Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Srpanjski minus pokrila zaliha predsezone!

Autor: Damir Maričić

10.08.2013. 22:00
Srpanjski minus pokrila zaliha predsezone!


Domaća kriza i drastičan pad domaćih gostiju, čak i paušalaca i vikendaša, najteže u Hrvatskoj pogađa Zadarsku županiju s najvećim udjelom domaćih gostiju u zemlji, što je ipak nadoknađeno prvenstveno snaženjem dolaska gostiju zrakoplovima – Kolovoz i dobre najave posezone obećavaju nove rekorde


Zadarska županija tijekom srpnja imala je pad prometa u turizmu mjereno brojem gostiju i noćenja od dva, odnosno četiri posto. No za sedam mjeseci zahvaljujući dobrim prethodnim kretanjima ostvaren je porast broja gostiju od pet, odnosno noćenja turista od dva posto. Time je i ova županija u dosadašnjem tijeku sezone opstala među ” pozitivcima”. Gledajući sadašnje prilike i poznati buking do kraja kolovoza te vrlo dobre najave za rujan, ali i listopad koji bi trebao biti još bolji od lanjskoga izvrsnog, gotovo je izvjesno hvatanje novih rekorda makar s blagim povećanjem.
Treba kazati da je Zadarska županija na dosadašnjem putu, a isto će vrijediti i za kolovoz imala u tome posebno teško iskušenje zbog izrazite domaće krize.
Domaća kriza, dakle snažno je utjecala na turističke brojke Zadarske županije, ali su snaženje avionaleta i dostupnost niza novih turističkih destinacija uspjeli održati sezonu uspješnom.
U srpnju je Zadarsku županiju posjetilo 409.226 gostiju, što je dva posto manje nego 2012., a ostvarili su 3.393.255 noćenja što je, četiri posto manje nego 2012.
No i tom teškom srpnju stranih turista je bilo 333.204, ili četiri posto više nego lani, a ostvarili su 2.479.664 noćenja, što je također četiri više.
Sigurno je da uz sve druge napore i rezultate treba zahvaliti širenju destinacija aviodolazaka, od Ryanaira, preko SkandJata do drugih prijevoznika. To posebno vrijedi za predsezonu u kojoj smo, kako se vidjelo, imali vrlo značajan rast s kraćim boravcima i više gostiju.