Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ne može Athletic Bilbao, može li Zadar?

Autor: Šime Ćurko

10.08.2012. 22:00
Ne može Athletic Bilbao, može li Zadar?

Foto: PIXELL



Koprivničanima sigurno nije isto igrati protiv Athletica ili protiv Zadra. Možda neće biti motivirani toliko kao protiv Baska, ali ne očekujem da će biti umorni ili nešto slično – kaže Dalibor Zebić
Ima li Zadar ikakve šanse tamo gdje je u četvrtak navečer Athletic Bilbao izgubio 1:2?
– Ima, naravno – kaže Dalibor Zebić, trener nogometaša sa Stanova, koji su u nedjelju u 4. kolu Prve HNL gosti Slaven Belupa. Koprivničani su se u dvoboju s aktualnim finalistom Europske lige predstavili u moćnom izdanju. Španjolski velikan je bio pred kapitulacijom, a domaći sastav na pragu najveće senzacije otkad hrvatski klubovi nastupaju u euro natjecanjima. Ipak, 2:1 Slavenu nije bilo dovoljno, ali ukupan dojam je odličan. Koliko je to dobro za Zadar?
– Ne znam što je dobro za nas, a što loše niti se time trebamo zamarati. Svakako, Slaven me nije iznenadio s onim što je odigrao protiv Athletica. Opet, Koprivničanima sigurno nije isto igrati protiv Athletica ili protiv Zadra. Možda neće biti motivirani toliko kao protiv Baska, ali ne očekujem da će biti umorni ili nešto slično. Uostalom, oni imaju i velikih ambicija u Prvoj HNL.
Kakve su zadarske ambicije?
– Idemo ne izgubiti. Dobrom obranom i čvrstim blokom želimo se suprotstaviti organiziranom protivniku koji ima vrlo respektabilnu momčad. Slaven će sigurno pokušati što prije riješiti utakmicu, a to znači da nas u prvih 20-ak minuta očekuje njihov nalet koji moramo izdržati. Ako ih u tom dijelu smirimo možemo se nadati dobrim vijestima.
Kako se to radi pokazao je Zadar u 2. kolu u Rijeci.
– Utakmice se ne mogu kopirati tako da ne možemo reći da trebamo igrati kao u Rijeci. Svakako da je ta utakmica pokazala potencijal s kojim na gostovanjima možemo računati najmanje na to da ne izgubimo utakmicu.
Može li Zadar negdje i pobijediti na gostovanju?
– Za nas će prilika sigurno biti u Koprivnici, baš kao što ih je bilo i u Rijeci. Nekoliko kontri će se otvoriti, pitanje je samo kakvi ćemo biti u realizaciji.
U tom dijelu “plavi” imaju dosta problema.
– To je točno, ali pokušavamo to riješiti najbolje što znamo. I dalje tvrdim da smo trebali dovesti još ponekog igrača jer nemamo veliki izbor igrača za ovako tešku sezonu.
U napadu od prve minute ponovno počinje Josip Ivančić, a Ivan Jolić će na klupu.
– Ivančić može dobro pritisnuti zadnju liniju protivnika i od njega to očekujem i u Koprivnici.
Jesu li mogli Ivančić i Jolić zajedno biti u prvih 11?
– Moja je procjena da za sada nisu.
Protiv Hajduka u prošlom kolu nije bio problem napad koliko obrana.
– Previše smo toga darovali Hajduku i zato kažem da je za nas obrana najvažnija. Neki gol ćemo uvijek dati, ali ne budemo li pravi u obrani neće biti dobro. Nismo momčad koja golovima može pokrivati propuste u obrani. Nemam prigovara na zasluženost Hajdukove pobjede, ali mi smo im u tome značajno pomogli. Imali smo toliko pogrešaka da je to nedopustivo za jednu utakmicu – zaključio je Zebić.
U odnosu na utakmicu s Hajdukom u prvu momčad uz Ivančića ući će Ivan Tokić koji će zamijeniti imenjaka Ćurjurića. Na golu će biti Tomo Gluić budući da je Ježina ozlijeđen.
Vjerojatni sastav: Gluić – Jerbić, Prahić, Bilen – Bilaver, Banović, Surać, Begonja, Tokić, Vasilj – Ivančić. Pričuve: Borgelott, Brnadić, Sarić, Šimurina, Gržan, Ćurjurić, Jolić. Nedostaju: Ježina, Mršić (ozlijeđeni).


Zadrani nisu gledali Slaven – Athletic!


Za vrijeme utakmice Slavena i Athletica u četvrtak navečer Zadrani su imali – trening. Zebićeva je praksa da se treninzi kad je to moguće održavaju u vrijeme sljedeće utakmice. To je i razumljivo, no je li bilo bolje da su svi (zajedno) gledali budućeg protivnika?
– Nije bilo potrebe za tim. O Slavenu dovoljno znamo i ta nam utakmica ne bi otkrila ništa novo – kaže Zebić.




Vasilj: Dobar je i bod


Na pitanje što očekuje u Koprivnici Ivan Anton Vasilj, koji je na lijevom boku imao zapaženih akcija protiv Hajduka, ovako je odgovorio:
– Sve ćemo znati u nedjelju malo prije devet navečer.
Istina, ali treba nam nekoliko rečenica za najavu.
– Zaboravili smo Hajduk i sve loše što smo pokazali na toj utakmici. Sada imamo novu priliku u utakmici u kojoj nas mnogi doživljavaju autsajderima. Međutim, mi smo dobra momčad koja je i do sada pokazala kvalitetu za Prvu ligu. Očekujem pozitivan rezultat, a to je za nas bod.


U 14 nastupa u Koprivnici 12 poraza!


Od 14 utakmica, koliko je Zadar u Prvoj HNL odigrao u Koprivnici, Slaven Belupo je pobijedio čak 12. Jednom je bilo 1:1 (13. prosinca 1998.), a jedinu pobjedu Zadar je ostvario 30. studenoga 2002. Bilo je 2:1 za momčad sa Stanova koju je vodio Vjeran Simunić. Za obje momčadi tada su nastupili njihovi današnji treneri, za Slaven Roy Ferenčina, a za Zadar Dalibor Zebić.
Slaven Belupo – Zadar 1:2
Strijelci: 0:1 Gondžić (61′), 0:2 Vulić (64′), 1:2 Filipović (90′).
SLAVEN BELUPO: Solomun, P. Bošnjak, Višković, Jurić (od 60′ Filipović), Međimorec, Božac (od 77′ Amižić), Ferenčina, Jurčić, Dodik, Kosić (od 53′ Kovačević), Geršak 5,5. Trener: Rajko Magić.
ZADAR: Rogić, Jurić, Zebić, Bilokapić, Vulić, Surać, Blatnjak, Gondžić (od 88′ Gović), Jurjević, Amugi (od 40′ Pintar), Jerković. Trener: Vjeran Simunić.