Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Čačić: Zasad je HEP najbolji, najlošiji HŽ

Autor: Dražen Ciglenečki

10.08.2012. 22:00
Čačić: Zasad je HEP najbolji, najlošiji HŽ

Foto: PIXELL



Pred javnim poduzećima je ogroman zadatak, rekao je Čačić jer, 75 posto investicijskog plana ostalo je za drugu polovicu godine


Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić najavio je jučer da će 1. listopada, zajedno s ministrom financija Slavkom Linićem, prezentirati rezultate investicijskih aktivnosti svih javnih poduzeća.
– Objavit ćemo koje smo zadatke dali svakoj od novih uprava javnih tvrtki i što su oni uspjeli ostvariti. Zasad je najbolji HEP, a najlošiji HŽ. No, svi još do 1. listopada imaju šansu pokazati snažne pomake, dosad, nažalost, oni nisu zadovoljavajući. Javna poduzeća imaju ogroman zadatak jer im je ukupno 75 posto investicijskog plana ostalo za drugu polovicu godine, izjavio je Čačić. On je na taj način najbolju ocjenu u prolaznom vremenu dao HEP-u na čiji čelo je postavio svojeg HNS-ovca Zlatka Koračevića, a najgore je prošao HŽ u kojem kadrovira SDP.
Smjene zbog gubitaka
Prema upravo objavljenom izvještaju Ministarstva financija o poslovanju javnih tvrtki u prvih šest mjeseci ove godine, one bilježe sve veće gubitke. To je, objasnio je Čačić, jedan od razloga zašto su smijenjene sve uprave tih tvrtki.
– Poznato je da su tijekom travnja, dakle nakon prvog tromjesečja, promijenjene uprave u gotovo svim javnim poduzećima. Jedan od razloga smjena bili su i gubici, neracionalno poslovanje i nerestrukturiranje. Jasno nam je da kroz prva tri mjeseca ove godine stare uprave nisu ništa radile. Koliko je u pitanju bila nesposobnost, a koliko opstrukcija, nema više smisla analizirati. Nove uprave su počele raditi, neke vrlo kvalitetno, neke malo manje. Zadaća je Vlade da se do kraja godine situacija bitno promijeni, naglasio je Čačić. Prvi potpredsjednik Vlade upozorio je da u društvu raste svijest da javna poduzeća kakva su danas “predstavljaju neizdrživ teret hrvatskom gospodarstvu i građanima”.
– Svako je radno mjesto važno, ali ono mora biti produktivno, najavio je Čačić otpuštanja radnika u državnim tvrtkama, a od onoga što će reći 1. listopada očito će ovisit hoće li biti smjena u njihovim upravama.
Ekologija na srcu
Čačić se jučer i pohvalio da je dobio studiju slovenskog ministarstva poljoprivrede i okoliša u kojoj se pozitivno ocjenjuje projekt gradnje bloka C termoelektrane u Plominu. Iz tog je papira pročitao novinarima kako susjedi Slovenci smatraju da blok C “planiran prema konceptu suvremenih termoelektrana čiste tehnologije na ugljen” i da će se s početkom njegovog rada “poboljšati stanje utjecaja na okoliš”. Usto, slovenski Zavod za zdravstvo iznio je mišljenje da je ovaj projekt “prihvatljiv sa stajališta zdravstvene zaštite”.
– Svatko kome je u Hrvatskoj na srcu ekologija i zaštita okoliša, iz puno bi razloga trebao zastupati ovaj projekt, jer on poboljšava ekološko stanje, zaključio je Čačić. S jučerašnjim danom stiglo je 45 ponuda za gradnju novog bloka u Plominu.


Zelena akcija “pozelenila”




Predsjednika Zelene akcije Bernarda Ivezića nije nimalo impresionirala pozitivna slovenska ocjena gradnje novog bloka TE u Plominu.
– Nadležna tijela u Sloveniji donijela su mišljenje da će, s obzirom na udaljenost od Plomina, štete za njih biti relativno male. Ali, ta odluka ne umanjuje značenje utjecaja na okoliš te elektrane za Hrvatsku. U prostornom planu istarske županije predviđena je elektrana na plin snage 125 megawata, a Vlada namjerava graditi elektranu na ugljen, i to uvozni, četiri puta veće jačine. Osim toga, EU želi do 2050., a tada će elektrana još uvijek raditi, smanjiti emisiju stakleničkih plinova za između 80 do 95 posto. Tko pređe taj prag morat će plaćati penale, rekao nam je Ivezić.