Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vlada oduzela Crkvi zemljište župe Dajla

10.08.2011. 22:00
Vlada oduzela Crkvi  zemljište župe Dajla


Ministarstvo pravosuđa ništavim je proglasilo rješenja Istarske županije kojima je župi Dajla u vlasništvo dano zemljište na crkvenom i civilnom području Benediktinskog samostana Dajla, pa se na nekretnine može uknjižiti država


Ministarstvo  pravosuđa donijelo je jučer  rješenje na osnovu kojeg se  će se na sporne nekretnine  župe Dajla iz Dajle Novigrad  uknjižiti hrvatska država.  Pojašnjavajući ovaj potez  bez presedana u odnosima  Hrvatske i Vatikana, Ministarstvo u  priopćenju navodi  da je u postupku upravnog  nadzora doneseno rješenje  kojim se “proglašava ništavnim rješenja Istarske županije, Ureda za imovinsko  pravne poslove iz 1997,  1998., 1999., 2000., 2001.,  2002., a kojima se daje u  vlasništvo poljoprivredno i  građevinsko zemljište, odnosno utvrđuje pravo na naknadu u vrijednosnim papirima Župi Dajla iz Dajle –  Novigrad, kao pravnom sljedniku na crkvenom i civilnom području Benediktinskog samostana Dajla – Novigrad”.
– Rješenja ureda Istarske  županije oglašena su ništavnim jer su donijeta u stvari o  kojoj se ne može rješavati u  upravnom postupku nadoknađivanja imovine oduzete  za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine jer su  ista pitanja riješena  međudržavnim sporazumom. Ovim Rješenje Ministarstva pravosuđa ujedno su  poništeni svi pravni učinci  koja su ta poništena rješenja  proizvela. Temeljem rješenja  Ministarstva pravosuđa bit  će omogućeno da se Republika Hrvatska uknjiži kao  vlasnik na navedenim nekretninama, odnosno da se  uspostavi ranije zemljoknjižno stanje, koje je bilo  prije poništenih rješenja. Jednako tako nadležna tijela  poduzet će i druge odgovarajuće potrebne mjere kako  bi se otklonile posljedice  nastale donošenje rješenja  koja su oglašena ništavim,  piše u priopćenju Ministarstva pravosuđa.
Neznanje ili namjera
Sam ministar Bošnjaković  u izjavi za naš list kazao je da  je njegovo ministarstvo tijelo  koje u skladu sa Zakonom  vrši nadzor nad radom prvostupanjskih tijela i ima  pravo donositi ovakvo  rješenje, i to među ostalim i  na osnovu vlastite inicijative.
– Zašto se ovakvo rješenje  nije donijelo svih ovih 14  godina ne znam. Moguće je  da se nitko od mojih prethodnika na ovoj poziciji nije  posebno bavio ovim  slučajem. Oni koji nisu zadovoljni ovakvim našim  rješenjem na koje nema žalbe mogu pokrenuti upravni  spor, rekao je Bošnjaković.
Nekadašnja ministrica  pravosuđa u Vladi Ivice  Račana i zastupnica SDP-a  Ingrid Antičević Marinović  kaže da Vlada u priopćenju  želi ostaviti dojam da je  1997. godine sporne nekretnine župi poklonila Istarska  županija, a ne država.
– To nije točno. U prvom  stupnju rješenja o povratu  imovine davale su ispostave  državne uprave na području  pojedine županije, a ne  županije kao jedinice lokalne samouprave. To znači da  država sada poništava  rješenja koja je sama donijela prije 14 godina. To praktički znači da je netko 1997.  godine nanio štetu državi bilo iz neznanja, bilo namjerno, ali to bi onda značilo da  je počinio kazneno djelo, rekla je Antičević Marinović.
Što se može, može
Dodala je da je i sam institut upravnog nadzora ostatak iz komunističkog pravosuđa, te da njegovom uporabom ponekad može doći  do pravne nesigurnosti.
– Vlada je očito oslušnula  bilo naroda, ali i hrvatskog  klera kojem je u ovom  slučaju ti, pa je reagirala na  ovakav način. Međutim, treba reći da se država baš i ne  ponaša na ovakav način kada treba pomoći, ne nekoj  župi, nego običnim građanima. A uostalom Crkvi je  vraćeno puno više imovine  nego je vraćeno običnim  građanima, rekla je Antičević. Dodala je kako ne  zna za rješenja kojima je  vraćena imovina župi Dajla,  a koja su donašana za vrijeme vladavine šesteročlane  koalicije predvođene  SDP-om.
Bošnjaković kaže da je  rješenje njegovog ministarstva temelj na osnovu kojeg  će Državno odvjetništvo  (DORH) pokrenuti odgovarajuće radnje kojima će se  imovina vratiti u državno  vlasništvo. Što se tiče dijela  imovine koja je u međuvremenu dva puta prodana  Bošnjaković, naglašavajući  da govori načelno, kaže da će  DORH vratiti imovinu koja  se može, a za onu koju se ne  može vratiti jer je u  međuvremenu prodana moguće je tražiti naknadu od  župe Dajla.
– Međutim, treba reći da je  ovdje riječ o vrlo kompliciranim pravnim odnosima  tako da je potrebno svaki  pravno posao koji se dogodio analizirati pojedinačno,  rekao je Bošnjaković.


