Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Iduće sezone Ombla u lovu na kadetsku titulu

Autor: Viktor Bogut

10.08.2012. 22:00
Iduće sezone Ombla u lovu na kadetsku titulu

Foto: Adam VIDAS



Nedavno sam prešla na napadački stil igre u kojemu se snalazim jako dobro. Bolje mi to leži i draže mi je da sam napadač. Bolje se osjećam sada i mogu sav svoj adrenalin, snagu i koncentraciju primijeniti tim stilom – kaže Ombla


Matea Ombla, mlada stolnotenisačica zadarske Jadere nedavno je dobila vrlo veliko priznanje te je u sastavu hrvatske kadetske reprezentacije nastupila na Europskom prvenstvu za kadete i juniore koje se održalo u Austriji. Odličan je premijerni nastup na najjačem europskom natjecanju imala mlada Zadranka. Ona je u prva dva kola bila vrlo uvjerljiva. Prvo je pobijedila Irkinju O’Halloran 4:0 (11:4, 11:3, 11:2, 11:6) da bi potom nastavila u istom ritmu bila i u susretu s Norvežankom Kristine Yong koju je nadvisila sa 4:0 (11:4, 11:7, 11:5, 11:5). Matea je odigrala i fantastično protiv favorizirane Francuskinje Marion Chomis u sklopu trećega kola, ali je na kraju izgubila 3:4 u setovima propustivši u sedmom odlučujućem setu meč loptu kod rezultata 10:9.
– Bio je to moj vrlo dobar meč. Nikako ne mogu biti nezadovoljna. Nažalost izubila sam 4:3, unatoč činjenici da sam imala meč loptu 15:13 – objasnila je Matea, koja je s hrvatskom reprezentacijom u ekipnom dijelu turnira osvojila solidno 13. mjesto. Valja napomenuti da je i u ekipnom dijelu natjecanja Ombla imala jako dobar skor.
Napadački stil
Zadranka će i iduće sezone nastupati u kategoriji kadetkinja. Trenutačno je treća na rang listi, ali mora se napomenuti da je djevojkama koje su ispred nje ova sezona bila izlazna, što znači da Ombla ne bi trebala imati konkurenciju u toj kategoriji iduće sezone.
– I dalje ostajem u kadetskoj konkurenciji i cilj mi je osvojiti prvo mjesto na kraju sezone, a s tim i novi nastup u reprezentaciji te mogućnost odlaska na Europsko prvenstvo i što više turnira izvan Hrvatske.
Zanimljiva je i činjenica da je Ombla donedavno igrala defanzivnim stilom, tzv. stilom lovca. No, iz pasive, nedavno je prešla u potpuno napadački stil, a to stolnotenisaču nikada nije jednostavno napraviti, jer s tim dolazi i promjena načina treniranja, igre, psihološkog pristupa i potpuna promjena guma.
– Nedavno sam prešla na napadački stil igre u kojemu se snalazim jako dobro. Bolje mi to leži i draže mi je da sam napadač. Bolje se osjećam sada i mogu sav svoj adrenalin, snagu i koncentraciju primijeniti tim stilom.
Matea trenira stolni tenis nešto više od šest godina i već sada je ostvarila niz odličnih rezultata, što joj je i donijelo priliku da bude reprezentativka.
– Brat me povukao u stolni tenis. Sviđao mi se taj sport i odlučila sam se okušati u njemu. Sada mi je drago jer vidim da se sav moj trud isplatio i zahvalna sam svom bratu što mi je pokazao dobar put.
Oduševljena Gaćinom
Pratiš li i druge sportove?
– Definitivno.
Uzor?
– Tamara Boroš te Li Xiao Xiao i Daniela Dodean, a sviđa mi se stil i koncentracija u igri od Bernadette Szoch koja je juniorka. Pratim i muški stolni tenis, gdje mi se sviđa kako igraju Nijemac Timo Boll, naš Zadranin Andrej Gaćina i Grk Kalinikos Kreanga.
Znači Olimpijske igre su ti dnevno štivo?
– Naravno. Pratim ih svaki dan, najviše stolni tenis. Žao mi je što su naše cure izgubile tako brzo. Zoran Primorac je mogao dobiti meč protiv Egipćanina, ali jednostavno su mu nedostajale male nijanse. A oduševljena sam nastupom Gaćine. Pogotovo me iznenadio svojim pristupom u igri i velikom koncentracijom. Dobro se držao i u osmini finala, ali je Tajpejac bio malo pokretljiviji.
Od ostalih sportaša…
– Ima mi mnogo dragih. Pogotovo se to odnosi na Michaela Phelpsa, Blanku Vlašić, Cristana Ronalda, a volim pogledati i nogometaše Mesija i Thea Wallcota.


Eh ta matematika




Matea Ombla uskoro će pohađati osmi “b” razred Osnovne škole Šimun Kožičić Benja i za sebe kaže da je dobra učenica, ali…
– Ali, ja i matematika smo dva različita pojma.


Brojne želje


Govoreći o budućnosti u stolnom tenisu Ombla kaže:
– Želim ići na Olimpijske igre i tamo naravno ostvariti što bolji rezultat. Imam mnogo ciljeva, jedan od njih je postati europska prvakinja, ili barem uzeti jednu od medalja. Želim jednom ići i na Svjetsko prvenstvo. Stolni tenis je jako važan dio mog života i mislim igrati profesionalno dokle god mogu, a nakon toga osnovati i klub u kojemu ću biti trenerica – objasnila je 14-godišnja djevojka.