Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kosor: Objaviti imena klijenata prostitutki

Autor: Aneli Dragojević Mijatović

10.08.2012. 22:00
Kosor: Objaviti imena klijenata prostitutki


Klijenti uvijek ostaju zaštićeni zbog njihove financijske moći, smatra Jadranka Kosor koja se protivi legalizaciji, dok Šime Lučin drži da bi se legalizacijom kriminal držao pod kontrolom


Platio je čak 2.000 eura za samo jednu noć s tom djevojkom. Je li ju toliko želio? Zašto je odlučio izdvojiti toliki novac za jednokratno seksualno iskustvo. Je li uživao? Je li uživala ona? U svoju je torbicu prostitutka spremila tek trećinu tog iznosa. Ostalo je uzeo svodnik.
– Prostitucija predstavlja prodaju i kupovinu žena poput robe i zato nisam za njezinu legalizaciju, komentirala je za Novi list saborska zastupnica Jadranka Kosor.
– Govorim u svoje ime i uvijek ću se zalagati da prositucija ne bude legalni biznis, već da država angažira sve raspoložive snage kako bi ju suzbila i kako bi se počinitelji čim strože kaznili, smatra Kosor prema čijim bi riječima mediji trebali javno obznaniti imena korisnika usluga prostitucije.
Klijenti zaštićeni
– Zar nije zanimljivo kako uvijek klijenti ostanu zaštićeni. Uvjerena sam kako je to isključivo zbog njihovog društvenog statusa, te financijske moći. Među njima očito ima političara i poslovnih ljudi kojima bi takav publicitet škodio, no unatoč tome upuštaju se u takve avanture, rekla nam je Jadranka Kosor postavivši istovremeno pitanje zašto se kod spominjanja mogućnosti legalizacije prostitucije isključivo raspravlja o ženama, dok se muška prostitucija, koje po njezinom mišljenju ima jednako mnogo, zanemaruje.
– Legalizacijom prostitucije zapravo bi se legalizirala prodaja žena, njihovo potpuno ponižavanje. Ona je problem što graniči s trafficingom i zato smatram da dodatno ugrožava naše društvo. Kada bi se konačno obznanila imena svih korisnika usluga prostitucije bio bi to dodatni zamah borbi za dostojanstvo žena, tvrdi Kosor upozoravajući kako se u tom ileglnom poslu vrti izuzetno velik novac kojeg zarađuju i svodnici i same prostitutke.
Ucjene i prijetnje
Potpuno suprotan stav od Jadranke Kosor ima njezin saborski kolega, SDP-ov zastupnik Šime Lučin. On se i ranije, a i sada kada se otvaraju nove afere s “elitnom prostitucijom”, zalagao za njezinu legalizaciju.
– Kada bi se prostitucija legalizirala, odnosno na neki način stavila pod kontrolu uvjeren sam da bi problem bio puno manji. Osim toga, pod kontrolom bi se posljedično držao i kriminal što iz nje proizlazi, kao i trafficing. Svjestan sam da stavovi o legalizaciji prostitucije izazivaju dosta bijesa u dijelu javnosti, no kako ju se nije uspjelo iskorijeniti kroz cijelu ljudsku povijest rješenje vidim u stvaranju određene kontrole, ističe Lučin.
S mogućnošću legalizacije prostitucije slaže se i Željko Cvrtila, savjetnik za sigurnost, koji je radio u najvišim policijskim strukturama.
– Mislim da bi Hrvatska trebala legalizirati prostituciju po uzoru na Njemačku. Kada na taj problem gledam kao profesionalac i kršćanin uviđam da je to jedna izuzetno “crna zona”. Žene su svodnicima, ali i nekim klijentima, doslovno roba. Sama seksualna druženja odvijaju se u donekle sofisticiranim uvijetima što se vidi iz rezultata ovih posljednjih policijskih akcija. Jer, očito je da se seksualne usluge nekih djevojaka dobro plaćaju. No, ipak, one su u polurobovskom odnosu. Većini njih svodnici prijete, ucjenjuju ih na razne načine, kažnjavaju ih ili čak navlače na drogu, podsjeća Cvrtila objašnjavajući kako se najviše slučajeva organizirane prostitucije riješi tijekom ljeta. To su taktički potezi policije, jer je sasvim jasno da ljeti kada je i više stranaca u Harvatskoj raste potražnja za plaćenim seksualnim uslugama.
Zaštititi noćne dame
Legalizacijom bi se pod nadzorom prostitucija držala i sa zdravstvenog i s poreznog stajališta, te bi se stvorio jedan kontrolirani sustav, jer je jasno da ju se spriječit ne može, naglašava Cvrtila dodajući kako bi na taj način i žene koje se bave prostitucijom bile zaštićenije.
I sociologinja Mirjana Krizmanić smatra da je problem prostitucije u Hrvatskoj izuzetno kompleksan, no sumnja da bi se njezinom legalizacijom išta postiglo.
– Treba isključivo kažnjavati mušterije. One koji žene kupuju kao robu. Većina žena su u bezizlaznoj financijskoj situaciji ili su toliko neuke pa se upuštaju u bavljenje prostitucijom, upozorava Krizmanić uvjerena kako bi legalizacija prostitucije u korumpiranoj zemlji poput Hrvatske dovela do još većih problema.
– U tim slučajevima prije svega treba zaštititi maloljetne djevojke, a tu vrlo važnu ulogu moraju imati i roditelji, zaključuje Mirjana Krizmanić.


Što kaže Europa?




FRANCUSKA
Prostitucija je legalna i svi koji se njome bave moraju plaćati porez. No zakon brani upuštanje u seksualne odnose na javnim mjestima. Zabranjeno je otvaranje javnih kuća i svodništvo.
NJEMAČKA
Prostitucija u Njemačkoj je legalna. Neki kao trenutak njezine legalizacije uzimaju donošenje Zakona o borbi protiv spolnih bolesti 1927. godine, dok su drugi mišljenja da je legalizirana zakonskim odredbama iz 2002. godine kojima su prostitutkama regulirana socijalna prava. Legalno je otvaranje javnih kuća, kao i svodništvo.
GRČKA
Prostitucija je u Grčkoj legalna, no osobe koje se žele njome baviti ne smiju biti mlađe od 21 godine, te se za to moraju registrirati. Obavezno se svakih dva tjedna moraju podvrgnuti liječničkim pregledima. Dozvoljeno je otvaranje javnih kuća, kao i bavljenje svodništvom.
FINSKA
U Finskoj je prostitucija legalna, no zakon brani otvaranje javnih kuća i bavljenje svodništvom. “Prodaja” i “kupovina” seksualnih usluga na javnom mjestu su zabranjeni, kao i plaćeni seksualni odnos sa žrtvama trafficinga.
ITALIJA
U Italiji je bavljenje prostitucijom legalno, no zabranjeno je živjeti od zarade žena koje se bave prositucijom. Nije dozvoljeno ni otvaranje javnih kuća.
ŠVEDSKA
U Švedskoj je prostitucija samo djelomično zakonita. Naime, od 1999. godine “prodaja seksa” nije zabranjena, dok klijentima koji plaćaju za seks prijeti i do šest mjeseci zatvora. Zakon ne dozvoljava otvaranje javnih kuća. Za to je predviđeno i do četiri godine zatvora. Zabranjeno je i svodništvo.