U Stankovcima ovorena elektrana koja proizvodi struju za 400 domaćinstava

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

U sklopu obilježavana Dana Općine Stankovci,  u industrijskoj poslovnoj zoni Novi Stankovci otvorena je fotonaponska  elektrana snage 1 MW. Elektrana zauzima površinu od 2,4 hektara, a relizirana je naporima investitora, tvrtke Soltex Zlatko Bukovac. Kako je  rekao općinski načelnik Željko Baradić, ova investicija je „teška" 22 milijuna kuna, od čega su državi jednokratno uplaćena 4,4 milijuna kuna  PDV-a.

- Ovo govorim zbog vas novinara, jer ovih dana se vodi građanska  parnica u kojoj nas Državno odvjetništvo tereti da smo nenamjenski  potrošili novce. Riječ je o 762 metra dugoj prometnici ispod elektrane  za koju smo dostavili troškovnik i građevinsku dozvolu i onda su oni rekli da smo sve to izgradili nenamjenski. S druge strane, samo od ovog  megawata država je uprihodila 4,4 milijuna kuna, slijedi još jedan megawat i još 4,4 milijuna kuna za državu. Tako će biti i za 3,5 megawata  koje se grade u zoni preko puta ove elektrane. Planiramo još dvije elektrane pa se tako vidi kako ova općina radi „nenamjenski". Kažem - dabogda su svi milijuni u ovoj državi tako „nenamjenski„ potrošeni, kazao je općinski načelnik s puno gorčine na maloj svečanosti.

Elektrana je izrsla na kršu koji nije pogodan niti za sadnju maslina,  bilo kakve druge kulture, niti za neku drugu gospodarsku eksploataciju.  O tehničkim detaljima je govorio Zlatko Bukovac koji je istaknuo da je  stankovačka elektrana prva u Dalmaciji, a iza Kanfanara druga po veličini elektrana u Hrvatskoj. 

- Nešto je bolja insolacija u Stankovcima gdje ćemo samo s naslova  podnevlja i bolje tehnologije, dobivati 20 posto više električne energije  na 1 MW. Stoga tamo gdje je čisti kamenjar ne preostaje nam ništa drugo nego na ovaj način dobivati ekološki čistu električnu struju. Nadam  se da ćemo na ovom istom mjestu slijedeće godine biti u prilici otvoriti  još jedan ili dva megawata, rekao je Bukovac.

U cijeloj Hrvatskoj u pogon je na ovaj način pušteno 38 MW  uključujuć instalacije na krovima i na tlu. No u Europi se to već sad  računa u terawatima. Češka ima 2.000 MW, a Slovenija oko 100 MW iako nemaju takvu insolaciju kao Hrvatska. Međutim, Hrvatska je na  začeljku korištenja solarne energije. Bukovac je dodao da je nešto bolja  situacija s korištenjem vjetra gdje imamo instalirano oko 330 MW.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno