Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Cijena – dok pametniji ne popusti

Autor: Velimir Brkić

10.08.2012. 22:00
Cijena – dok pametniji ne popusti

Foto: Velimir BRKIĆ



Doći na Benkovački sajam a ne marendati, isto je kao doći u Vatikan a ne vidjeti Papu. Velika je ponuda jela na samom sajmu, ali od svega najbolje “kuri” janjetina. A što bi i drugo, kad je janjetina s ovih prostora nezamjenjiva


Više od 20.000 ljudi, stalni posjetitelji procjenjuju da ih je bilo čak i 25.000, jučerašnji dan iskoristilo je za posjet Benkovačkom sajmu koji se već tradicionalno održava svakog desetog u mjesecu i među najvećima je u Hrvatskoj pa i šire.
Na tradicionalno najposjećenijem sajmu u godini osim inspektora i veterinara najviše su posla imali benkovački policajci. “Plavci” načelnika Ante Kulaša činili su odličan posao i na prilaznim prometnicama i na šest hektara sajma.
Ispod murve
Benkovački sajam se rodio 1910. u centru Benkovca ispod murve, a Peka Zekić, ikona sajma i drugih društvenih događaja u Ravnim kotarima i Bukovici, 1921. godine. Vitalna 92-godišnja baka iz Popovića, majka osam sinova i jedne kćeri, jučer je u neizostavnoj narodnoj nošnji izlagala svoje proizvode i rukotvorine, narodnu nošnju, pletenu odjeću, prisnac, mendule, luk, kapulu i sve drugo iz kućne radinosti.
– Rodila sam devetero djece, jedno umrlo, 12 ih podigla. I dva rata preživjela, sklapa Peka životnu računicu. Radim 700 panja vinograda, imam blago, kravu, kokoši i drugo, a najveće mi je bogatstvo moja obitelj, ponosno će baka Peka koja dobro čuje i još bolje vidi.
Ne gubi vrijeme, već i na sajmu izrađuje dijelove tradicionalne narodne nošnje benkovačkog kraja.
– Danas su mnogi turisti dolazili razgledavati nošnje koje sama izrađujem, neki su i kupili ručno izrađenu torbicu, čarape ili neki treći odjevni predmet koji ima posebnu vrijednost jer je riječ o tradicionalnim odjevnim predmetima, koji se ne mogu kupiti u trgovinama, kazala je Peka.
Tu je i neizostavni Ante iz Hrvaca kraj Sinja, gromoglasno reklamira i prodaje perad. Mala Marija prodaje tek okoćene mačiće po cijeni koliko tko da. A Čepak iz Ruplja sklapa pogodbu i ubacuje u prikolicu šest ružičastih svinjica. Odojci su po 500 kuna, a svinje stokilaši 1.400 ili 1.500 kuna.
– Jesam, zadovoljan sam. Stalno dolazim ovdje i uvijek kupim, kaže legendarni Čepak.
Iako je benkovački sajam u prošlosti bio isključivo stočni, u posljednjih nekoliko godina on se sve manje može nazvati stočnim sajmom jer je osim stoke, na sajmu mnoštvo drugih proizvoda, od odjeće i obuće, preko raznih kućanskih pomagala do hrane.
– Iako idemo po sajmovima diljem Hrvatske, najviše prodamo svojih proizvoda baš ovdje u Benkovcu i to u srpnju i kolovozu, kazao nam je jedan od trgovaca drvenim proizvodima koji je u Benkovac došao iz susjedne Ličko-senjske županije.
Telad samo gledali
Telad, čija cijena ide i do tri tisuće kuna, posjetitelji Benkovačkog sajma uglavnom su samo razgledavali. Isto je i s konjima i magarcima – zoološki vrt na Benkovačkom sajmu. Trgovanje kozama i ovcama, koje su se prodavale debelo ispod 100 eura, išla je nešto bolje. U krajnjem slučaju i po dogovoru, “dok pametniji ne popusti”. Najbolje su išli odojci, janjci i jarići, idućeg tjedna je blagdan Svetog Kasijana, Velike Gospe i Svetog Roka, velikih pučkih fešta.
– Sve po 20 kuna, još malo pa nestalo, odjekuje na dijelu sajma s odjećom i obućom. Ljudi smo, dogovorit ćemo se, vikali su za posjetiteljima Benkovačkog sajma.
Ipak, atrakcija Benkovačkog sajma bio je Frane Krpan Brusin sa sinovima. Prošle su 42 godine otkad je posljednji put prošao kirijaškim stazama iz malenog ličkog sela Lipać kod Svetoga Roka preko Velebita u Benkovac, kamo je njegov otac Mate godinama odlazio na sajam kako bi prodao građu dalmatinskim kovačima.
– Bio sam u Americi 42 godine, ali moja duša iz Like nikada nije otišla, kaže Frane koji na okićenim zaprežnim kolima nije ništa prodavao, već ih je ponosno pokazivao. Prisjećao se nekih prošlih vremena i truda, sreo stare prijatelje i poznanike i srdačno s njima porazgovarao.
Doći na Benkovački sajam a ne marendati, isto je kao doći u Vatikan a ne vidjeti Papu. Velika je ponuda jela na samom sajmu, ali od svega najbolje “kuri” janjetina. A što bi i drugo, kad je janjetina s ovih prostora nezamjenjiva.
– Moj gospodine, ima i boljeg od janjetine, tvrdi 70-godišnji Šime Čačić, kovač iz Zagrada smještenog u “nakovnju” Nadina i Raštevića, koji je s prijateljima već desetljećima svakog 10. na sajmu. To vam je dvaput janjetina!
Prepun sajam bio je gotovo do jedan poslijepodne. Neki su otišli kući ručati, neki raditi… Većina će ih se vratiti desetoga idućeg mjeseca.