Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

DAN OPĆINE STANKOVCI Baradić: Tužan sam, razočaran i nemoćan, ali od aerodroma ne odustajemo

11.08.2018. 11:19
DAN OPĆINE STANKOVCI  Baradić: Tužan sam, razočaran i nemoćan, ali od aerodroma ne odustajemo


Prisjećanjem na poginule branitelje Domovinskog rata, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnim groblju, otvaranjem novog poslovnog objekta, te svečanom sjednicom Općinskog vijeća jučer je započelo obilježavanje jubilarnog, 25. po redu Dana općine Stankovci koji se obilježava u povodu blagdana Velike Gospe, nebeske zaštitnice.
U poslovnoj zoni Novi Stankovci tvrtka Sajla Com u vlasništvu Đulijana i Šime Lambaša otvorila je pogon proizvodnju jarbola i palubne opreme.
– Tvrtka je nastala nakon dugogodišnjeg jedriličarskog iskustva i rada s brodovima i oko njih. Zastupamo više tvrtki te osiguravamo kvalitetan materijal, a strojevi s kojima radimo podliježu Loyd osiguranju. Imamo sedam zaposlenika s trendom rasta, kazao je Đulijano Lambaša.
Tvrtka Plincro je izgradila svoju zgradu, otvoren je pogon za izgradnju aluminijske stolarije kao i pogon za izgradnju montažnih drvenih kućica. Otvoren je i pogon za proizvodnju termičkih i sigurnosnih stakala tvrtke BIM Perica, a tvrtka za proizvodnju ponovno je pokrenula posao i zaposlila 20 novih djelatnika.
– U pripremi su još dvije tvrtke za izradu svojih poslovnih prostorija, obznanio je Željko Baragić, načelnik Općine Stankovci sa 21-godišnjim stažem.
Program svečane sjednice u novo klimatiziranom Domu kulture vodio je Milivoj Mijo Brkić s Radio Benkovca, a otvorio ju je Zvonimir Morić, zamjenik predsjednice Općinskog vijeća Ivane Vulić koja svakog dana treba roditi dijete.
– Znam da vas svih zanima projekt Zračne luke Stankovci, od njega ni u snu ne odustajemo. Zemljište je u vlasništvu države i oni vode igru. Tužan sam, razočaran i nemoćan, uložili smo puno truda, došli smo do lokacijske dozvole i investitora, a za 100 hektara traže 24 milijun kuna. Istovremeno 100 hektara zemljišta za vinograde, maslinike, voćnjake i druge nasada dobivaju se sasvim besplatno. Slični slučaj kao i naš je i Golf igralište Bašijunski brig u Biogradu, Hipodrom Ravni kotari u Polači, da nije istinito bilo bi smiješno, kazao je Baradić.
Spor oporavak i duga recesija odrazile su se i na plaće zaposlenika. Manje plaće i lošiji uvjeti rada su i jedan od razloga odlaska mladih u inozemstvo.
– Pozivam poslodavce da povise plaću da za nekoliko godina ne budu direktori, poslovođe, transpoteri i radnici odjednom. Mladi ljudi i mlade obitelji idu nam u bijeli svijet po kruh sa sedam kora, čak u zemlje kojima smo nekad gledali u leđa. Ovdje će nam najvjerojatnije raditi stranci iz siromašnijih zemalja, probudimo se, pozvao je Baradić.
Kad je započeo načelnikov posao šest mjeseci je radio bez plaće, a slijedećih tri godine za 2.400 kuna. Proračun za 1998. iznosio je 860.000 kuna.
– Došao sam u sobu sa četiri zida i telefonom na stolu., a sada smo u zadnjih 15 godina samo u davanjima za građane, bez udruga, dodijelili 15 milijuna kuna. Popora za novorođeno dijete je 7.000 kuna, sa 90 posto iznosa sufinanciramo boravak djece, sa 130.000 kuna sufinanciramo nabavku udžbenika.
Sufinanciramo prijevoz učenika srednjih škola, svi studeni imaju 1.000 kuna mjesečno, a svatko tko završi u roku dobiva plus 5.000 kuna, ponosno će Baradić.
U Domovinskom ratu Općina je bila na prvoj crti bojišnice, do sad je na razminiranje utrošeno 62 milijuna kuna. Imali su 18 minskih incidenta, 20 osoba je teško ranjeno, jedna smrtno.
– Za ta sredstva se moglo izgraditi 11 dječjih vrtića i osam šporskih dvorana. Ostalo je za razminirati još 8,5 kilometara četvornih što će u konačnici razminiranje koštati oko 100 milijuna kuna, sve to su nam u nasljeđe ostavili naši agresori, ističe Baradić.
U Stankovcima zadnja katastarska izmjera rađena je 1911. godine. U suradnji s Državnom geodetskom upravom u tijeku je katastarska izmjera za k.o. Stankovci u vrijednosti od 4,6 milijuna kuna.
– Mnogostruko povećavamo vrijednost i korištenje svog zemljišta, preko DGU-a nominirali smo i druge katastarske općine, navodi načelnik.
Stankovce i Budak presijeca državna cesta, oko 80 posto stanovništva barem jednom dnevno prijeđe cestu.
– Nogostupe kroz Budak i Stankovci u visini od 1,8 milijun kuna financirale su Hrvatske ceste, reći će Baradić.
Asfaltiralo se 18 kilometara cesta, za 460.000 kuna uredio se park s fontanom kod crkve u Stankovcima, u Biloj Vlaci za 280.000 kuna se izgradila zgrada mjesnog odbora. Rasvjeta u Banjevcima košta 450.000 kuna.
– Projekt školske športske dvorane nije prošao zbog nedostatka raspoloživih, opet ćemo ga nominirati na EU fondove. Projekt za dječji vrtić je prošao, odobreno je 1,8 milijuna kuna. Sve je to u ulaganje u mlade, u budućnost, poručio je Baradić.
Razvoj komunalne infrastrukture u poslovnoj zoni i u općinskim naseljima je prioritet.
– Vodit ćemo brigu o mladim ljudima, socijalno ugroženima kao i o obitelji sa više djece, zaključio je Baradić pošto se zahvalio svim dosadašnjim zadarskim županima, pomoćnicima ministra i državnim tajnicima za pomoć u radu Općine kao i bivšem ministru Božidaru Kalmeti uz buran aplauz.
Biranim riječima se obratio Davor Lončar, saborski zastupnik, i Šime Mršić, zamjenik zadarskog župana.
– Uvijek ističemo prirodne potencijale ovog kraja. Županija je izradom Atlasa vjetra i Atlasa dozračne sunčeve energije stvorila dobre podloge za investicijsko-poduzetničke projekte koristivosti energije vjetra i sunca te ruralnog turizma, ističe Mršić.
Himnu "Lijepa naša domovina" na Nikolina Morić i Anica Sarađen, a na trubi Ivan Brčić, članovi Limene glazbe Stankovci. Jelo na prigodnom domjenku je blagoslovio fra Marko Nimac, župnik Stankovaca. Navečer je održana 18. smotra folklora „Stankovci, milo selo pod Gradinom“.