a u Vladi Jadranke Kosor, iako ga smatra  “stalno otvorenim”, svodi na  izračunavanje omjera  “društvene koristi od djelovanja u takvoj Vladi i štete  kakvu nanose ovakvi i slični  ekscesi”.
Deseci tisuća Srba bez  krova nad glavom
– Ističem, riječ je o općoj  koristi, a ne koristi za političku stranku koja u toj Vladi djeluje, ili još manje za  pojedine dužnosnike, navodi  Uzelac koji oštrije nego premijerki odgovara predstavnicima srpskih stranaka u Hrvatskoj koji SDSS prozivaju  zbog kolaboracionizma na  štetu Srba, a u interesu  SDSS-a.
– Naravno da nas prozivaju. A što im drugo preostaje? Ako pažljivo pogledate tko su ljudi koji nas  prozivaju, vidjet ćete da je  pretežno riječ o nekadašnjim  isluženim političarima ili novinarima koji su svojim političkim i javnim djelovanjem  doveli Srbe u Hrvatskoj, ne  na rub katastrofe, nego na  dno dna u svakom pogledu;  političkom, demografskom,  ekonomskom, obiteljskom.  Upravo se SDSS našao u situaciji da sve ove godine mora, da budem vulgaran, “lizati  fekalije” koje su neki drugi  izlučili. I sada nas ti neki  drugi prozivaju da to ne radimo sasvim uspješno. Da se  razumijemo, toga nekoga  drugoga valja tražiti i među  Srbima i među Hrvatima.  Zanimljivo, njihovi su politički mentori danas pretežno  ne na hrvatskoj desnici, nego  na ljevici. To je, moram priznati, meni osobno teško konstatirati, jer i sebe smatram  lijevo orijentiranim. Oni danas nastupaju kao tobožnji  zaštitnici Srba u Hrvatskoj, a  prije njihova egzodusa smatrali su ih glavnim remetilačkim faktorom sigurnosti i  stabilnosti Hrvatske. Posebno im smeta kad Srbi u Hrvatskoj danas na izborima  mogu glasati, ne samo za  njih, nego i za sebe, a dostignuti stupanj manjinske  koordinacije među Srbima  okupljenima oko Srpskog  narodnog vijeća oni proglašavaju – totalitarizmom.  Osobito im smeta relativno  utjecajna politička stranka  kakav je danas SDSS. Misle  da Srbi moraju glasati za  njih, a da im oni ni na koji  način ne moraju uzvratiti;  čak ni tako da specifična  srpska pitanja u Hrvatskoj  stave na dnevni red,  jer, kažu,  srpsko pitanje u Hrvatskoj  ne postoji, makar deseci tisuća Srba iz Hrvatske u izbjeglištvu još nemaju krov  nad glavom, zaključio je Uzelac.