Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Gotovinina obrana osporava nadležnost Žalbenoga vijeća

Autor: Hina (H)

10.08.2012. 22:00
Gotovinina obrana osporava nadležnost Žalbenoga vijeća


Žalbeno vijeće ima nadležnost jedino razmotriti žalbe osuđene osobe ili tužitelja koje se tiču pogrešaka u pravu ili u činjenicama, navodi odvjetnički tim predvođen Lukom Mišetićem


Tužiteljstvu Haškog suda (ICTY) jučer je istekao rok za razradu teza o mogućoj krivnji hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača po alternativnim oblicima odgovornosti, za koje žalbeno vijeće smatra da mogu pomoći u pravednoj odluci o žalbama visokih vojnih dužnosnika koji su za zločine u “Oluji” nepravomoćno osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora.
Žalbeno vijeće tužiteljstvu je dalo rok do 10. kolovoza za podnesak kojim će objasniti vjeruje li da dvojica generala mogu biti odgovorna po zapovjednoj odgovornosti ili kao pomagači, u slučaju da se utvrdi da nisu krivi za nezakonito granatiranje ili da nisu članovi udruženog zločinačkog pothvata.
Obrana generala Ante Gotovine pred Haškim sudom jučer je osporila nadležnost Žalbenoga vijeća za razmatranje alternativnih oblika odgovornosti dvojice hrvatskih generala, jer je riječ o pitanju koje nije predmet žalbenog postupka.
– Žalbeno vijeće ima nadležnost jedino razmotriti žalbe osuđene osobe ili tužitelja koje se tiču pogrešaka u pravu ili u činjenicama, navodi odvjetnički tim predvođen Lukom Mišetićem i poručuje da izvan toga “žalbeno vijeće nema na temelju Statuta (ICTY-ja) nadležnost.
Bez žalbe nema podneska
Žalbeno je vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) 20. srpnja pozvalo tužiteljstvo da do 10. kolovoza objasni vjeruje li da se generalima Gotovini i Mladenu Markaču, u slučaju da se utvrdi da nisu krivi za nezakonite topničke napade ili da su bili članovi udruženog zločinačkog pothvata, može pripisati alternativna odgovornost – na temelju zapovjedne odgovornosti ili kao pomagača u pothvatu. Taj podnesak Haaški sud još nije objavio.
Gotovinina obrana objašnjava da bi žalbeno vijeće bilo nadležno za alternativne oblike odgovornosti jedino u slučaju da se jedna od strana žalila na odluku prvostupanjskoga vijeća da u presudi ne donosi zaključke po pitanju alternativnih oblika odgovornosti.
“Takva žalba nije podnešena”, kaže obrana i podsjeća da je prvostupanjsko vijeće u nepravomoćnoj presudi izričito navelo da neće donositi sud o alternativnim oblicima odgovornosti jer je utvrdilo da su dvojica generala odgovorna kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata. “S obzirom na to da se tužiteljstvo na to nije žalilo, taj je zaključak konačan i riječ je o presuđenoj stvari”, poručuje obrana generala Gotovine.
Žalbeni postupci nisu suđenja iznova
U podnesku napisanom na osamdesetak stranica Gotovinina obrana u prilog svojem stajalištu navodi dosadašnju praksu pred ICTY-ijem te drugim međunarodnim sudovima uključujući ICC, Europski sud za ljudska prava i Međunarodni sud za Ruandu. Podsjeća da žalbeni postupci pred ICTY-ijem nisu suđenja iznova te se samo pitanja koja su postavljena u žalbama mogu razmatrati i ističe da u ovom žalbenom postupku “alternativni oblici odgovornosti nisu sadržani u četiri osnova žalbe žalitelja”.
Obrana upozorava da bi se donošenjem odluke o alternativnoj odgovornosti dvojice generala žalbeno vijeće postavilo u funkciju prvostupanjskog vijeća, a takav postupak uskratio bi generalima pravo na žalbu.
Zbog svega toga žalbeno bi vijeće trebalo utvrditi da po pitanju alternativnih oblika odgovornosti dvojice generala nije nadležno te da je odluka prvostupanjskog vijeća da se ne upušta u pitanje alternativne odgovornosti u presudi konačna i na nju se ne može uložiti žalba jer je tužiteljstvo to propustilo učiniti u propisanim rokovima, zaključuje obrana hrvatskog generala.
Presuda do kraja godine
Podnesak bi se trebao baviti time “da li bilo koji od preostalih zaključaka prvostupanjskog vijeća ispunjavaju pravne kriterije tih alternativnih oblika odgovornosti”, napisali su žalbeni suci u nalogu od 20. srpnja. Istaknuli su da nalog tužiteljima ni na koji način ne predstavlja izražavanje stajališta žalbenih sudaca o bilo kojem aspektu žalbe dvojice hrvatskih generala, nepravomoćno osuđenih prošle godine zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem proterivanja Srba iz tzv. Krajine u ljeto 1995.
Žalbeno vijeće Haškoga suda prema planu rada pravomoćnu bi presudu trebalo objaviti krajem godine.


Markačeva obrana pridružila se zahtjevu




Odvjetnik generala Mladena Markača pred Haaškim sudom Goran Mikuličić kazao je kako se Markačeva obrana u petak pridružila podnesku obrane generala Ante Gotovine kojim se osporava nadležnost Žalbenoga vijeća za razmatranje alternativnih oblika krivnje dvojice hrvatskih generala jer se radi o pitanju koje nije predmet žalbenog postupka. Time je taj podnesak postao zajednički, pojašnjava Mikuličić.