Jakovčić: Otvoren put za rješenje




Istarski župan Ivan Jakovčić pozdravlja odluku ministra pravosuđa jer  je time “napokon otvoren put jedinom ispravnom rješenju slučaja Dajla”.  Kaže da je pred 15-ak godina, kada je bio saborski zastupnik, upozoravao  nadležne u Vladi da svojim odlukama ulaze u, kako je rekao, “sivu zonu  nepravne države”. Žao mu je svega što se događalo vezano za slučaj  Dajla, ali mu je i drago da će se sada dogoditi ono što je i osobno ranije  najavljivao. Podsjećamo da je Jakovčić nedavno pozvao nadležna tijela  u zemlji da odbace zahtjev benediktinaca kao potpuno neutemeljen.
– Na ovaj je način zadovoljena i pravna država, ali i pravda, što često nije  slučaj. Vjerujem da će Vatikan ovu poruku prepoznati isključivo kao  funkcioniranje pravne države u Hrvatskoj, a nikako kao potez koji je usmjeren  prema rušenju ugleda Pape u Hrvatskoj. I ranije sam govorio da su zahtjevi  talijanskih benediktinaca pravno neutemeljeni i da to nije samo crkvena stvar  već upravo svjetovna tema par excellence, veli Jakovčić. (S. B.)


Kajin: Sve zbog obračuna s Bozanićem


Zastupnik IDS-a Damir Kajin smatra da ovo što se događa za pozadinu  ima “rat unutar zagrebačke kurije protiv nadbiskupa Bozanića”.
–  Zagrebačka kurija ga nije htjela i sada ga preko desnih medija i  nacionalističkog bloka tjera u Rim, a Dajla je samo okidač. Nema ničeg  časnog, domoljubnog, uzvišenog i božanskog u slučaju Dajla. Sve je  samo novac. Tu ni jedna strana nije nevina, niti časnih i poštenih namjera.  Uvijek sam uz Crkvu Istri, ali sam protiv da netko njih zlorabi za treće  interese. Ako je riječ o optantskoj imovini Crkva nije trebala dobiti ni jedna  metar kvadratni. Prvi sam rekao da sve treba vratiti državi, rekao je Kajin.  Dodao je da ako su benediktinci nakon drugog svjetskog rata dobili opciju  onda nemaju pravo na ništa, a ako su dobili otpust iz jugoslavenskog  državljanstva onda imaju pravo na sve. Kajin smatra da bi se na kraju lako  moglo dogoditi da talijanski benediktinci ne dobiju 180 od 386 hektara  koliko im sada nudi Bozanić već da dobiju svih 586 hektara.
– Spašavanje Crkve u Istri od bankrota se ne može na način da se ruši  Bozanića, rekao je Kajin.


DORH blokirao nekretnine


Državno odvjetništvo (DORH) podnijelo je jučer prijedlog Općinskom  sudu u Bujama za “osiguranje nenovčane tražbine Republike Hrvatske  određivanjem privremene mjere zabranom otuđenja i opterećenja nekretnina  koje su bile vraćene župi Dajla”, a najavilo je i poduzimanje “odgovarajuće  pravne radnje” za povrat tih nekretnina u državno vlasništvo. U priopćenju  objavljenom na službenoj internetskoj stranici DORH je izvijestio da je  prijedlog sudu podnijelo Općinsko državno odvjetništvo u Bujama nakon što  je Ministarstvo pravosuđa jučer poništilo rješenja Ureda za imovinsko  pravne poslove Istarske županije, donesena od 1997. do 2002., kojima su  župi Dajla, kao pravnom sljedniku na crkvenom i civilnom području  Benediktinskog samostana u Dajli, vraćene nekretnine u vlasništvo.
– Kako su ovim rješenjem poništeni i svi pravni učinci koja su proizvela  ranija rješenja, Općinsko državno odvjetništvo u Bujama je podnijelo  navedeni prijedlog u cilju zaštite imovinskih interesa Republike Hrvatske. U  daljnjem tijeku postupanja po utvrđivanju svih činjenica vezanih uz  raspolaganje nekretninama koje su bile predmetom povrata, Državno  odvjetništvo će poduzeti odgovarajuće pravne radnje za povrat navedenih  nekretnina u vlasništvo Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju  DORH-a.


Kraljeviću teško razumljiva tako kasna reakcija hrvatskih vlasti


Očekujem da će iz slučaja Dajla dvije države izvući korisne pouke kako se sličan slučaj u budućnosti ne bi ponovio,  komentirao je  bivši hrvatski veleposlanik u Italiji Drago  Kraljević.
– Ne znam što u pravnom smislu znači onaj dio  rješenja po kojemu “treba uspostaviti ranije zemljišnoknjižno stanje koje je bilo prije poništenih rješenja”. Znači  li to da se vraća i ona zemlja koja je u međuvremenu  prodana pravnim osobama koje su zemlju kupile, uredno  platile i uknjižile se na temelju važećih hrvatskih propisa?  Ukoliko se i na to misli, postavlja se pitanje jesu li oni znali  ili trebali znati da je riječ o optantskoj imovini koja se nije  smjela vratiti “pravnom sljedniku”, župi Dajla, i da će ona  jednoga dana biti ponovno vraćena državi. Da su to znali,  sumnjam da bi kupili imovinu.
Kaže  da je teško razumjeti da je država tako kasno  reagirala u ovom slučaju.
–  Mješovito povjerenstvo potpisnica Ugovora Hrvatske i Svete Stolice trebalo je mnogo ranije procijeniti  situaciju i s tim u vezi poduzeti odgovarajuće mjere.  Uostalom, u Ugovoru jasno piše da će Sveta Stolica i  Hrvatska zajedničkim dogovorom rješavati moguće  dvojbe ili poteškoće koje bi mogle nastati u svezi s  tumačenjem ili provođenjem bilo koje točke Ugovora.  Osim toga, u tom istom Ugovoru nigdje ne stoji obveza  da će Hrvatska Crkvi vratiti i dio optantske imovine. Tamo  se samo spominje vraćanje imovine u razumnom roku  po hrvatskim zakonima, kaže Kraljević.